Lisää makua ja sävyä juuresruokiin väriporkkanoilla: värikäs talvisalaatti ja muut porkkanavinkit | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Värikäs talvisalaatti

Värikäs talvisalaatti

Lisää makua ja sävyä juuresruokiin väriporkkanoilla: värikäs talvisalaatti ja muut porkkanavinkit

Teksti:
Sanna Kekäläinen ja Niina Mälkiä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 30.11.2020
Muokattu: 3.12.2020
Popsi, popsi porkkanaa, mutta vaihda välillä väriä! Sävytä raasteet, salaatit ja lämpimät ruoat oranssin lisäksi miedolla keltaisella ja lempeällä violetilla porkkanalla. Väriporkkanat sopivat kaikkeen ruoanlaittoon.

Maistuuko keltainen porkkana samalta kuin oranssi?

Porkkanoista makein on tuttu oranssi. Jos siis haluat esimerkiksi keittoon vähemmän makeutta, poimi porkkanapussista mietoja keltaisia porkkanoita. Ne sopivat soppaan kuutioina ja niistä saa hienon maun myös sosekeittoon.

Violettikin on maultaan miedompi ja vähemmän makea kuin oranssi. Paahda niitä muiden uunijuuresten seuraan tai pilko pataruokiin.

Väriporkkanoita voi myös grillata ja savustaa tai lisätä raasteena kasvis- ja jauhelihapihveihin, kastikkeisiin ja taikinoihin. Eriväristen porkkanoiden kypsymisessä on hieman eroa: keltainen ja violetti vaativat vähän pidemmän kypsymisajan kuin oranssi.

Violetteja ja keltaisia porkkanoita voi rouskutella myös raakana. Pese, kuori ja raasta eriväriset porkkanat kirjavaksi raasteeksi tai leikkaa tikuiksi dippilautaselle.

Helppo ohje: erivärisistä porkkanoista syntyy värikäs talvisalaatti

  • Ota väriporkkanat salaatin pohjaksi.
  • Paahda ne rypsiöljyllä sipaistuina kypsiksi 200-asteisessa uunissa. Kokonaiset porkkanat kypsyvät noin 45 minuutissa.
  • Lisää proteiiniksi linssejä tai kikherneitä sekä murennettua fetajuustoa tai rapeaksi paistettua kaurapalaa tai tofua.
  • Mausta salaatti kunnon kourallisella tuoretta tilliä sekä kastikkeella, johon sekoitat maun mukaan rypsi- tai oliiviöljyä, viinietikkaa, sinappia ja hunajaa tai sokeria.

Näin säilytät värit kirkkaina: kypsennä erillään

Kun keität tai paahdat violetteja porkkanoita, kypsennä ne kuorineen ja pidä erillään vaaleammista, sillä tummat porkkanat värjäävät samaan tapaan kuin punajuuri. Kuori violetit porkkanat vasta kypsinä, niin ne säilyttävät paremmin syvän tumman sävynsä.

Violetti väri tulee antosyaanista, jota on muissakin tummissa kasviksissa, kuten munakoisossa, punakaalissa, mustikoissa ja granaattiomenassa. Tämä luonnossa esiintyvä väriaine on vesiliukoinen, ja siksi se haalistuu, kun porkkanaa keitetään. Paahtaminen taas tiivistää väriä. Uunissa kypsennetty violetti porkkana voi näyttää miltei mustalta.

Oranssin porkkanan väri on lähtöisin beetakaroteenista ja keltaisen ksantofyllistä. Molemmat ovat rasvaliukoisia ja säilyvät siksi keitettäessä paremmin.

Kaikki alkoi valkoisista villiporkkanoista

Satoja vuosia sitten porkkanat olivat vaaleita ja kasvoivat villeinä. Niistä on sittemmin jalostettu violetteja, keltaisia ja punaisia porkkanalajikkeita. Meille tuttu ja rakas oranssi on risteytetty 1600-luvulla Hollannissa, jossa silloinen hallitsijasuku halusi porkkanat omaan lempiväriinsä, oranssiin, sovitettuina.

Käytä kotimaisia juureksia myös näin