Kermainen rapukeitto
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Kermaisen täyteläinen rapukeitto on loppukesän herkku. Viini antaa hienostuneen maun keittoon, ja alkoholi haihtuu keitettäessä pois. Täpläravuista valmistettu keitto sopii erinomaisesti alkupalaksi tai lounaaksi.
| 10 kpl | keitettyä täplärapua |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 kpl | porkkana |
| 1 kpl | pieni fenkoli |
| 50 g | voita |
| 70 g | (1 pkt) tomaattipyreetä |
| 750 ml | (1 plo) valkoviiniä (5,5 %) |
| 4 dl | vettä |
| 1 kpl | kalaliemikuutio |
| 1/4 tl | caynnepippuria |
| 5 kpl | kokonaista mustapippuria |
| 5 kpl | kokonaista valkopippuria |
| 2 1/2 dl | tilliä hienonnettuna |
| 2 dl | (1 tlk) kuohukermaa |
| 4 rkl | vehnäjauhoja |
| LISÄKSI | |
|---|---|
| (suolaa) | |
- 1.
Kuori ravut. Irrota pyrstö- ja saksilihat ja siirrä jääkaappiin odottamaan. Käytä kuoret ja sakset liemeen. Kuori ja hienonna sipuli. Pese ja kuori porkkana. Huuhtele fenkoli ja poista kanta. Leikkaa porkkana ja fenkoli pieniksi kuutioiksi
- 2.
Sulata voi kattilassa (5 l). Kuullota sipuli. Lisää fenkoli, porkkana sekä ravunkuoret ja -sakset. Alenna lieden tehoa ja kuullota 10 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää loput liemen ainekset kermaa ja vehnäjauhoja lukuun ottamatta. Keitä kannen alla miedolla lämmöllä 30 minuuttia.
- 3.
Siivilöi liemi toiseen kattilaan. Nosta isoimmat ravunkuoret pois ja painele kasvikset lusikalla siivilän läpi liemen joukkoon. Nosta kattila liedelle ja kuumenna kiehuvaksi.
- 4.
Yhdistä kerma ja vehnäjauhot erillisessä astiassa. Kaada ohuena nauhana liemen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kuumenna kunnes keitto pulpahtaa. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Kuohkeuta keitto sauvasekoittimella. Jaa rapukeitto lautasille ja viimeistele annokset ravunlihalla.
Kermainen rapukeitto
arvosana5/5
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)
Kermaisen täyteläinen rapukeitto on loppukesän herkku. Viini antaa hienostuneen maun keittoon, ja alkoholi haihtuu keitettäessä pois. Täpläravuista valmistettu keitto sopii erinomaisesti alkupalaksi tai lounaaksi.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 10 kpl | keitettyä täplärapua |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 kpl | porkkana |
| 1 kpl | pieni fenkoli |
| 50 g | voita |
| 70 g | (1 pkt) tomaattipyreetä |
| 750 ml | (1 plo) valkoviiniä (5,5 %) |
| 4 dl | vettä |
| 1 kpl | kalaliemikuutio |
| 1/4 tl | caynnepippuria |
| 5 kpl | kokonaista mustapippuria |
| 5 kpl | kokonaista valkopippuria |
| 2 1/2 dl | tilliä hienonnettuna |
| 2 dl | (1 tlk) kuohukermaa |
| 4 rkl | vehnäjauhoja |
LISÄKSI | |
| (suolaa) | |
Valmistus
- 1
Kuori ravut. Irrota pyrstö- ja saksilihat ja siirrä jääkaappiin odottamaan. Käytä kuoret ja sakset liemeen. Kuori ja hienonna sipuli. Pese ja kuori porkkana. Huuhtele fenkoli ja poista kanta. Leikkaa porkkana ja fenkoli pieniksi kuutioiksi
Määrä Ainesosa 10 kpl keitettyä täplärapua 1 kpl sipuli 1 kpl porkkana 1 kpl pieni fenkoli - 2
Sulata voi kattilassa (5 l). Kuullota sipuli. Lisää fenkoli, porkkana sekä ravunkuoret ja -sakset. Alenna lieden tehoa ja kuullota 10 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää loput liemen ainekset kermaa ja vehnäjauhoja lukuun ottamatta. Keitä kannen alla miedolla lämmöllä 30 minuuttia.
Määrä Ainesosa 50 g voita 1 kpl sipuli 1 kpl pieni fenkoli 1 kpl porkkana 10 kpl keitettyä täplärapua 70 g (1 pkt) tomaattipyreetä 750 ml (1 plo) valkoviiniä (5,5 %) 4 dl vettä 1 kpl kalaliemikuutio 1/4 tl caynnepippuria 5 kpl kokonaista mustapippuria 5 kpl kokonaista valkopippuria 2 1/2 dl tilliä hienonnettuna - 3
Siivilöi liemi toiseen kattilaan. Nosta isoimmat ravunkuoret pois ja painele kasvikset lusikalla siivilän läpi liemen joukkoon. Nosta kattila liedelle ja kuumenna kiehuvaksi.
- 4
Yhdistä kerma ja vehnäjauhot erillisessä astiassa. Kaada ohuena nauhana liemen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kuumenna kunnes keitto pulpahtaa. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Kuohkeuta keitto sauvasekoittimella. Jaa rapukeitto lautasille ja viimeistele annokset ravunlihalla.
Määrä Ainesosa 2 dl (1 tlk) kuohukermaa 4 rkl vehnäjauhoja (suolaa)
Vinkki: Käytä liemeen rapujuhlista jääneet kuoret ja lisää sattumiksi katkarapuja.
Ravintosisältö
564
Energiaa kcal
2363
Energiaa kj
29,8 g
Rasvaa
18,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
30,3 g
Hiilihydraatteja
20,3 g
Sokereita
2,8 g
Kuituja
30,8 g
Proteiinia
2,5 g
Suolaa
564
Energiaa kcal
2363
Energiaa kj
29,8 g
Rasvaa
18,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
30,3 g
Hiilihydraatteja
20,3 g
Sokereita
2,8 g
Kuituja
30,8 g
Proteiinia
2,5 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2.5 dl tilliä hienonnettuna, (suolaa).
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























