Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin teet täydellisen focaccian

Teksti:
Tuuli Kanerva
Kuvat:
Anton Sinelnikov
Julkaistu: 15.8.2023
|
Muokattu: 7.11.2023
Focaccia on rapeapintainen italialainen leipä. Tällä ohjeella teet täydellisen kuohkean ja isokuplaisen focaccian, joka sopii tarjottavaksi illallisen alkupalana tai täytettynä lounaaksi.

Mitä vähemmän jauhoja, sitä ilmavampi ja kuohkeampi focacciasta tulee. Tämä leipätaikina valmistuu ilman työlästä vaivaamista. Sen sijaan taikinaa taitellaan ensimmäisen kohotuksen aikana. Tekniikka on sama kuin juurileivän leipomisessa.

Taikinaa nostetaan yhdestä reunasta ja reuna taitetaan keskelle. Taikinakulhoa käännetään 45 astetta ja toinen reuna nostetaan taikinan keskelle. Näin jatketaan kaksi kierrosta, minkä jälkeen taikinan annetaan levätä 10 minuuttia. Taittelu kannattaa tehdä ainakin kaksi kertaa, jotta taikinaan muodostuu tarpeeksi sitkoa.

Jauhoiksi kannattaa valita mahdollisuuksien mukaan proteiinipitoiset durumjauhot tai vehnäjauhot, joissa on maininta soveltuvuudesta erityisesti pizzan tai focaccian leivontaan. Jauhojen korkeampi proteiinipitoisuus edesauttaa sitkon muodostumista.

Pitkä kohotusaika kylmässä lisää taikinaan makua, samoin hyvä oliiviöljy. Focacciassa öljyä ei lisätä taikinaan, vaan leipä paistetaan hyvin öljytyssä vuoassa. Öljyä lourautetaan reilusti myös leivän pinnalle. Se takaa focaccialle rapean pinnan.

Focaccia on parhaimmillaan samana päivänä syötynä. Mikäli leipää jää yli, kannattaa se lämmittää paistinpannulla pienessä määrässä öljyä, jolloin pinnan saa taas rapeaksi.

Miksi focacciaan painellaan kuopat ennen paistamista?

Pinnalle kaadettava öljy pääsee näin tasaisemmin levittymään ja valumaan joka puolelle leipää, samoin suola. Myös isoimmat ilmakuplat leivän sisällä hajoavat, joten focaccia kohoaa uunissa tasaisemmin.

Mitä laittaa focaccian pinnalle?

Leivän pinnalle riittää yksinkertaisimmillaan sormisuolahiutaleet ja oliiviöljy. Täytteissä voi kuitenkin kokeilla paljon muutakin. Oliivit, aurinkokuivatut tomaatit, valkosipuli ja puolitetut kirsikkatomaatit ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja. Tuore rosmariini tekee leivän pinnasta kauniin ja antaa sille aromaattista makua.

Muutaman vuoden takainen kukkafoccacia-buumi osoitti, että myös monenlaiset kasvikset toimivat ohuiksi leikattuna tämän leivän päällä.

Jos focaccian pinnan pitää yksinkertaisena ja paistaa sen melko pienessä vuoassa niin, että focacciasta tulee paksu, voi leivästä leikatut palat myös halkaista ja täyttää.

Onnistu tällä ohjeella

Muut herkulliset focacciat