Mademuhennos
45 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Perinteinen kermainen mademuhennos on talven sesonkiherkku. Muhennos on helppo valmistaa kokonaisesta mateesta erottelemalla ruodot vasta kypsennyksen jälkeen. Viimeistele maukas kastike kermalla ja valkoviinillä.
| 1 kg | (noin 1 kpl) made (nyljetty ja perattu) |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 rkl | voita |
| 2 dl | valkoviiniä (5,5 %) |
| 3 dl | vettä |
| 8 kpl | maustepippuria |
| 3 kpl | laakerinlehteä |
| 1 tl | suolaa |
| 1 dl | kuohukermaa |
| 2 rkl | vehnäjauhoja |
| 1 rkl | sitruunanmehua |
| 1/2 kpl | ruukku tilliä |
- 1.
Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli voissa kattilassa. Lisää viini, vesi, pippurit, laakerinlehdet ja suola. Kiehauta.
- 2.
Huuhtele kala ja varmista, että kidukset on poistettu. Leikkaa kala ruotoineen ja päineen muutamaan osaan. Nosta palat liemeen ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori vaahto pois. Hauduta kalaa miedolla lämmöllä kannen alla 10−15 minuuttia. Nosta kypsät kalapalat kattilasta ja anna jäähtyä käsittelylämpöisiksi. Perkaa kala sormin ruodottomaksi ja leikkaa suupaloiksi.
- 3.
Siivilöi keitinliemi ja kaada takaisin kattilaan. Kuumenna. Sekoita kerma ja vehnäjauhot hyvin keskenään. Vatkaa suurus ohuena nauhana liemeen. Keitä lientä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen 5 minuuttia.
- 4.
Lisää kalapalat liemeen ja kuumenna. Mausta sitruunanmehulla. Hienonna tilli ja ripottele pinnalle. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kanssa.
Mademuhennos
arvosana5/5
45 min (josta 30 min aktiivista)
Perinteinen kermainen mademuhennos on talven sesonkiherkku. Muhennos on helppo valmistaa kokonaisesta mateesta erottelemalla ruodot vasta kypsennyksen jälkeen. Viimeistele maukas kastike kermalla ja valkoviinillä.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kg | (noin 1 kpl) made (nyljetty ja perattu) |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 rkl | voita |
| 2 dl | valkoviiniä (5,5 %) |
| 3 dl | vettä |
| 8 kpl | maustepippuria |
| 3 kpl | laakerinlehteä |
| 1 tl | suolaa |
| 1 dl | kuohukermaa |
| 2 rkl | vehnäjauhoja |
| 1 rkl | sitruunanmehua |
| 1/2 kpl | ruukku tilliä |
Valmistus
- 1
Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli voissa kattilassa. Lisää viini, vesi, pippurit, laakerinlehdet ja suola. Kiehauta.
Määrä Ainesosa 1 kpl sipuli 1 rkl voita 2 dl valkoviiniä (5,5 %) 3 dl vettä 8 kpl maustepippuria 3 kpl laakerinlehteä 1 tl suolaa - 2
Huuhtele kala ja varmista, että kidukset on poistettu. Leikkaa kala ruotoineen ja päineen muutamaan osaan. Nosta palat liemeen ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori vaahto pois. Hauduta kalaa miedolla lämmöllä kannen alla 10−15 minuuttia. Nosta kypsät kalapalat kattilasta ja anna jäähtyä käsittelylämpöisiksi. Perkaa kala sormin ruodottomaksi ja leikkaa suupaloiksi.
Määrä Ainesosa 1 kg (noin 1 kpl) made (nyljetty ja perattu) - 3
Siivilöi keitinliemi ja kaada takaisin kattilaan. Kuumenna. Sekoita kerma ja vehnäjauhot hyvin keskenään. Vatkaa suurus ohuena nauhana liemeen. Keitä lientä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen 5 minuuttia.
Määrä Ainesosa 1 dl kuohukermaa 2 rkl vehnäjauhoja - 4
Lisää kalapalat liemeen ja kuumenna. Mausta sitruunanmehulla. Hienonna tilli ja ripottele pinnalle. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kanssa.
Määrä Ainesosa 1 rkl sitruunanmehua 1/2 kpl ruukku tilliä
Ravintosisältö
340
Energiaa kcal
1425
Energiaa kj
13,5 g
Rasvaa
7,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
9,5 g
Hiilihydraatteja
5,5 g
Sokereita
0,5 g
Kuituja
40,5 g
Proteiinia
2,2 g
Suolaa
340
Energiaa kcal
1425
Energiaa kj
13,5 g
Rasvaa
7,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
9,5 g
Hiilihydraatteja
5,5 g
Sokereita
0,5 g
Kuituja
40,5 g
Proteiinia
2,2 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 8 kpl maustepippuria, 3 kpl laakerinlehteä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























