Maukas lammaspata
Useita tunteja (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Maukas lammaspata haudutetaan uunissa herkullisen meheväksi. Lorauta tomaattiseen liemeen tilkka punaviiniä, niin saat pataan entistä enemmän juhlavuutta.
| 1 1/5 kg | suolattua karitsanpaistia |
| 3 kpl | porkkanaa |
| 2 kpl | lehtisellerinvartta |
| 4 kpl | salottisipulia |
| 6 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1 rkl | voita |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 2 dl | punaviiniä |
| 800 g | (2 tlk) kuorittuja tomaatteja |
| 3 rkl | tomaattipyreetä |
| 2 kpl | laakerinlehteä |
| 2 tl | sokeria |
| 1 tl | rosmariinia |
| 3/4 tl | suolaa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
- 1.
Leikkaa paisti noin 2 cm:n kuutioiksi. Jätä odottamaan.
- 2.
Pese porkkanat ja huuhtele sellerit. Kuori porkkanat, sipulit ja valkosipulinkynnet. Lohko sipulit, viipaloi valkosipulit ja paloittele porkkanat ja sellerit.
- 3.
Ruskista lihakuutiot pannulla voi-öljyseoksessa useassa erässä. Lisää tarvittaessa rasvaa. Siirrä pataan (vetoisuus 3 litraa).
- 4.
Ruskista sipulit, valkosipulit, porkkanat ja sellerit. Siirrä pataan.
- 5.
Lisää pannulle punaviini ja sekoita pohjaa myöten, että saat kaikki maut pannulta mukaan. Kaada punaviini pataan.
- 6.
Lisää pataan tomaatit, tomaattipyree ja mausteet. Sekoita, peitä kannella ja kypsennä uunissa 175 asteessa noin kaksi tuntia tai kunnes liha on mureaa. Sekoita kerran kypsennyksen aikana. Tarjoa esimerkiksi keitettyjen perunoiden tai ohran kanssa.
Maukas lammaspata
arvosana5/5
Useita tunteja (josta 45 min aktiivista)
Maukas lammaspata haudutetaan uunissa herkullisen meheväksi. Lorauta tomaattiseen liemeen tilkka punaviiniä, niin saat pataan entistä enemmän juhlavuutta.
Ainekset (6 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 1/5 kg | suolattua karitsanpaistia |
| 3 kpl | porkkanaa |
| 2 kpl | lehtisellerinvartta |
| 4 kpl | salottisipulia |
| 6 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1 rkl | voita |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 2 dl | punaviiniä |
| 800 g | (2 tlk) kuorittuja tomaatteja |
| 3 rkl | tomaattipyreetä |
| 2 kpl | laakerinlehteä |
| 2 tl | sokeria |
| 1 tl | rosmariinia |
| 3/4 tl | suolaa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Leikkaa paisti noin 2 cm:n kuutioiksi. Jätä odottamaan.
Määrä Ainesosa 1 1/5 kg suolattua karitsanpaistia - 2
Pese porkkanat ja huuhtele sellerit. Kuori porkkanat, sipulit ja valkosipulinkynnet. Lohko sipulit, viipaloi valkosipulit ja paloittele porkkanat ja sellerit.
Määrä Ainesosa 3 kpl porkkanaa 2 kpl lehtisellerinvartta 4 kpl salottisipulia 6 kpl valkosipulinkynttä - 3
Ruskista lihakuutiot pannulla voi-öljyseoksessa useassa erässä. Lisää tarvittaessa rasvaa. Siirrä pataan (vetoisuus 3 litraa).
Määrä Ainesosa 1 rkl voita 1 rkl rypsiöljyä - 4
Ruskista sipulit, valkosipulit, porkkanat ja sellerit. Siirrä pataan.
- 5
Lisää pannulle punaviini ja sekoita pohjaa myöten, että saat kaikki maut pannulta mukaan. Kaada punaviini pataan.
Määrä Ainesosa 2 dl punaviiniä - 6
Lisää pataan tomaatit, tomaattipyree ja mausteet. Sekoita, peitä kannella ja kypsennä uunissa 175 asteessa noin kaksi tuntia tai kunnes liha on mureaa. Sekoita kerran kypsennyksen aikana. Tarjoa esimerkiksi keitettyjen perunoiden tai ohran kanssa.
Määrä Ainesosa 800 g (2 tlk) kuorittuja tomaatteja 3 rkl tomaattipyreetä 2 kpl laakerinlehteä 2 tl sokeria 1 tl rosmariinia 3/4 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria rouhittuna
Ravintosisältö
514
Energiaa kcal
2152
Energiaa kj
29,7 g
Rasvaa
9,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
12,3 g
Hiilihydraatteja
11,5 g
Sokereita
4,7 g
Kuituja
41,2 g
Proteiinia
1,6 g
Suolaa
514
Energiaa kcal
2152
Energiaa kj
29,7 g
Rasvaa
9,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
12,3 g
Hiilihydraatteja
11,5 g
Sokereita
4,7 g
Kuituja
41,2 g
Proteiinia
1,6 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 3 rkl tomaattipyreetä, 2 kpl laakerinlehteä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli






























