Rapujen keittäminen
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Tällä ohjeella rapujen keittäminen onnistuu ensikertalaiseltakin. Varmistathan, että keitinkattila on tarpeeksi suuri, vesi oikeasti kiehuvaa ja ravut tiputetaan veteen yksi kerrallaan, jotta vesi ei jäähdy. Näin vältetään rapujen turhaa kärsimystä.
| 40 kpl | elävää täplärapua |
| 5 l | vettä |
| 3 kpl | (nippua) kruunutilliä varsineen |
| 2 dl | karkeaa merisuolaa |
| 5 kpl | sokeripalaa |
- 1.
Pane vesi kiehumaan 10 litran kattilaan. Poista tillinvarsista kukinnot ja säästä ne koristeluun. Sido varret narulla kolmeksi nipuksi. Lisää suola, sokerit ja yksi tillinippu veteen. Anna kiehua 10 minuuttia välillä sekoitellen. Poista tillinippu.
- 2.
Tarkista, että ravut ovat eläviä ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Älä käytä elottomia rapuja.
- 3.
Kun vesi kiehuu reippaasti, lisää ravut yksi kerrallaan liemeen. Lisää ensin isoimmat ravut. Varmista, että vesi on kiehumispisteessä aina, kun lisäät seuraavan ravun. Lisää lopuksi uusi tillinippu. Tarkista, että kaikki ravut ovat veden peitossa. Keitä rapuja 6 minuuttia. Laske keittoaika siitä hetkestä, kun vesi alkaa kiehua kunnolla uudelleen viimeisen lisätyn ravun jälkeen.
- 4.
Siirrä kattila pois liedeltä ja jäähdytä liemi rapuineen huoneenlämpöiseksi mahdollisimman nopeasti. Laita kattila kylmään vesihauteeseen. Vaihda vesi usein, heti sen lämmettyä. Vesihaudetta voi jäähdyttää myös jääpaloilla tai kylmäkalleilla.
- 5.
Poista tillinippu huoneenlämpöiseksi jäähtyneestä liemestä ja vaihda vielä kerran uuteen. Siirrä kattila kylmään ja anna rapujen maustua liemessä 12–24 tuntia.
- 6.
Valuta ravut ja asettele ne tarjoiluastiaan. Koristele tillinkukinnoilla ja sitruunalohkoilla. Tarjoa rapujen kanssa paahtoleipää, voita, majoneesia, hienonnettua tilliä ja sitruunalohkoja.
Rapujen keittäminen
Tällä ohjeella rapujen keittäminen onnistuu ensikertalaiseltakin. Varmistathan, että keitinkattila on tarpeeksi suuri, vesi oikeasti kiehuvaa ja ravut tiputetaan veteen yksi kerrallaan, jotta vesi ei jäähdy. Näin vältetään rapujen turhaa kärsimystä.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 40 kpl | elävää täplärapua |
| 5 l | vettä |
| 3 kpl | (nippua) kruunutilliä varsineen |
| 2 dl | karkeaa merisuolaa |
| 5 kpl | sokeripalaa |
Valmistus
- 1
Pane vesi kiehumaan 10 litran kattilaan. Poista tillinvarsista kukinnot ja säästä ne koristeluun. Sido varret narulla kolmeksi nipuksi. Lisää suola, sokerit ja yksi tillinippu veteen. Anna kiehua 10 minuuttia välillä sekoitellen. Poista tillinippu.
Määrä Ainesosa 5 l vettä 5 kpl sokeripalaa 3 kpl (nippua) kruunutilliä varsineen 2 dl karkeaa merisuolaa - 2
Tarkista, että ravut ovat eläviä ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Älä käytä elottomia rapuja.
Määrä Ainesosa 40 kpl elävää täplärapua - 3
Kun vesi kiehuu reippaasti, lisää ravut yksi kerrallaan liemeen. Lisää ensin isoimmat ravut. Varmista, että vesi on kiehumispisteessä aina, kun lisäät seuraavan ravun. Lisää lopuksi uusi tillinippu. Tarkista, että kaikki ravut ovat veden peitossa. Keitä rapuja 6 minuuttia. Laske keittoaika siitä hetkestä, kun vesi alkaa kiehua kunnolla uudelleen viimeisen lisätyn ravun jälkeen.
- 4
Siirrä kattila pois liedeltä ja jäähdytä liemi rapuineen huoneenlämpöiseksi mahdollisimman nopeasti. Laita kattila kylmään vesihauteeseen. Vaihda vesi usein, heti sen lämmettyä. Vesihaudetta voi jäähdyttää myös jääpaloilla tai kylmäkalleilla.
- 5
Poista tillinippu huoneenlämpöiseksi jäähtyneestä liemestä ja vaihda vielä kerran uuteen. Siirrä kattila kylmään ja anna rapujen maustua liemessä 12–24 tuntia.
- 6
Valuta ravut ja asettele ne tarjoiluastiaan. Koristele tillinkukinnoilla ja sitruunalohkoilla. Tarjoa rapujen kanssa paahtoleipää, voita, majoneesia, hienonnettua tilliä ja sitruunalohkoja.
Ohjeen liemi sopii myös pakasterapujen elvyttämiseen. Kaada kiehuvan kuuma liemi jäisten rapujen päälle. Kun liemi on jäähtynyt, siirrä kattila kylmään ja anna rapujen maustua yön yli.
Ravintosisältö
Tämän reseptin ravintotietoja ei ole saatavilla.





























