Nämä yrtit sopivat tuttujen juuresten pariksi
Porkkana on naattiaan myöten rakastunut tilliin. Useimmiten vahva-aromisen rakuunan kanssa yhdistetty porkkana saa tillistä lempeämmän raikkaan vivahteen. Ripauta hienonnettua tilliä porkkanasosekeittoon ja uunissa tai grillissä paahdetuille porkkanoille. Kokeile myös savustettuja porkkanoita, jotka marinoidaan tillin ja sitruunan kanssa graavilohen kaltaiseksi kasvisherkuksi.
Peruna ja tilli ovat tuttuakin tutumpi parivaljakko, mutta koska vaihtelu virkistää, perunan kumppaniksi valitaan nyt rosmariini. Metsäisen makuinen rosmariini syventää uunissa valmistettujen perunaruokien makua. Se sopii mausteeksi myös perunasalaattiin, etenkin jos siinä on paahtopaistia, sekä muihin lihaa ja perunaa yhdistäviin annoksiin. Myös välimerellinen oregano viehättää pottua. Revi oreganon lehtiä perunapizzalle tai vihreään salaattiin, jossa on mukana kylmää keitettyä perunaa.
Punajuuri yhdistetään helposti rosmariiniin, ja tokihan nuo kaksi tummaa makua sopivatkin yhteen. Varsinkin talvisissa pata- ja uuniruoissa yhdistelmä toimii täydellisesti. Kun punajuuri tulee tarjolle kylmänä, marinoituna tai salaatissa, naita se basilikan kanssa. Samoin silloin, kun kolmantena on hapokas vuohenjuusto. Punajuuri ja basilika viihtyvät hyvin yhdessä myös pasta-annoksessa, jonka kastikkeena on punajuuripestoa.
Palsternakka luottaa lehtipersiljaan. Kaksi hillittyä ja hienostunutta makua ovat kaikissa tilanteissa sulassa sovussa. Hienonna lehtipersiljaa uunissa paahdetuille palsternakkapaloille tai palsternakkasoseelle. Lehtipersilja toki myös monien muiden juuresten luottomauste. Etenkin kermaiset juuresvuoat saavat hienonnetusta lehtipersiljasta viimeisen tyylikkään silauksen.