Rapujen keittäminen | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Rapujen keittäminen
Play

Rapujen keittäminen

timer-iconUseita tunteja
Fork and knife
4 Annosta
Fork and knife
4 Annosta
Tällä ohjeella rapujen keittäminen onnistuu ensikertalaiseltakin. Varmistathan, että keitinkattila on tarpeeksi suuri, vesi oikeasti kiehuvaa ja ravut tiputetaan veteen yksi kerrallaan, jotta vesi ei jäähdy. Näin vältetään rapujen turhaa kärsimystä.

Ainekset

40 kpl
elävää täplärapua
5 l
vettä
3
nippua kruunutilliä varsineen
2 dl
karkeaa merisuolaa
5 kpl
sokeripalaa

lisäksi

10 litran kattila
narua

Reseptin ainekset S-ryhmän kaupoista

Valmistus

1

Pane vesi kiehumaan 10 litran kattilaan. Poista tillinvarsista kukinnot ja säästä ne koristeluun. Sido varret narulla kolmeksi nipuksi. Lisää suola, sokerit ja yksi tillinippu veteen. Anna kiehua 10 minuuttia välillä sekoitellen. Poista tillinippu.

5 l
vettä
5 kpl
sokeripalaa
3
nippua kruunutilliä varsineen
2 dl
karkeaa merisuolaa
2

Tarkista, että ravut ovat eläviä ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Älä käytä elottomia rapuja.

40 kpl
elävää täplärapua
3

Kun vesi kiehuu reippaasti, lisää ravut yksi kerrallaan liemeen. Lisää ensin isoimmat ravut. Varmista, että vesi on kiehumispisteessä aina, kun lisäät seuraavan ravun. Lisää lopuksi uusi tillinippu. Tarkista, että kaikki ravut ovat veden peitossa. Keitä rapuja 6 minuuttia. Laske keittoaika siitä hetkestä, kun vesi alkaa kiehua kunnolla uudelleen viimeisen lisätyn ravun jälkeen.

4

Siirrä kattila pois liedeltä ja jäähdytä liemi rapuineen huoneenlämpöiseksi mahdollisimman nopeasti. Laita kattila kylmään vesihauteeseen. Vaihda vesi usein, heti sen lämmettyä. Vesihaudetta voi jäähdyttää myös jääpaloilla tai kylmäkalleilla.

5

Poista tillinippu huoneenlämpöiseksi jäähtyneestä liemestä ja vaihda vielä kerran uuteen. Siirrä kattila kylmään ja anna rapujen maustua liemessä 12–24 tuntia.

6

Valuta ravut ja asettele ne tarjoiluastiaan. Koristele tillinkukinnoilla ja sitruunalohkoilla.

7

Rapuvinkit:

• Varaa 8–12 rapua syöjää kohden.

• Jos keität enemmän kuin 40 rapua, valmista kullekin 40 ravun erälle oma keitinvesi.

• Laske keittämiseen tarvittava suolan määrä vesimäärän mukaan. Mittaa vesilitraa kohden 40 grammaa karkeaa merisuolaa eli esimerkiksi 5 litraan vettä 200 grammaa suolaa. Desi karkeaa merisuolaa painaa 100 grammaa.

• Elvytä kypsät pakasteravut ohjeen liemellä. Kaada kiehuvan kuuma liemi jäisten rapujen päälle. Kun liemi on jäähtynyt, siirrä kattila kylmään ja anna rapujen maustua yön yli.

• Tarjoa rapujen kanssa paahtoleipää, voita, majoneesia, hienonnettua tilliä ja sitruunalohkoja.

Tiesitkö? Ravustus alkaa 21.7. klo 12 ja jatkuu lokakuun loppuun. Katso kaikki reseptit rapujuhliin tästä.

Resepti:
Kati Pohja
Kuvausjärjestelyt:
Henna Siponen
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 6.8.2019
Muokattu: 4.9.2020

Ravintosisältö

Ravintosisältö

Huom! Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Yksi annos

Koko resepti

2006

479

5,0 g

1,0 g

5,0 g

5,0 g

102,3 g

4,1 g

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli