Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin otat hyviä ruokakuvia someen

Teksti:
Niina Mälkiä
Kuvat:
SOK, Mari Moilanen
Julkaistu: 19.12.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Millaisista aineksista syntyy herkullinen kuva? Ruokakuvaaja ja -kirjoittaja Mari Moilanen antaa vinkkejä, joilla teet someen syötävän hyviä kuvia.

Ruoka on lautasella, on napattava äkkiä kuva ennen kuin se jäähtyy. Virhe! Pysähdy. Anna pahimman kiireen mennä ohi.

”Suurin ongelma kännykällä kuvatessa on se, että näpsitään menemään, miettimättä mitä ja miten kuvataan”, Mari Moilanen huomauttaa.

Ota ajatus mukaan

Otatpa ruokakuvia kotona kokatessasi tai ravintolan valmiista annoksesta, Mari Moilanen kehottaa pysähtymään kuvan äärelle ja ottamaan ajatuksen mukaan kuvaan. Se ei vie pitkään. Tärkeintä on miettiä, mitä kuvaan halutaan ja mitä ei. Sommittele, siirtele asioita, poista ylimääräiset elementit kuvasta.

”Somessa pysäyttävä ruokakuva on yksinkertainen”, Mari Moilanen sanoo ja kehottaa harjoittelemaan ruokakuvan pelkistämistä. Yksinkertaisen kuvan ottaminen voi olla paljon vaikeampaa kuin roiskeiden ja ripausten lisääminen sinne tänne.

”Somessa pysäyttävä ruokakuva on yksinkertainen.”

Kokeile esimerkiksi näin: aseta lautanen mattapintaiselle alustalle ja lisää vain pari elementtiä, esimerkiksi lasi, haarukka ja kankaankulma. Uskalla jättää kuvaan tyhjää tilaa.

Jätä tilaa myös kuvauskohteen ympärille, ja rajaa kuva vasta jälkikäteen. Ota kuva mieluummin hieman liian kaukaa kuin liian läheltä.

Jos haluat kuvata jotain todella läheltä, niin sekin onnistuu, koska kännykässä on hyvä makro. Makrolla saat esimerkiksi hedelmän leikkuupinnasta todella kauniin kuvan.

Stailaa kuin ammattilainen

Leiki rekvisiitan sijaan väreillä, mutta älä kokoa kuvaan sillisalaattia. Mari Moilanen vinkkaa kokeilemaan harmonista taustaa, jossa kaikki on saman värin eri sävyissä. Tällaisessa kuvassa ruoka nousee hienosti esille. Värikäs ruoka ja kauttaaltaan valkoinen white on white -tausta ovat tehokas yhdistelmä.

”Tummanpuhuva tausta on ollut pitkään muotia. Silläkin saa simppelisti ammattimaista kuvaa. Myös vastavärit toimivat, esimerkiksi punaiset paprikat vihreällä taustalla. Muun muassa näitä asioita opetan Ruokakuvia kännykällä -kursseillani kännykkäkuvauksesta innostuneille.”

"Upota keittoon tomaatti. Pinta nousee ja keitto näyttää paremmalta."

”Jos haluaa käyttää kuvassa ihanaa kulhoa, joka on pikkaisen liian iso keittoannokselle, upota keittoon tomaatti. Pinta nousee ja keitto näyttää paremmalta. Lopuksi voi syödä sekä keiton että tomaatin.”

Unohda salama ja zoomi

Kaksi asiaa kannattaa unohtaa kokonaan: salama ja zoomi. Salama pilaa valaistuksen, zoomi rakeuttaa kuvan. Kännykkäkuvaaja zoomaa aina jaloillaan eli astuu lähemmäs tai kauemmas kuvauskohteesta.

”Salama poistaa kuvasta kauniit luonnolliset varjot, jolloin ruoka näyttää oudolta avaruusruoalta. Valotusta kannattaa säätää kuvatessa ja myös jälkikäteen kuvankäsittelyssä. Tummaakin kuvaa pystyy kirkastamaan yllättävän paljon”, Mari Moilanen sanoo.

Säädä valotus

Paras valo kuvaamiseen on pehmeä luonnonvalo. Talvella valosta on kuitenkin pulaa, ja kirkkaana päivänä sitä voi olla liikaa.

Valotuksen säätö kännykkäkamerassa on helppo juttu. Jos kuvaa ottaessa näytössä on kovin kirkkaita tai tummia alueita, näppää ruutua kyseisestä kohdasta ennen kuvan ottamista. Saat esille liukusäätimen, jolla voit lisätä tai vähentää valon määrää kuvassa. Kokeile samaa myös itse kuvauskohteelle.

Tue kameraa

Kännykkä on kameraksi kevyt ja varsinkin vähässä valossa kuvat tärähtävät helposti. Pidä siis kännykästä kiinni kahdella kädellä ja tue kädet kylkiin, jotta saat teräviä kuvia. Voit myös tukea kännykän pöytää tai vaikka juomalasia vasten.

Kun otat laajempia kuvia esimerkiksi kattauksesta, voit pitää kameran paikallaan seinää vasten.

Valitse kuvakulma

Ruoka näyttää hyvältä suoraan ylhäältä tai suoraan sivulta kuvattuna. Ylhäältä kuvatut annokset ovat olleet trendi jo pitkään, mutta ne näyttävät edelleen modernimmilta kuin yläviistosta kuvatut. Moilanen rohkaisee unohtamaan 45 asteen kulman, josta ruokaa katsotaan syödessä.

Ruoka näyttää hyvältä suoraan ylhäältä tai suoraan sivulta kuvattuna.

Suoraan ylhäältä kuvattaessa kannattaa tarkistaa, että kamera on samassa linjassa pöytälevyn kanssa, jotta kuvasta ei tule viistoa.

Käsittele kuvat

Mari Moilanen ei jätä yhtään kuvaa käsittelemättä. ”Jos kuva on hyvä, siitä tulee ihan mielettömän hyvä, kun käsittelet sen”.

Kuvankäsittelyllä Moilanen ei tarkoita kännykän valmiita suodattimia eli filttereitä. Ne saavat ruoan näyttämään usein oudolta. Kuvankäsittelyssä säädetään kuvan kirkkautta, kontrastia, värejä ja lämpötilaa yksi kerrallaan sellaiseksi, että ruoan omat värisävyt pysyvät oikeina.

Tarkoitukseen on olemassa hyviä sovelluksia, joissa on enemmän toimintoja kuin kännyköiden omissa kuvankäsittelyohjelmissa. Mari Moilanen käyttää esimerkiksi Googlen ilmaista Snapseedia.

Keinovalossa kuvattu ruoka näyttää kuvassa helposti ruman kellanruskealta.

Keinovalossa kuvattu ruoka näyttää kuvassa helposti ruman kellanruskealta. Säädä silloin kuvan värilämpötilaa kylmemmäksi.

Ja jos horisontti on jäänyt vinoon, oikaise se kuvaa käsitellessäsi, jotta ruoka ei liu’u pois kuvasta.

MARI MOILASEN 3 TÄRKEINTÄ NEUVOA

  1. Pysähdy, mieti, pidä ajatus mukana kuvassa.
  2. Säädä valotusta jo kuvatessasi.
  3. Pidä kamera vakaana, kuvaa kahdella kädellä.

Marin blogi: www.jotainmaukasta.fi

Instagram: @jotainmaukasta ja @mmoilanenphotography

Lisää aiheesta