Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Joko airfryer pöhisee keittiössäsi? Suosittu ilmafriteerauskeitin kypsentää ruoan kuumalla ilmalla

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 4.3.2022
|
Muokattu: 4.3.2022
Airfryer on löytänyt paikkansa suomalaisista keittiöistä. Se paistaa kanat, ranskalaiset, croissantit ja monet muut rapeat herkut terveellisesti ilman lisättyä rasvaa. Yksi airfryerin etu on sen nopeus. Kiertoilmakypsentimellä saat arkiruoan pöytään puolet nopeammin kuin uunissa paistamalla. Lue vinkit airfryerin käyttöön.

Mikä on airfryer?

Airfryer on pieni pöydälle sijoitettava keittiölaite, joka kypsentää ruoan kuumalla kiertoilmalla. Siksi airfryeria kutsutaan myös nimillä kiertoilmakypsennin ja ilmafriteerauskeitin. Friteeraaminen tapahtuu perinteisesti uppopaistamalla ruoka rasvassa kattilassa tai friteerauskeittimessä. Airfryerissa rasvaa ei tarvita lainkaan tai sitä sipaistaan ruoan pintaan vain kevyesti antamaan makua ja lisäämään rapeutta. Monet uppopaistetut herkut, kuten ranskalaiset perunat tai kananugetit, voi siis valmistaa airfryerissa tavallista terveellisemmin. Alun perin airfryer on suunniteltu korvaamaan friteerauskeitin, mutta koska se muistuttaa tavallista kiertoilmauunia, airfryer on huomattavasti monikäyttöisempi kuin pelkästään uppopaistamiseen tarkoitetut laitteet. Airfryerilla voit paistaa ja paahtaa, mutta myös lämmittää ruokia. Siinä missä mikroaaltouuni lämmittää monet ruoat pehmeiksi ja jopa vetisiksi, airfryer säilyttää rapeuden ja miellyttävän rakenteen.

Miten airfryer eroaa uunista?

Airfryerin tärkein ero uuniin on sen nopeus. Ruoka kypsyy airfryerissa yleensä vähintään puolet nopeammin kuin uunissa. Se johtuu laitteen koosta: pieni paistotila kuumenee nopeasti. Kun ruoat sijoitetaan lisäksi väljästi airfryerin ritiläkoriin, kuuma ilma kiertää ruoan ympärillä tehokkaasti. Siksi tehokaskin airfryer-laite kuluttaa vähemmän energiaa kuin tavallinen uuni. Siitä voi olla hyötyä varsinkin pienissä talouksissa, joissa ruokaa valmistetaan annos tai pari annosta kerrallaan.

Mitä ruokaa airfryerilla voi tehdä?

Airfryerilla voi valmistaa kaikkia niitä ruokia, jotka perinteisesti on friteerattu öljyssä tai paahdettu uunissa: rapeat ranskalaiset perunat, mehevät kanafileet, perinteinen fish & chips, leivitetyt sipulirenkaat, täytetyt jalapenot ja juustotikut sekä monet muut uppopaistetut herkut. Airfryerissa on helppo valmistaa myös esimerkiksi uunilohi, paahtaa lohkoperunat ja uunijuurekset tai paistaa pieni määrä leivonnaisia. Esimerkiksi valmiista croissant- tai lehtitaikinasta voit paistaa airfryerissa uunituoreet leivonnaiset nopeasti aamiaiselle tai kahvin seuraksi.

Miten airfryeria käytetään?

Airfryer-laitteen käyttö on pääsääntöisesti helppoa: laitteeseen säädetään lämpötila ja kypsennysaika. Monissa laitteissa on myös valmiita kypsennysohjelmia tietyille ruokalajeille. Kypsennysaikaan vaikuttavat laitteen teho ja koko sekä se, miten paljon ja kuinka tiiviisti ruoka on aseteltu kypsennyskoriin. Oman airfryerin käytön oppii kokeilemalla ja tarkkailemalla ruoan kypsymistä. Jos ei ole varma kypsymisajasta, kannattaa kurkistaa koriin mieluummin liian usein kuin harvoin, ettei ruoka pääse palamaan. Ruokaa kannattaa sekoittaa välillä kypsymisen aikana, jotta koko annos kypsyy varmasti tasaisesti. Kevyet raaka-aineet, kuten pekoni- tai juustoviipaleet esimerkiksi leipien päällä, kannattaa kiinnittää cocktailtikuilla, koska tehokas ilmavirta nappaa kevyet ainekset helposti mukaansa ja voi lennättää ne kuumiin vastuksiin, jolloin syntyy turhaa käryä.

Mikä on sopiva lämpötila ja kypsennysaika airfryerissa?

Kun paistat tai paahdat tuttuja ruokia tai leivonnaisia airfryerissa, aloita säätämällä airfryerin lämpötila 20–30 astetta alemmaksi kuin uunissa paistaessasi. Kypsymisaika on noin puolet normaalia lyhyempi. Kurkista ruokaa kuitenkin jo ennen sitä – ainakin silloin, kun kypsennät ruokaa airfryerissa ensimmäisiä kertoja. Paistoaika voi nimittäin olla vieläkin lyhyempi riippuen tilankäytöstä ja laitteesi tehosta. Esimerkiksi kun teet lohkoperunat tai uunijuurekset raaoista kasviksista, voit aloittaa 180 asteen lämpötilalla ja 10 minuutin kypsymisajalla. Jatka sen jälkeen kypsentämistä muutama minuutti kerrallaan, kunnes perunat ovat sisältä pehmeitä ja päältä rapeita. Broilerinsiiville ja kanan rintafileelle voit säätää lämpötilaksi 200 astetta ja kypsymisajaksi 10 minuuttia. Tarkista sitten kypsyys ja jatka tarvittaessa paistamista. Myös lihapullat voit paahtaa 200 asteessa. Säädä ajaksi pyöryköiden koosta riippuen 8–10 minuuttia. Kun opit tuntemaan oman laitteesi, lämpötilan ja paistoajan säätäminen on helppoa.

Kenelle airfryer sopii?

Airfryer-laitteilla voi valmistaa yleensä korkeintaan neljä ruoka-annosta kerrallaan. Se on silti isossakin perheessä kätevä arjen apuri. Airfryerilla on helppo valmistaa tai lämmittää lounas perheen etätyöläiselle tai kokata lapsille nopea ateria koulun ja harrastusten välillä. Airfryer toimii myös kotoa muuttaneen nuoren ja sinkkutalouksien kätevänä pikku uunina.

Paista keväiset parsaranskalaiset airfryerissa!

Testaa airfryerilla myös näitä reseptejä:

Lisää aiheesta