Yrttinen romanesco ja kikherne-cashewtahna
Noin 2 tuntia

Nappaa talteen!
Kartiomaisia kukkanuppuja puskeva romanesco on vihreän kukkakaalin eli parsakukkakaalin sukua. Hauduta vehreänmakuinen romanesco kypsäksi ihanan yrttipeiton alla. Kaalin kaverina toimii proteiinipitoinen ja raikas kikherne-cashewpähkinätahna.
| 1 kpl | (600 g) romanesco |
| 1/2 kpl | ruukkua persiljaa |
| 1/4 kpl | ruukkua timjamia |
| 1/2 dl | oliiviöljyä |
| 2/3 tl | suolaa |
| 1/4 tl | valkopippuria |
| 1/2 tl | vettä |
| Kikherne-cashewtahna | |
|---|---|
| 170 g | (170 g) cashewpähkinöitä |
| 4 kpl | valkosipulinkynttä |
| 280 g | (1 tlk) kikherneitä |
| 1/2 kpl | sitruunan mehu |
| 1 dl | jogurttihapatettua soijavalmistetta (maustamatonta ”jogurttia”) |
| 1 tl | suolaa |
| 1/2 dl | vettä (tarvittaessa) |
- 1.
Laita edellisenä päivänä cashewpähkinät kylmään veteen jääkaappiin likoamaan.
- 2.
Jatka valmistusta seuraavana päivänä. Säädä uuni 180 asteeseen. Poista romanescosta lehdet. Leikkaa kanta siten, että romanesco pysyy pystyssä. Huuhtele ja laita uunivuokaan.
- 3.
Hienonna yrtit. Sekoita ne, öljy, suola ja pippuri kulhossa. Sivele romanescon pinta seoksella. Mittaa vuoan pohjalle ½ dl vettä. Peitä tiiviisti foliolla ja laita uuniin noin 1 h 30 minuutiksi. Kokeile välillä kaalin kypsyyttä. Romanesco on valmis, kun haarukka uppoaa siihen helposti.
- 4.
Tee kikherne-cashewtahna kaalin kypsyessä. Paahda valkosipuleita kuorineen uunissa foliopalan päällä 20 minuuttia. Valuta lionneet cashewpähkinät ja laita ne tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon. Valuta ja huuhtele kikherneet ja lisää pähkinöiden joukkoon. Lisää sitruunan mehu, soijavalmiste ja suola. Purista valkosipulit kuoristaan joukkoon. Soseuta tasaiseksi tahnaksi lisäten tarvittaessa hieman vettä.
Yrttinen romanesco ja kikherne-cashewtahna
Kartiomaisia kukkanuppuja puskeva romanesco on vihreän kukkakaalin eli parsakukkakaalin sukua. Hauduta vehreänmakuinen romanesco kypsäksi ihanan yrttipeiton alla. Kaalin kaverina toimii proteiinipitoinen ja raikas kikherne-cashewpähkinätahna.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kpl | (600 g) romanesco |
| 1/2 kpl | ruukkua persiljaa |
| 1/4 kpl | ruukkua timjamia |
| 1/2 dl | oliiviöljyä |
| 2/3 tl | suolaa |
| 1/4 tl | valkopippuria |
| 1/2 tl | vettä |
Kikherne-cashewtahna | |
| 170 g | (170 g) cashewpähkinöitä |
| 4 kpl | valkosipulinkynttä |
| 280 g | (1 tlk) kikherneitä |
| 1/2 kpl | sitruunan mehu |
| 1 dl | jogurttihapatettua soijavalmistetta (maustamatonta ”jogurttia”) |
| 1 tl | suolaa |
| 1/2 dl | vettä (tarvittaessa) |
Valmistus (Uuni 180°C)
- 1
Laita edellisenä päivänä cashewpähkinät kylmään veteen jääkaappiin likoamaan.
Määrä Ainesosa 170 g (170 g) cashewpähkinöitä - 2
Jatka valmistusta seuraavana päivänä. Säädä uuni 180 asteeseen. Poista romanescosta lehdet. Leikkaa kanta siten, että romanesco pysyy pystyssä. Huuhtele ja laita uunivuokaan.
Määrä Ainesosa 1 kpl (600 g) romanesco - 3
Hienonna yrtit. Sekoita ne, öljy, suola ja pippuri kulhossa. Sivele romanescon pinta seoksella. Mittaa vuoan pohjalle ½ dl vettä. Peitä tiiviisti foliolla ja laita uuniin noin 1 h 30 minuutiksi. Kokeile välillä kaalin kypsyyttä. Romanesco on valmis, kun haarukka uppoaa siihen helposti.
Määrä Ainesosa 1/4 kpl ruukkua timjamia 1/2 kpl ruukkua persiljaa 1/2 dl oliiviöljyä 2/3 tl suolaa 1/4 tl valkopippuria 1/2 tl vettä - 4
Tee kikherne-cashewtahna kaalin kypsyessä. Paahda valkosipuleita kuorineen uunissa foliopalan päällä 20 minuuttia. Valuta lionneet cashewpähkinät ja laita ne tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon. Valuta ja huuhtele kikherneet ja lisää pähkinöiden joukkoon. Lisää sitruunan mehu, soijavalmiste ja suola. Purista valkosipulit kuoristaan joukkoon. Soseuta tasaiseksi tahnaksi lisäten tarvittaessa hieman vettä.
Määrä Ainesosa 1/2 kpl sitruunan mehu 1 dl jogurttihapatettua soijavalmistetta (maustamatonta ”jogurttia”) 280 g (1 tlk) kikherneitä 1/2 dl vettä (tarvittaessa) 4 kpl valkosipulinkynttä 1 tl suolaa 170 g (170 g) cashewpähkinöitä
Vinkki: Korvaa romanesco parsakaalilla. Lyhennä parsakaalin varsi, jotta kaali pysyy pystyssä ja kypsyy siten tasaisesti tyvestä latvaan. Laita myös varrenpätkä vuokaan kypsymään.
Ravintosisältö
625
Energiaa kcal
2616
Energiaa kj
35,5 g
Rasvaa
4,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
44,0 g
Hiilihydraatteja
6,3 g
Sokereita
11,5 g
Kuituja
26,8 g
Proteiinia
0,1 g
Suolaa
625
Energiaa kcal
2616
Energiaa kj
35,5 g
Rasvaa
4,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
44,0 g
Hiilihydraatteja
6,3 g
Sokereita
11,5 g
Kuituja
26,8 g
Proteiinia
0,1 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.25 kpl ruukkua timjamia, 0.25 tl valkopippuria.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























