Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Silmälasit – ostajan opas

Teksti:
Markus Laakso
Asiantuntija:
optikko, ostaja Hanna Airio, Silmäasema Fennica Oy
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 8.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Silmälasien hankinta saattaa tuntua hankalalta. Valintaan vaikuttavat kasvojen muodon ja oman tyylin lisäksi linssien voimakkuus ja tyyppi. Yksiteholinssit ovat yleisimpiä, mutta ikänäkö vaatii usein kaksiteho- tai moniteholinssit.

Silmälasien valinnassa tulisi huomioida etenkin omat kasvonpiirteet, tyylitoiveet, linssien voimakkuudet, erilaiset linssityypit ja mahdolliset allergiat, joista yleisin on nikkeliallergia. Nikkeliallergikkojen olisi luonnollisesti syytä välttää kehyksiä, joiden valmistuksessa on käytetty nikkeliä.

Lapsilla pätevät samat valintakriteerit kuin aikuisillakin. Lasten silmälaseilta vaaditaan kuitenkin enemmän kestävyyttä, koska leikkiessä lasit saattavat altistua kolhuille.

Lähinäkö heikkenee kaikilla ikääntymisen myötä. Näkö alkaa heiketä viimeistään noin 45 vuoden iässä. Ongelma voidaan korjata yksi- tai kaksitehoisilla lukulaseilla. Niiden käyttäminen saattaa tuntua hieman hankalalta, jos laseja tarvitaan vain harvoin esimerkiksi lukiessa tai käsitöitä tehdessä.

Silmälasien käyttäjät saattavat tarvita laseiltaan eri tilanteissa erilaisia ominaisuuksia, joten tavallisten lasien rinnalle saattaa olla järkevää hankkia työ- tai harrastelasit. Kaikille silmälaseja tarvitseville suositellaan yleis- ja aurinkolaseja omilla vahvuuksillaan.

Terveet silmät olisi hyvä tarkistuttaa optikolla ainakin kahden vuoden välein. Piilolinssien käyttäjien kannattaa käydä näöntarkistuksessa vuosittain.

Yleisimmät linssityypit

Tavallisimmat silmälasien linssityypit ovat yksiteho-, syväterävä-, kaksiteho- ja moniteholinssit. Näönkorjaukseen ei ole olemassa vain yhtä oikeaa ratkaisua, vaan parhaan linssivaihtoehdon löytäminen perustuu käyttäjän yksilöllisiin tarpeisiin ja toiveisiin.

Yksiteholinsseissä on sama vahvuus koko linssin alueella. Yksiteholinssit ovat yleisin linssityyppi. Niin sanotut plus- tai lukulasit auttavat näkemään lähelle, eli esimerkiksi lukemaan kirjaa. Miinuslaseilla korjataan likinäköisyyttä. Ne auttavat näkemään kauemmas, esimerkiksi seuraamaan television tekstitystä.

Syväterävillä lähilasilinsseillä näkee laajemmalle syväterävyysalueelle kuin perinteisillä lähilaseilla. Lähietäisyyden lisäksi linsseillä näkee niin kutsutulle välietäisyydelle, mutta ei kauas. Syväterävät linssit sopivat esimerkiksi toimistotyöhön, jossa katse vuorottelee tietokoneen näytön ja ihmisten tai muiden kohteiden välillä.

Kaksiteholinsseissä on nimensä mukaisesti kaksi aluetta. Alaosassa on selvästi erottuva alue lähikatselua varten. Muu osa linssistä parantaa kauas näkemistä. Kaksiteholasien käyttö vaatii totuttelua, sillä katseen siirtäminen lähikatselusta kaukokatseluun aiheuttaa hypyn näön tarkkuudessa.

Moniteholinssit auttavat näkemään sekä kauas että lähelle. Linsseissä ei näy erikseen alueita lähi- ja kaukokatseluun, mutta kaukonäön alue on linssien yläosassa. Linssin alaosaa kohti voimakkuus muuttuu asteittain lähikatseluun. Moniteholaseja ei tarvitse ottaa pois eri tilanteissa, koska näkeminen on tarkkaa kaikille etäisyyksille, mutta niiden käyttäjille suositellaan lisäksi lähilaseja lukemiseen ja päätetyöhön. Moniteholinssejä pystytään hiomaan yksiteholinssien lailla.

Kasvojen muoto kehysten valinnassa

Kasvojen muoto on yksi tärkeimmistä kehysten valintaan vaikuttavista asioista. Oikein valitut kehykset piristävät ilmettä. Yleissääntönä voi sanoa, etteivät kehykset saisi olla ohimoiden kohdalta kasvoja leveämmät. Kehysten muoto tai koko ei myöskään saa häiritä puhumista, nauramista tai silmien räpyttelyä.

Sydämenmuotoiset kasvot

  • Vaakalinjaiset ja soikeat kehysmallit korostavat kasvojen piirteitä.
  • Kevyet ja ohuet kehykset toimivat hyvin sydämenmuotoisilla kasvoilla.
  • Vaaleat sävyt keventävät kokonaisuutta.
  • Teräviä kulmia ja kooltaan massiivisia kehyksiä kannattaa välttää, koska ne korostavat leukaa.

Soikeat ja pitkät kasvot

  • Soikeille kasvoille sopii useimmat kehysmallit.
  • Voimakkaat värit vähentävät kasvojen pituusvaikutusta.
  • Kehyksissä kannattaa suosia kasvojen levyisiä malleja. Liian kapeat tai korkeat mallit korostavat kasvojen pituutta.

Neliskulmaiset kasvot

  • Pyöreät kaaret pehmentävät kasvojen kulmikkuutta.
  • Leveät kehykset ja vahva yläosa nostavat ilmettä ylöspäin kulmikkaasta leuasta, kun taas alaosaton suurentaa poskia ja korostaa otsaa.
  • Kannattaa välttää kulmikkaita tai korkeita kehyksiä.

Timantinmuotoiset kasvot

  • Kapeat ja kevyet kehykset korostavat kasvojen piirteitä.
  • Kaarevat muodot antavat kasvoille uutta ilmettä ja kulmikkaat lisäävät kasvojen kulmia.
  • Liian leveät ja kulmikkaat kehykset eivät korosta kasvojen parhaita puolia.

Pyöreät tai päärynänmuotoiset kasvot

  • Vahvat ja värikkäät kehykset toimivat erityisen hyvin.
  • Kapeasankaiset ja terävälinjaiset kehykset vievät huomion pois poskista.
  • Kehykset eivät saisi olla liian leveät tai korkeat.
  • Alaspäin laskevia ja pyöreitä kehyksiä tulisi välttää, koska ne korostavat kasvojen pyöreyttä ja poskia.

Silmälasien hinnan muodostus

Monet optikkoliikkeiden kehyksistä ovat muotimerkkien kauden mallistoa, jonka takana voi olla vuosien suunnittelutyö ja tarkoin valitut materiaalit. Laadukkaat kehykset käyvät läpi jopa sata työvaihetta ennen kuin ne löytävät tiensä myymälän hyllylle. Osa työvaiheista toteutetaan yhä käsityönä.

Silmälasien hintaan vaikuttavat myös valmistusmaa ja -materiaalit. Jokaisella silmälaseja tarvitsevalla on omat erityistarpeensa näkemisen suhteen. Yksilölliset, juuri tiettyyn tarpeeseen valmistetut linssit maksavat enemmän kuin niin sanottu varastolinssi, jota valmistetaan tukuittain. Linssin ohennus, tekniset ominaisuudet, linssiä suojaavat ja käyttömukavuutta lisäävät erikoispinnoitteet nostavat myös linssin hintaa.

Silmälasien ekologisuus

Silmälaseja tarvitsevan ei ole aina pakko ostaa koko pakettia uusiksi, koska vanhoihin, hyväkuntoisiin kehyksiin voi päivittää uudet linssit.

Silmäaseman kehyksistä valtaosa valmistetaan Suomessa ja linssihionnoista 70 prosenttia tehdään Suomessa. Toimitusketjua ja sen tuottamaan hiilijalanjälkeä kehitetään jatkuvasti. Yksittäisten kehysten sijaan kehyksiä lähetetään kerralla isommissa erissä myymälästä hiomoon.

Silmälasien puhdistus ja hoito

Silmälasit tulisi puhdistaa silmälaseille tarkoitetuilla puhdistusaineilla. Silmälaseja käytettäessä kannattaa välttää kaikkea kuumaa, koska esimerkiksi kuuma vesi tai höyry voi pilata linssien pinnoitteet ja haurastuttaa kehysten muoviosia.

Mitä silmälasien hankinnassa tulee huomioida?

  • Millaisen linssityypin tarvitset: yksiteho-, syväterävä-, kaksiteho- vai moniteholinssit?
  • Linssien voimakkuudet.
  • Kasvonpiirteet ja tyylitoiveet. Mitä haluat korostaa tai peittää?
  • Haetko yksilöllisyyttä vai riittääkö perusmallisto?
  • Tarvitsetko työ- tai harrastelasit tavallisten lasien rinnalle?
  • Mahdolliset allergiat. Nikkeliallergikon kannattaa valita muovista tai teräksestä valmistetut kehykset.
  • Ekologisuus. Voisiko vanhoihin kehyksiin vaihtaa vain uudet linssit?