Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lukijan kysymys: Pihamaan puiden istutus ja hoito

Koostaja:
Yhteishyvä
Asiantuntija:
toiminnanjohtaja Taina Laaksoharju, Hyötykasviyhdistys, ja tuotantoasiantuntija Leena Huhtama, Hämeen ammattikorkeakoulu, Lepaa
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 5.7.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Mitä tulee huomioida, jos haluaa omalle pihamaalle omenapuun, kirsikkapuun tai koivun? Tässä vinkit pihamaan puiden hoitoon.

Mökille olisi tarkoitus perustaa omenapuutarha, jossa olisi noin 15 puuta. Mitä tulisi huomioida istutuksessa? Ehdotus hyvistä lajikkeista? Nimimerkki Jaakko

Puut kannattaa istuttaa aurinkoiselle puolelle tonttia. Omenapuusta tulee leveä, mikä on syytä huomioida jo istutusvaiheessa. Monet omenapuulajikkeet hyötyvät ristipölytyksestä, joten tontille kannattaa istuttaa useita eri lajikkeita. Jos tilaa on vähän, voi istuttaa perheomenapuun, jossa samaan perusrunkoon on vartettu useita lajikkeita. Pölytys tehostuu, jos lajikkeita on 3–4 erilaista.

Lajikkeiden valinnassa kannattaa miettiä omenoiden käyttötarkoitusta: Jos haluaa saada omenoita säilöntään, on syytä valita syyslajikkeita. Jos haluaa nauttia omenoista sellaisenaan, esimerkiksi Valkea Kuulas -lajike on hyvä valinta. Omenapuiden juurelle voi istuttaa perennoita.

Voiko jäniksen osittain jyrsimän omenapuun vielä pelastaa, kun osa runkoa on jäljellä? Nimimerkki Puutarhakeiju 

Jos jänis on jyrsinyt puun ympäriinsä, sitä on vaikea pelastaa. Sillastus eli vaurioituneen kohdan ohitus voi auttaa, jos jänis ei ole jyrsinyt puuta kauttaaltaan. Jos vauriot ovat suuret ja taimi on nuori, kannattaa taimi vaihtaa uuteen.

Missä vaiheessa vuotta kirsikkapuu pitäisi istuttaa? Millaista hoitoa se tarvitsee? Mikä lajike olisi paras? Nimimerkki Hilma

Kirsikkapuun astiataimia voi istuttaa ympäri vuoden. Tärkeintä on huolehtia, että kirsikkapuun istutuskuoppa on kunnollinen, multa hyvää ja puu saa riittävästi kastelua. Kirsikkapuun juurtuminen vie vähintään kuukauden. Juurta kannattaa hieman aukaista esimerkiksi saksilla – näin puu juurtuu nopeammin. Varhain keväällä tai viimeistään syksyllä tulee tehdä istutusleikkaus ja huolehtia, että juuri ja lehdistö ovat tasapainossa.

Suomessa on ollut jonkin verran kirsikanversotautia. Jos sitä ilmenee, kuolleet oksat tulee leikata ja heittää sekajätteeseen.

Lajike kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. Ruso ja Pilvi ovat koristekirsikkapuita. Jos haluaa happamia kirsikoita, voi valita esimerkiksi Varjomorelli-lajikkeen. Makean kirsikan ystävälle sopii esimerkiksi Gårdebo-lajike. Tarkista, tarvitseeko kirsikkapuulajike toisen pölyttäjän vai onko se itsepölyttyvä kuten makeita kirsikoita tuottava Stella-lajike.

Haluaisin istuttaa kuusen tai koivun. Miten sen teen? Nimimerkki Kare

Puun taimia istutettaessa ratkaisevaa on taimen ja maan kunto. Taimista parhaita ovat puutarhaliikkeestä tai taimistolta ostetut astia- tai paakkutaimet, joissa on jo valmiina hyväkuntoinen juuristo. Taimistot myyvät myös syksyisin ja keväisin paljasjuurisia taimia, joissa on hyvä juuristo.

Jos kaivaa metsästä (vain maanomistajan luvalla!) puun taimen, suurin osa sen juuristosta jää luultavammin metsään. Tällöin taimen kasvuunlähtö voi olla varsin heikkoa. Kasvupaikan pitäisi olla kyseiselle lajille sopiva. Kuusi pitää nuorena toisten puiden varjostuksesta ja suojasta sekä tuoreesta ja ravinteikkaasta maasta. Rauduskoivu on pihapuuna koivuista yleisin, ja se sietää vaatimatontakin kasvupaikkaa sekä ajoittaista kuivuutta. Valoisassa paikassa koivu pysyy latvukseltaan kauniin muotoisena. Hieskoivu on rauduskoivua hieman pienikokoisempi, ja se sopii hyvin kosteammille paikoille. Maata voi parantaa ja muokata puun istutuspaikasta.

Oleellista on huolehtia, että istutetun puun alustalla ei alkuvuosina kasvaisi nurmikkoa, vaan maa olisi joko mulloksella, katteen, esimerkiksi hakkeen, peittämänä tai maanpeitekasvien kattama. Istutettaessa puulle on hyvä laittaa yksi tai useampi tukikeppi ja sitoa puunrunko keppiin noin metrin korkeudelta sidosnauhalla. Sidosta täytyy tarkkailla vuosittain, ettei se pääse kiristämään kasvavaa puuta. Sidoksen voi poistaa 2–3 ensimmäisen vuoden jälkeen.

Kun istuttaa puun taimea, maata pitää kastella reilusti. Kastelusta on huolehdittava myös ensimmäisten kasvuvuosien poutakausina.