Tarte tatin punasipulista
60 min (josta 40 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Tarte tatin on ranskalaisen keittiön klassikko, joka valmistuu pannulla ja keikautetaan lopuksi ylösalaisin. Tämä oikaisijan suolainen versio tehdään valmistaikinasta ja karamellisoiduista punasipuleista.
| 380 g | (1 pkt) suolaista piirakkataikinaa (pakaste) |
| 500 g | punasipulia (pieniä) |
| 30 g | voita |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 3/4 tl | suolaa |
| 1/2 tl | rouhittua mustapippuria |
| 1/2 kpl | ruukkua timjamia |
| 1 1/2 rkl | fariinisokeria |
| 2 rkl | balsamicoa |
- 1.
Ota piirakkataikina sulamaan huoneenlämpöön.
- 2.
Leikkaa sipuleista pois molemmat päät. Kuori ja puolita pienet sipulit poikittain. Leikkaa isommat sipulit neljään osaan. Laita uuninkestävälle pannulle voi ja rypsiöljy. Kun rasva on sulanut, asettele sipulit pannulle kupera puoli alaspäin. Paista sipuleita miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Käännä sipulit, mausta ne suolalla ja pippurilla sekä timjaminlehdillä. Lisää pannulle fariinisokeri ja balsamico. Paista miedolla lämmöllä, kunnes liemi karamellisoituu sakeaksi ja sipulit pehmenevät. Anna sipuleiden jäähtyä 15 minuuttia.
- 3.
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikina hieman paistinpannua suuremmaksi pyöreäksi levyksi. Nosta levy kaulimen avulla pannun päälle. Painele reunat sipuleiden ja pannun reunan väliin. Pistele pohjaan reikiä haarukalla.
- 4.
Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia tai kunnes taikina on kauniisti ruskistunut ja kypsä. Aseta iso lautanen pannun päälle ja kumoa piirakka tarjolle. Viimeistele piiras tuoreella timjamilla.
Tarte tatin punasipulista
Tarte tatin on ranskalaisen keittiön klassikko, joka valmistuu pannulla ja keikautetaan lopuksi ylösalaisin. Tämä oikaisijan suolainen versio tehdään valmistaikinasta ja karamellisoiduista punasipuleista.
Ainekset (6 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 380 g | (1 pkt) suolaista piirakkataikinaa (pakaste) |
| 500 g | punasipulia (pieniä) |
| 30 g | voita |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 3/4 tl | suolaa |
| 1/2 tl | rouhittua mustapippuria |
| 1/2 kpl | ruukkua timjamia |
| 1 1/2 rkl | fariinisokeria |
| 2 rkl | balsamicoa |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Ota piirakkataikina sulamaan huoneenlämpöön.
Määrä Ainesosa 380 g (1 pkt) suolaista piirakkataikinaa (pakaste) - 2
Leikkaa sipuleista pois molemmat päät. Kuori ja puolita pienet sipulit poikittain. Leikkaa isommat sipulit neljään osaan. Laita uuninkestävälle pannulle voi ja rypsiöljy. Kun rasva on sulanut, asettele sipulit pannulle kupera puoli alaspäin. Paista sipuleita miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Käännä sipulit, mausta ne suolalla ja pippurilla sekä timjaminlehdillä. Lisää pannulle fariinisokeri ja balsamico. Paista miedolla lämmöllä, kunnes liemi karamellisoituu sakeaksi ja sipulit pehmenevät. Anna sipuleiden jäähtyä 15 minuuttia.
Määrä Ainesosa 500 g punasipulia (pieniä) 30 g voita 1 rkl rypsiöljyä 3/4 tl suolaa 1/2 tl rouhittua mustapippuria 1/2 kpl ruukkua timjamia 1 1/2 rkl fariinisokeria 2 rkl balsamicoa - 3
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikina hieman paistinpannua suuremmaksi pyöreäksi levyksi. Nosta levy kaulimen avulla pannun päälle. Painele reunat sipuleiden ja pannun reunan väliin. Pistele pohjaan reikiä haarukalla.
- 4
Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia tai kunnes taikina on kauniisti ruskistunut ja kypsä. Aseta iso lautanen pannun päälle ja kumoa piirakka tarjolle. Viimeistele piiras tuoreella timjamilla.
Määrä Ainesosa 1/2 kpl ruukkua timjamia
Ravintosisältö
98
Energiaa kcal
409
Energiaa kj
6,5 g
Rasvaa
2,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
7,5 g
Hiilihydraatteja
6,0 g
Sokereita
1,7 g
Kuituja
1,3 g
Proteiinia
0,1 g
Suolaa
98
Energiaa kcal
409
Energiaa kj
6,5 g
Rasvaa
2,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
7,5 g
Hiilihydraatteja
6,0 g
Sokereita
1,7 g
Kuituja
1,3 g
Proteiinia
0,1 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 380 g (1 pkt) suolaista piirakkataikinaa (pakaste).
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























