Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Pullataikina

Näin leivot pehmeän pullataikinan – katso helpot vinkit täydellisiin pulliin

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 13.9.2021
Muokattu: 26.8.2021
Onko pullataikinan leipomisen taito hallussa? Näillä ohjeilla leivot parhaat pullat – olivat ne sitten pikkupullia, korvapuusteja, rahkapullia tai vaikkapa pullapitko. Kurkkaa myös video!

Pullataikinan perusresepti: onnistu video-ohjeiden avulla!

Pullataikinan valmistus

  1. Varaa raaka-aineet työtasolle: paketti tuorehiivaa, puoli litraa maitoa, pari kananmunaa, 2 desilitraa sokeria, noin 15 desilitraa vehnäjauhoja, 200 grammaa margariinia tai voita sekä suolaa ja kardemummaa. Nosta ainekset huoneenlämpöön puoli tuntia ennen leipomista, niin ainesten kylmyys ei hidasta hiivan toimintaa.
  2. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (37 astetta) ja murenna joukkoon hiiva. Lisää munat, sokeri, teelusikallinen suolaa ja ruokalusikallinen kardemummaa. Sekoita tässä vaiheessa vispilällä.
  3. Lisää jauhoja desilitra kerrallaan ja siirry vaivaamaan taikinaa kädellä. Vaivaamisesta syntyy sitko, joka antaa taikinalle rungon.
  4. Kun taikina alkaa muotoutua, lisää pehmeä rasva.
  5. Alusta eli vaivaa taikinaan loput jauhot, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Paremmat pullat tulee mieluummin pehmeämmästä taikinasta kuin liian kovasta.
  6. Vaivaa taikinaan vielä noin 10 minuuttia työtasolla. Käytä tarvittaessa apuna jauhoja.

Miten tehdään pullataikina kuivahiivalla? Jos käytät pullataikinaan kuivahiivaa, lämmitä maito hieman kättä lämpimämmäksi (42 astetta). Sekoita kuivahiiva jauhoihin. Yhtä tuorehiivapakettia vastaa 2 pussia kuivahiivaa.

Miten leivotaan vegaaninen pullataikina? Korvaa maito kaurajuomalla ja voi vegaanisella margariinilla.

Entä gluteeniton pullataikina? Käytä gluteenitonta jauhoseosta ja hiukan psylliumia. Katso gluteenittomien pullien resepti täältä >>

Pullataikinan kohotus

  1. Nosta vaivattu taikina takaisin kulhoon ja peitä liinalla.
  2. Anna kohota vähintään 45 minuuttia tai kunnas taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Pullien muotoilu ja paistaminen

  1. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa sitä hetki.
  2. Muotoile haluamiasi leivonnaisia, kuten pyöreitä pullia, korvapuusteja tai pullapitko.
  3. Kohota pullia vielä noin 45 minuuttia leivinpaperoidulla pellillä, liinan alla.
  4. Voitele pullat kananmunalla. Voit koristella ne ennen paistamista raesokerilla, rusinoilla tai mantelilastuilla.
  5. Kypsennä pikkupullia 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia ja pullapitkoja sekä muita isoja vehnäsiä 200-asteisen uunin alatasolla 20–25 minuuttia tai kunnes leivonnaisissa on kaunis kullanruskea pinta.

Kokeile! Tästä pääset pullataikinan reseptiin

Mitä kaikkea pullataikinasta voi valmistaa?

Voisilmäpullat:

Pyörittele pyöreitä pullia, paina sormella syvennys pullien keskelle ja laita koloihin voipalat.

Korvapuustit:

Kauli taikinasta levy. Voitele levy ja ripottele sille sokeria ja kanelia. Rullaa ja leikkaa paloiksi.

Pullapitko:

Jaa taikina neljäksi säikeeksi ja letitä ne. Koristele raesokerilla ja mantelilastuilla.

Rahkapullat:

Paina pulliin syvennys juomalasin pohjalla ja täytä rahkatäytteellä.

Katso lisää leivontavinkkejä ja pullareseptejä