3 x makeaa juureksista: porkkanapallot, palsternakkakakku ja juurescookiet | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Suklaiset juurescookiet

Suklaiset juurescookiet

3 x makeaa juureksista: porkkanapallot, palsternakkakakku ja juurescookiet

Teksti:
Sanna Kekäläinen
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 26.11.2020
Muokattu: 3.12.2020
Juurekset ovat tuttu raaka-aine leipätaikinoissa, porkkanasämpylöissä ja perunarieskoissa, mutta myös makeisiin leivonnaisiin saat makua ja mehevyyttä juureksista. Raasta, rouhi tai soseuta porkkanat, palsternakat ja punajuuret kakku- ja keksitaikinoihin ja nauti elämästä pikkuisen terveellisemmin.

Kevennetty keksitaikina: suklaiset juurescookiet

Ensi kerralla, kun leivot suklaacookieita, katso olisiko jääkaapissa punajuurta. Raastettu punajuuri antaa taikinaan vain hennosti väriä, mutta syventää jättikeksien suklaista makua. Sekoita 1–2 desiä punajuuriraastetta taikinaan lopuksi, yhdessä tummien suklaahippujen kanssa. Taikinaan ja keksien pinnalle voit lisätä myös pähkinöitä. Nauti muhkeat keksit kahvin kanssa tai anna makeaksi lahjaksi.

Täytekakun tuuraaja: mausteinen palsternakkakakku

Ota esille porkkanakakun ohje, mutta vaihda porkkana palsternakkaan. Pilkuta taikina halutessasi pähkinöillä, jotka sopivat palsternakan pähkinäiseen makuun, ja hunnuta valmis kakku halutessasi tuorejuustokuorrutteella. Kun haluat keventää, jätä kakku ilman kuorrutetta. Voit leipoa palsternakkakakun myös vegaanisen porkkanakakun ohjeella. Syvennä makua klassisella mausteseoksella eli ripauttamalla taikinaan neilikkaa, kanelia, inkivääriä ja pomeranssinkuorta.

Ilman lisättyä sokeria: pähkinäiset porkkanapallot

Porkkanoista, pähkinöistä, kuivatuista hedelmistä ja gluteenittomista kaurahiutaleista teet nopeasti makeat makupalat, joita ei tarvitse edes kypsentää. Hienonna vain raa’at kuoritut porkkanat ja muut ainekset monitoimikoneessa ja pyörittele raakamakeiset kookoshiutaleissa. Pähkinät voit korvata manteleilla ja hedelmäksi valita kuivatun aprikoosin, karpalon tai viikunan. Kanelilla ja kardemummalla maustetut porkkanapallot eivät sisällä lisättyä sokeria. Mainio vaihtoehto makeisille!

Katso pähkinäisten porkkanapallojen resepti täältä.

Käytä kotimaisia juureksia myös näin