Valitse tasakokoisia, kiinteitä perunoita
Parhaat hasselbackan perunat tehdään kiinteistä perunalajikkeista tai yleisperunoista. Valitse annokseen keskenään samankokoisia perunoita, jotta ne kypsyvät samassa tahdissa.
Perinteiset hasselbackan perunat kuoritaan, mutta huolellisesti pestyinä voit paahtaa ne kuorineen, jolloin saat perunoihin vielä lisää rapeutta ja juurevaa makua.
Parhaat hasselbackan perunat tehdään kiinteistä perunalajikkeista tai yleisperunoista.
Maun salaisuus: viipalointi ja valelu
Leikkaa perunat mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi niin, että pohja jää yhtenäiseksi ja viipaleet kiinni toisiinsa. Apuna voit käyttää kauhanvarsia tai syömäpuikkoja, jotka laitat perunan molemmille puolille estämään veitsen painumisen leikkuulautaan saakka.
Voitele perunat rypsiöljyllä tai voilla ja valele niitä paistamisen aikana, niin saat viipaleista erityisen rapeita. Viipaleiden väleihin valuva rasva kypsentää perunan sisuksen pehmeäksi ja meheväksi.
Kokeile tekniikkaa myös muihin juureksiin ja kasviksiin. Tee vaikka viikonlopuksi hasselbackan kurpitsoja.
Modernit mausteet: sinihomejuusto, chili ja pähkinät
Hasselbackan perunat maustetaan tavallisesti vain suolalla, valkopippurilla ja parmesaanijuustolla. Joissakin ohjeissa niille ripotellaan lisäksi pähkinärouhetta tai jauhettua muskottipähkinää.
Jos rakastat sinihomejuustoa, murenna sitä perunoille. Muista myös valkosipuli ja yrtit, jotka sopivat muihinkin perunaruokiin. Chilillä maustetut hasselbackan tuliset perunat sopivat hienosti uunilohen kaveriksi.
Ruotsalaisen kokkiopiskelijan löytö
Hasselbackan perunat syntyivät Tukholmassa vuonna 1953 – tai ainakin niiden nimi syntyi tuolloin. Ruotsalaisissa keittokirjoissa oli nimittäin jo vuosia aiemmin esitelty samankaltaiset ”siivutetut uuniperunat”. Hasselbacka-nimensä ne saivat ravintola Hasselbackenista, kun ravintolan kokkiopiskelija Leif Elisson valmisti lähes pohjaan saakka viipaloituja uuniperunoita, jotka kuorrutettiin korppujauhoilla ja juustoraasteella ja joita valeltiin paistamisen aikana voilla.