Alusta
Alustaminen tarkoittaa ainesten lisäämistä ja taikinan vaivaamista tekovaiheessa. Aluksi voit sekoittaa löysää taikinaa puuhaarukalla, mutta kun taikina alkaa olla paksumpaa, kannattaa käyttää kättä tai yleiskonetta.
Jauhot alustetaan taikinaan vähitellen, sillä mitä pienemmällä jauhomäärällä saat tehtyä taikinan, sitä pehmeämpiä leivistäsi ja pullistasi tulee. Kun taikina alkaa irrota käsistä ja kulhon reunoista, jauhoja ei tarvitse enää lisätä, vaan voit vaivata taikinan valmiiksi kohotusta varten.
Vaivaa
Vaivaamisesta puhutaan, kun taikinaan ei enää lisätä aineksia. Pulla- ja leipätaikinoita pitää vaivata, jotta taikinaan muodostuu kunnon sitko. Sen avulla leivonnaiset kohoavat kauniisti.
Voit tehdä vaivaamisen koneella tai käsin. Vaivaa taikinaa tekovaiheessa vähintään 10 minuuttia tai niin kauan, kunnes taikina on sileää, kiinteää ja irtoaa käsistä. Voit tarkistaa sitkon muodostumisen myös ikkunatestillä: ota pieni pala taikinaa ja venytä se sormiesi välissä läpikuultavaksi neliöksi. Jos taikina ei repeydy, on se valmis kohotettavaksi. Älä puristele tai venytä taikinaa rikki vaivatessa, koska se rikkoo sitkon. Kohotuksen jälkeen taikinasta vaivataan vielä kevyesti ilmat pois.
Kohota
Hiivalla leivottuja pullia ja leipiä pitää kohottaa kahdesti: ensin taikinana ja sitten muotoiltuna. Jos kohottamisen jättää väliin, leivonnainen jää litteäksi eikä siihen tule yhtä paljon makua. Kohota taikina ja muotoillut leivonnaiset liinalla peitettynä lämpimässä, vedottomassa paikassa noin kaksinkertaisiksi. Taikinan kohoamiseen menee yleensä noin 45 minuuttia ja muotoiltujen leivonnaisten noin 30 minuuttia.