Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin valmistat herkulliset hasselbackan perunat – katso näppärä niksi

Teksti:
Niina Mälkiä
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 3.12.2020
|
Muokattu: 28.2.2024
Hasselbackan perunat on perinteinen perunalisuke paistille ja kalalle, mutta missä on Hasselbacka? Entä mikä on näiden ohueksi viipaloitujen uuniperunoiden herkullinen salaisuus? Maustatko sinä hasselbackan perunat klassisen reseptin mukaan vai innostutko mieluummin moderneista versioista?

Valitse tasakokoisia, kiinteitä perunoita

Parhaat hasselbackan perunat tehdään kiinteistä perunalajikkeista tai yleisperunoista. Valitse annokseen keskenään samankokoisia perunoita, jotta ne kypsyvät samassa tahdissa.

Perinteiset hasselbackan perunat kuoritaan, mutta huolellisesti pestyinä voit paahtaa ne kuorineen, jolloin saat perunoihin vielä lisää rapeutta ja juurevaa makua.

Parhaat hasselbackan perunat tehdään kiinteistä perunalajikkeista tai yleisperunoista.

Maun salaisuus: viipalointi ja valelu

Leikkaa perunat mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi niin, että pohja jää yhtenäiseksi ja viipaleet kiinni toisiinsa. Apuna voit käyttää kauhanvarsia tai syömäpuikkoja, jotka laitat perunan molemmille puolille estämään veitsen painumisen leikkuulautaan saakka.

Voitele perunat rypsiöljyllä tai voilla ja valele niitä paistamisen aikana, niin saat viipaleista erityisen rapeita. Viipaleiden väleihin valuva rasva kypsentää perunan sisuksen pehmeäksi ja meheväksi.

Kokeile tekniikkaa myös muihin juureksiin ja kasviksiin. Tee vaikka viikonlopuksi hasselbackan kurpitsoja.

Modernit mausteet: sinihomejuusto, chili ja pähkinät

Hasselbackan perunat maustetaan tavallisesti vain suolalla, valkopippurilla ja parmesaanijuustolla. Joissakin ohjeissa niille ripotellaan lisäksi pähkinärouhetta tai jauhettua muskottipähkinää.

Jos rakastat sinihomejuustoa, murenna sitä perunoille. Muista myös valkosipuli ja yrtit, jotka sopivat muihinkin perunaruokiin. Chilillä maustetut hasselbackan tuliset perunat sopivat hienosti uunilohen kaveriksi.

Ruotsalaisen kokkiopiskelijan löytö

Hasselbackan perunat syntyivät Tukholmassa vuonna 1953 – tai ainakin niiden nimi syntyi tuolloin. Ruotsalaisissa keittokirjoissa oli nimittäin jo vuosia aiemmin esitelty samankaltaiset ”siivutetut uuniperunat”. Hasselbacka-nimensä ne saivat ravintola Hasselbackenista, kun ravintolan kokkiopiskelija Leif Elisson valmisti lähes pohjaan saakka viipaloituja uuniperunoita, jotka kuorrutettiin korppujauhoilla ja juustoraasteella ja joita valeltiin paistamisen aikana voilla.

Vinkki: Näin leikkaat hasselbackan perunat helposti

  1. Aseta kaksi puista kauhanvartta tai grillitikkua perunan molemmille puolille.
  2. Leikkaa peruna ohuiksi viipaleiksi painamalla veitsi tikkuihin asti.
  3. Näin perunat jäävät pohjastaan ehjiksi.

Kuva: Sari Airola

Katso reseptit hasselbackan perunoihin

Käytä kotimaisia juureksia myös näin