Mutkatonta arkiruokaa: perunoita ja kastiketta
Siitä saakka, kun perunaa esiteltiin suomalaisille, sitä onkin popsittu paljon. Ja mikäpä on popsiessa, sillä potut ovat hyvää ja terveellistä arkiruokaa. Entisajan suosituista perunaruoista uuteen suosioon kurkottelevat sileä perunavelli, erilaiset uuniperunat ja rapeiksi paahdetut hasselbackan perunat. Arkisten keitettyjen perunoiden retroja kumppaneita ovat lihamureke ja lindströminpihvit. Muusin kaveriksi voisi tehdä vaikka makkarakuppeja – muistatko? Paksusta tangosta leikatut makkaraviipaleet taipuivat mutkalle, kun ne paistettiin paistinpannulla. Paras kastike on tietysti vehnäjauhoilla suurustettu täydellinen ruskea kastike, josta saa niin makkara-, sianliha- kuin jauhelihakastikkeenkin.
Viikonloppuna vähän parempaa: lohta ja leikkeitä
Sunnuntaina lihamurekkeen sisältä löytyy hauska yllätys, kun sen uumeniin kätketään keitettyjä kananmunia. Ellei ruokana ole sittenkin uunilohta, kyljyksiä tai pannulla paistetut lehtipihvit tai oskarinleikkeet. Myös tavallista parempi kermainen kanaviillokki hemmottelee makuhermoja viikonloppuna. Kun on aika askarrella ruoan kanssa pidempään, nämä raaka-aineet saavat nostalgisen täytteen: silakkapihvien väliin laitetaan katkarapuja, broilerinleikkeisiin piilotetaan homejuustoa, paprikat täytetään jauhelihalla ja tomaatit riisillä. Ravintoloiden takavuosien ruokalistoilta lainataan kotiruoiksi burgundinpata, liharuukku ja kuha walewska.
Ensimmäisiä makuja maailmalta: spagetti ja pizza
Ystäväni-kirjat 70- ja 80-luvuilta kertovat, että lasten lempiruokaa oli spagetti ja jauhelihakastike. Vasta vähän myöhemmin ruvettiin puhumaan pasta bolognesesta. Ensimmäiset kotiuunien peltipizzat leivottiin voitaikinasta, ja ne taisivatkin muistuttaa enemmän avonaiseksi jätettyä lihapiirakkaa. Ihana retroherkku sekin! Ja voitaikinapohjainen pizzakin tunnetaan maailmalla puff pizzan nimellä.
Kuin Ruotsin-laivalla: herkkuja notkuva voileipäpöytä
Retrohenkisiin juhliin sopii täydellisesti voileipäpöytä, johon tehdään säilykehedelmillä kruunattuja kylmiä voileipiä tai kootaan paljon erilaista naposteltavaa: juustopalloja, graavi- ja savukalaa, silliä, leikkeleitä, kananmunia, kasviksia ja hedelmiä. Koti-iltana television ääreen rakennetaan leikkelelautanen samalla idealla. Tosin nykyisin herkkukokoelma on nimeltään tunkutarjotin.
Makeaa elämää unohtamatta: ihanan retrot jälkkärit
Jälkiruoaksi tehdään tietysti kiisseleitä satokauden marjoista tai hedelmistä. Talven tullen herkutellaan appelsiinikiisselillä tai vaniljaisella maitokiisselillä, jota syödään sellaisenaan hillosilmän kanssa tai marjakiisselin kanssa kerrostettuna. Moni lapsuuden jälkiruoka on saanut alkunsa riisipuurosta. Yksinkertaisimmillaan kylmän puuron joukkoon sekoitetaan kermavaahtoa. Tai puuro paistetaan Ahvenanmaan pannariksi. Teitkö sinä koulun kotitaloustunnilla appelsiiniriisiä? Mannapuuro on jo sellaisenaan mehukeiton kanssa mainio jälkkäri, mutta voi mikä herkku se oli kaakaolla maustettuna suklaapuurona tai kuohkeana vispipuurona. Ja sitten on vielä retroherkkujen kuningatar: paahdetun marengin alta paljastuva kohmeinen uunijäätelö!