Sipulikeitto
60 min

Nappaa talteen!
Klassinen ranskalainen arkiherkku syntyy karamellisoiduista sipuleista. Paahda maukkaan sipulikeiton pinnalle leipää ja kuorruta juustoraasteella. Tarjoa lounaalla tai iltaruokana.
| 500 g | sipulia |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 50 g | margariinia tai voita |
| 1 rkl | sokeria |
| 2 dl | valkoviiniä |
| 1 l | vettä |
| 2 kpl | kanaliemikuutiota |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| Lisäksi | |
|---|---|
| 4 kpl | viipaletta vaaleaa leipää |
| 50 g | (1 dl) vahvaa juustoraastetta |
- 1.
Kuori sipulit ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja murskaa valkosipulit.
- 2.
Sulata rasva paksupohjaisessa kattilassa. Pehmitä sipuleita ja valkosipulia hiljalleen miedolla lämmöllä. Lisää sokeri ja jatka kevyttä ruskistamista noin 20 minuuttia.
- 3.
Lisää viini ja kiehauta. Lisää vesi, liemikuutiot ja mausteet. Anna hautua hiljalleen noin puoli tuntia.
- 4.
Paahda leivät paahtimessa tai pannulla. Jaa keitto uuninkestäviin annoskulhoihin tai yhteen isoon kulhoon ja laita leipäpalat ja juustoraastetta keiton pinnalle. Kuorruta kuumassa uunissa noin 5 minuuttia, kunnes juusto ruskistuu. Tarjoa heti.
Klassinen ranskalainen arkiherkku syntyy karamellisoiduista sipuleista. Paahda maukkaan sipulikeiton pinnalle leipää ja kuorruta juustoraasteella. Tarjoa lounaalla tai iltaruokana.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 500 g | sipulia |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 50 g | margariinia tai voita |
| 1 rkl | sokeria |
| 2 dl | valkoviiniä |
| 1 l | vettä |
| 2 kpl | kanaliemikuutiota |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
Lisäksi | |
| 4 kpl | viipaletta vaaleaa leipää |
| 50 g | (1 dl) vahvaa juustoraastetta |
Valmistus (Uuni 250°C)
- 1
Kuori sipulit ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja murskaa valkosipulit.
Määrä Ainesosa 500 g sipulia 2 kpl valkosipulinkynttä - 2
Sulata rasva paksupohjaisessa kattilassa. Pehmitä sipuleita ja valkosipulia hiljalleen miedolla lämmöllä. Lisää sokeri ja jatka kevyttä ruskistamista noin 20 minuuttia.
Määrä Ainesosa 50 g margariinia tai voita 1 rkl sokeria - 3
Lisää viini ja kiehauta. Lisää vesi, liemikuutiot ja mausteet. Anna hautua hiljalleen noin puoli tuntia.
Määrä Ainesosa 2 dl valkoviiniä 1 l vettä 2 kpl kanaliemikuutiota 1/2 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria rouhittuna - 4
Paahda leivät paahtimessa tai pannulla. Jaa keitto uuninkestäviin annoskulhoihin tai yhteen isoon kulhoon ja laita leipäpalat ja juustoraastetta keiton pinnalle. Kuorruta kuumassa uunissa noin 5 minuuttia, kunnes juusto ruskistuu. Tarjoa heti.
Määrä Ainesosa 4 kpl viipaletta vaaleaa leipää 50 g (1 dl) vahvaa juustoraastetta
Vinkki! Voit käyttää keittoon kasvisliemikuutioita kanaliemikuutioiden sijaan.
Ravintosisältö
256
Energiaa kcal
1070
Energiaa kj
12,0 g
Rasvaa
4,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
19,5 g
Hiilihydraatteja
9,8 g
Sokereita
2,8 g
Kuituja
7,3 g
Proteiinia
3,8 g
Suolaa
256
Energiaa kcal
1070
Energiaa kj
12,0 g
Rasvaa
4,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
19,5 g
Hiilihydraatteja
9,8 g
Sokereita
2,8 g
Kuituja
7,3 g
Proteiinia
3,8 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























