Kotikokin salainen ase! Paahda kasviksia ja tee niistä monta ruokaa
Paahda kasviksia uunissa iso satsi kerralla ja nauti esimerkiksi keitossa, salaatissa ja leivän päällä.


Paahdetut kasvikset ovat fiksun kotikokin salainen ase: ne sopivat sellaisenaan lisukkeiksi ja naposteltaviksi, mutta myös keittojen, pastojen, munakkaiden, salaattien ja kulhojen maukkaiksi aineksiksi. Paahda siis juureksia ja vihanneksia kerralla iso määrä vaikkapa sunnuntaina ja käytä niitä alkuviikon ruoissa monipuolisesti. Kun jäähdytät kasvikset nopeasti ja säilytät niitä kannellisissa rasioissa jääkaapissa, ne säilyvät hyvinä useita päiviä.
Paahdetut kasvikset ovat paitsi monikäyttöisiä ja arkea helpottavia, myös edullisia, terveellisiä – ja mikä parasta, todella maukkaita. Ainesten paahtaminen uunissa tiivistää kasvisten makuja.
Paahtumaan kannattaa laittaa erilaisia juureksia, kuten porkkanoita, palsternakkaa sekä puna- ja keltajuuria. Paahteinen aromi sopii erinomaisesti myös kesäkurpitsalle, munakoisolle, paprikalle, sipulille sekä parsa- ja kukkakaalille.
Näin onnistut
Pese ja kuori juurekset tarvittaessa ja leikkaa paloiksi. Tasakokoisiksi paloiksi pilkotut juurekset kypsyvät kaikki suunnilleen samassa ajassa, mutta jos haluat paahtaa yhtä aikaa myös vihanneksia, esimerkiksi kesäkurpitsaa, lisää ne uunipellille hieman myöhemmin. Näppärintä on varata eri aikaan kypsyville kasviksille omat astiat, jotta saat ne pois uunista helposti oikeaan aikaan.
Pyöräytä kasvikset rypsiöljyssä ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Mausta suolalla ja mustapippurilla sekä halutessasi kuivatuilla yrteillä, kuten timjamilla tai rosmariinilla. Monissa juureksissa olevaa makeutta voit korostaa lorauttamalla päälle vielä vaikka hunajaa. Laita kasvikset pellille yhteen kerrokseen, jotta ne nimenomaan paahtuvat – jos kasviksia on pellillä liikaa, ne kypsyvät, mutta neste ei pääse haihtumaan niistä.
Laita kasvikset pellille yhteen kerrokseen, jotta ne nimenomaan paahtuvat – jos kasviksia on pellillä liikaa, ne kypsyvät, mutta neste ei pääse haihtumaan niistä.
Paahda kasviksia 200–225-asteisessa uunissa, kunnes kasvikset ovat halutun kypsyisiä ja niissä on hieman paahtunutta väriä. Kokeile kypsyyttä veitsenkärjellä. Juurekset kestävät lämpöä paremmin kuin pehmeämmät kasvikset. Esimerkiksi parsakaalin kanssa kannattaa olla varovainen: 200-asteinen uuni riittää ja aikaa kuluu noin vartti. Suupaloiksi leikattu parsakaali on silloin juuri sopivaa – mukavasti paahtunutta, mutta siinä on vielä hampaissa tuntuva rakenne. Täydellistä dipattavaksi!
Vinkki: Jos paahdat paprikoita, paahda ne kuorineen. Halkaise paprikat ja poista siemenkodat ja kannat. Laita paprikan puolikkaat uunipellille kuoripuoli ylöspäin. Sivele pinta öljyllä. Paahda kasviksia 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia eli niin kauan, kunnes paprikan pinnassa on tummuneita kohtia. Laita paahtuneet paprikat kulhoon ja peitä kulho kelmulla. Anna jäähtyä 15–20 minuuttia. Irrota paprikoista paahtunut kuori ja heitä pois. Käytä paprikan malto samaan tapaan kuin muutkin paahdetut kasvikset eli lisää esimerkiksi salaatteihin, keittoihin ja tahnoihin.
Tarjoa lisukkeena tai napostele sellaisenaan
Paahda pellillinen juureksia uunissa ja tarjoa lihan tai kalan lisukkeena. Tai herkuttele ne esimerkiksi dipin tai majoneesin kanssa.
Tarjoa trendikkäästi kulhoruoassa
Paahdetut kasvikset ovat herkullinen osa kulhoruokia. Lusikoi kulhon pohjalle kypsää riisiä tai kvinoaa ja nosta päälle omiksi keoikseen paahdettuja ja tuoreita kasviksia. Kulhoissa maistuvat esimerkiksi paahdetut kukkakaalit tai parsakaalit, herkullista tummaa paahtopintaa uunissa saaneet porkkanat tai punajuuret sekä tietysti raikkaat kirsikkatomaatit sekä avokado- ja kurkkuviipaleet.
Proteiinia kulhoihin tulee kikherneistä tai vaikka edamamepavuista. Myös kypsä lohi ja grillattu broileri sopivat kulhoon hyvin. Viimeistele kulho herkullisella kastikkeella!
Soseuta täyteläiseksi keitoksi
Kun sosekeitto tehdään paahdetuista kasviksista, sen mausta tulee tavallistakin täyteläisempi ja syvempi.
Sekoita salaattiin
Käytä paahdettuja juureksia salaattiin, jonka pohjana on kuskusia. Mausta sekoitus sitruunanmehulla ja hunajalla, ja sekoita vielä joukkoon babypinaatin lehtiä. Tarjoa ihanan jogurtti-fetakastikkeen kanssa.
Paahdettuja kasviksia kannattaa kokeilla salaateissa myös marinoituina. Helppo marinadi syntyy rypsi- tai oliiviöljystä, jota maustat sitruunanmehulla tai viinietikalla sekä suolalla, pippurilla ja yrteillä. Pilko mukaan myös valkosipulia tai chiliä. Sekoita marinointiliemi paahdettujen kasvisten joukkoon ja nosta hetkeksi jääkaappiin maustumaan.
Surauta tahnaksi
Pehmeäksi kypsennetyistä kasviksista soseutat helposti herkullisen kylmän tahnan, joka maistuu levitteenä tai vaikkapa dippinä naposteluherkkujen kanssa. Lisää kasvissoseeseen hieman rypsiöljyä ja halutessasi mausteita.