Mehevä uunikirjolohi

Arvostele resepti
4 Annosta

Noin 1,5 tuntia (josta 20 min aktiivista)

Kypsennä kokonainen uunikirjolohi miedossa lämmössä, niin kalan rasva pysyy sisällä ja mausta tulee täyteläinen. Tarjoa lohi perunoiden ja appelsiinilla maustetun kermaviilikastikkeen kera.

Ainekset (4 annosta)

MääräAinesosa
1 - 1 1/2 kgperattu kirjolohi
2 tlsuolaa
1/2 tlrouhittua valkopippuria
1 kplsitruuna
1 kplruukku tilliä
1 rklrypsiöljyä

Appelsiini-kermaviilikastike

1 kplappelsiini
200 g(1 prk) kermaviiliä
1 tlsuolaa
1/4 tlrouhittua mustapippuria
1/2 kplruukku basilikaa hienonnettuna

Valmistus (Uuni 150°C)

  1. 1

    Pyyhi kirjolohi sisältä ja päältä paperilla. Leikkaa kalan pintaan viiltoja molemmin puolin. Laita lohi leivinpaperille uunipellille.

    MääräAinesosa
    1 - 1 1/2 kgperattu kirjolohi
  2. 2

    Mausta kala sisäpuolelta 1 tl:lla suolaa ja pippurilla. Viipaloi sitruuna. Täytä kala puolilla sitruunaviipaleista ja tillin varsilla.

    MääräAinesosa
    2 tlsuolaa
    1/2 tlrouhittua valkopippuria
    1 kplsitruuna
    1 kplruukku tilliä
  3. 3

    Sipaise kalan pinta öljyllä ja ripottele päälle loppu suola (1 tl). Levitä pinnalle loput sitruunaviipaleet. Anna kalan maustua huoneenlämmössä ½ tuntia. Kuumenna uuni 150 asteeseen.

    MääräAinesosa
    1 rklrypsiöljyä
  4. 4

    Kypsennä kirjolohta uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Tarkista kypsyys kalan selkäevän kohdalta. Kala on kypsää, kun evä irtoaa kevyesti nykäisemällä ja liha on läpikuultamatonta.

  5. 5

    Valmista kastike. Pese appelsiini ja raasta 1 tl kuorta. Purista hedelmästä 3 rkl mehua. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Tarjoa uunikirjolohi kermaviilikastikkeen ja esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa.

    MääräAinesosa
    1/2 kplruukku basilikaa hienonnettuna
    1/4 tlrouhittua mustapippuria
    1 tlsuolaa
    1 kplappelsiini
    200 g(1 prk) kermaviiliä

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Taina Salovaara
Kuvausjärjestelyt:
Henna Siponen
Kuvat:
Panu Pälviä
5.11.2019
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä