Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Charlesin kruunajaiset kutsuvat tv:n ääreen – Kata pöytä brittiläisillä herkuilla

Teksti:
Katja Bäcksbacka
Kuvat:
Roope Permanto
Julkaistu: 1.4.2023
|
Muokattu: 27.4.2023
Britannian kuningas Charles III:n kruunajaisia vietetään toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Historiallista tapahtumaa on mukava seurata kotisohvalta, kun pöytä on katettu brittiläisillä herkuilla. Juhlista päivää vaikkapa iltapäiväteellä ja perinteisiä pikkupaloja maistellen.

Kruunajaisjuhlallisuudet kestävät yhteensä kolme päivää. Suomessakin voi seurata televisiosta, kun kuningas Charles sekä kuningatarpuoliso Camilla saavat kruununsa lauantaina 6.5. Westminster Abbey -kirkossa Lontoossa noin 2000 kutsuvieraan edessä. Sunnuntaina 7. toukokuuta juhlallisuudet jatkuvat muun muassa konsertilla.

Kruunajaisiin liittyy myös monia yleisötapahtumia. Lauantaina Lontoossa järjestetään kaksi kulkuetta: kuninkaan kulkue, jossa Charles ja Camilla saapuvat Buckinghamin palatsista Westminster Abbeyyn sekä kruunajaisten jälkeinen, suurempi kruunajaiskulkue.

Hovi toivoo kansan juhlistavan historiallista tapahtumaa kokoontumalla yhteen: piknikit ja katujuhlat, mutta myös teehetket naapureiden tai ystävien kanssa kuuluvat monen britin viikonloppuun.

Tv-katsomon tarjoilut kuntoon

Kruunajaisten tv-katsomoonkin on syytä varata hyvät eväät, sillä juhlallisuudet kestävät tunteja. Yle näyttää koko tapahtuman suorana lähetyksenä TV1:ssä ja Yle Areenassa. Elegantti tapa juhlistaa kruunajaisia kotioloissa on tietenkin perinteinen brittiläinen tee pikkuherkkuineen: skonsseja tuorejuuston ja maukkaan hillon kanssa sekä pieniä kurkkuleipiä.

Tarjoilun voi järjestää myös moderniin brunssityyliin, ja nostaa pöytään sekä aamupalaherkkuja, kuten makkaraa, papuja ja kananmunia sisältävän aamiaisvuoan, että teen ja kahvin kaveriksi sopivia makeita suupaloja, kuten Earl Grey -muffinit. Klassikkoherkku on Eton Mess, jossa on kermavaahtoa, marenkeja sekä marjoja tai hedelmäpaloja. Helppo jälkiruoka kootaan laseihin kerroksittain.

Eräs hauska historiaan nojaava ruoka on ”Coronation Chicken” eli kruunajaiskana, joka kehitettiin kuningatar Elisabethin kruunajaisia varten vuonna 1953. Ruokalaji tarjoiltiin juhla-ateriana, mutta nykyään kanan ja currymausteisen majoneesin sekä hedelmächutneyn intialaistyylinen yhdistelmä on tutumpi leipien täytteenä. Charlesin kruunajaisissa erityistä kruunajaisruokaa ei ole, mutta hovi on jakanut tunnettujen kokkien reseptejä inspiraatioksi kansalaisten juhlia varten. Mukana ovat esimerkiksi aasialaisittain maustettu lampaankaree, paistettu munakoiso ja mansikka-inkiväärijälkiruoka. Voit valmistaa munakoison myös oheisella Yhteishyvän reseptillä, ja grillauksen sijaan halutessasi viimeistellä sen paistinpannussa.

Isompaan nälkään

Jos kruunajaisten juhlahumu vie mennessään ja tv:n ääreen unohtuukin pidemmäksi aikaa, illalla tarvitaan tukevampaa ruokaa. Sellaiseksi sopivat esimerkiksi taikinakuoreen pyöräytetty liha tai pubiruokien ykkösannos eli fish & chips.

Filee wellington on yksi brittikeittiön klassikoista. Juhlavassa ruoassa naudan sisäfilee on kääräisty lehtitaikinaan. Rapean taikinakuoren alla on myös sienistä, pekonista ja sipulista sekoitettu täyte.

Uppopaistettu kala ja rapeat ranskanperunat eli fish & chips -annos on kaikkien tuntema brittisuosikki. Se valmistetaan perinteisesti turska- tai koljafileestä, joka pyöräytetään friteeraustaikinassa ja paistetaan öljyssä kullankeltaiseksi. Kruunaiskatsomoon kalaherkun voi tehdä myös lohesta ja lisänä maistuvat vaikkapa bataattiranskalaiset.

Lue myös

Lisää aiheesta