Mehevä uunikirjolohi
Noin 1,5 tuntia (josta 20 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Kypsennä kokonainen uunikirjolohi miedossa lämmössä, niin kalan rasva pysyy sisällä ja mausta tulee täyteläinen. Tarjoa lohi perunoiden ja appelsiinilla maustetun kermaviilikastikkeen kera.
| 1 - 1 1/2 kg | perattu kirjolohi |
| 2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | rouhittua valkopippuria |
| 1 kpl | sitruuna |
| 1 kpl | ruukku tilliä |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| Appelsiini-kermaviilikastike | |
|---|---|
| 1 kpl | appelsiini |
| 200 g | (1 prk) kermaviiliä |
| 1 tl | suolaa |
| 1/4 tl | rouhittua mustapippuria |
| 1/2 kpl | ruukku basilikaa hienonnettuna |
- 1.
Pyyhi kirjolohi sisältä ja päältä paperilla. Leikkaa kalan pintaan viiltoja molemmin puolin. Laita lohi leivinpaperille uunipellille.
- 2.
Mausta kala sisäpuolelta 1 tl:lla suolaa ja pippurilla. Viipaloi sitruuna. Täytä kala puolilla sitruunaviipaleista ja tillin varsilla.
- 3.
Sipaise kalan pinta öljyllä ja ripottele päälle loppu suola (1 tl). Levitä pinnalle loput sitruunaviipaleet. Anna kalan maustua huoneenlämmössä ½ tuntia. Kuumenna uuni 150 asteeseen.
- 4.
Kypsennä kirjolohta uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Tarkista kypsyys kalan selkäevän kohdalta. Kala on kypsää, kun evä irtoaa kevyesti nykäisemällä ja liha on läpikuultamatonta.
- 5.
Valmista kastike. Pese appelsiini ja raasta 1 tl kuorta. Purista hedelmästä 3 rkl mehua. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Tarjoa uunikirjolohi kermaviilikastikkeen ja esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa.
Mehevä uunikirjolohi
Kypsennä kokonainen uunikirjolohi miedossa lämmössä, niin kalan rasva pysyy sisällä ja mausta tulee täyteläinen. Tarjoa lohi perunoiden ja appelsiinilla maustetun kermaviilikastikkeen kera.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 - 1 1/2 kg | perattu kirjolohi |
| 2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | rouhittua valkopippuria |
| 1 kpl | sitruuna |
| 1 kpl | ruukku tilliä |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
Appelsiini-kermaviilikastike | |
| 1 kpl | appelsiini |
| 200 g | (1 prk) kermaviiliä |
| 1 tl | suolaa |
| 1/4 tl | rouhittua mustapippuria |
| 1/2 kpl | ruukku basilikaa hienonnettuna |
Valmistus (Uuni 150°C)
- 1
Pyyhi kirjolohi sisältä ja päältä paperilla. Leikkaa kalan pintaan viiltoja molemmin puolin. Laita lohi leivinpaperille uunipellille.
Määrä Ainesosa 1 - 1 1/2 kg perattu kirjolohi - 2
Mausta kala sisäpuolelta 1 tl:lla suolaa ja pippurilla. Viipaloi sitruuna. Täytä kala puolilla sitruunaviipaleista ja tillin varsilla.
Määrä Ainesosa 2 tl suolaa 1/2 tl rouhittua valkopippuria 1 kpl sitruuna 1 kpl ruukku tilliä - 3
Sipaise kalan pinta öljyllä ja ripottele päälle loppu suola (1 tl). Levitä pinnalle loput sitruunaviipaleet. Anna kalan maustua huoneenlämmössä ½ tuntia. Kuumenna uuni 150 asteeseen.
Määrä Ainesosa 1 rkl rypsiöljyä - 4
Kypsennä kirjolohta uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Tarkista kypsyys kalan selkäevän kohdalta. Kala on kypsää, kun evä irtoaa kevyesti nykäisemällä ja liha on läpikuultamatonta.
- 5
Valmista kastike. Pese appelsiini ja raasta 1 tl kuorta. Purista hedelmästä 3 rkl mehua. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Tarjoa uunikirjolohi kermaviilikastikkeen ja esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa.
Määrä Ainesosa 1/2 kpl ruukku basilikaa hienonnettuna 1/4 tl rouhittua mustapippuria 1 tl suolaa 1 kpl appelsiini 200 g (1 prk) kermaviiliä
Ravintosisältö
493
Energiaa kcal
2063
Energiaa kj
32,8 g
Rasvaa
9,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
5,3 g
Hiilihydraatteja
5,3 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
42,3 g
Proteiinia
5,2 g
Suolaa
493
Energiaa kcal
2063
Energiaa kj
32,8 g
Rasvaa
9,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
5,3 g
Hiilihydraatteja
5,3 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
42,3 g
Proteiinia
5,2 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























