Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Yhdistä yrtti ja juures – löydä parhaat makuparit

Teksti:
Sanna Kekäläinen
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 11.12.2020
|
Muokattu: 2.9.2022
Rosmariini, lehtipersilja, basilika ja tilli viihtyvät juuresten seurassa, mutta mitkä yrtit ja juurekset itse asiassa sopivat toisilleen parhaiten? Onko tilli sittenkään perunan paras kaveri? Lisää yrttejä juuresruokiin makuöljyissä, ripotteissa ja kastikkeissa. Samalla vähennät lähes huomaamattasi suolan käyttöä.

Nämä yrtit sopivat tuttujen juuresten pariksi

Porkkana on naattiaan myöten rakastunut tilliin. Useimmiten vahva-aromisen rakuunan kanssa yhdistetty porkkana saa tillistä lempeämmän raikkaan vivahteen. Ripauta hienonnettua tilliä porkkanasosekeittoon ja uunissa tai grillissä paahdetuille porkkanoille. Kokeile myös savustettuja porkkanoita, jotka marinoidaan tillin ja sitruunan kanssa graavilohen kaltaiseksi kasvisherkuksi.

Peruna ja tilli ovat tuttuakin tutumpi parivaljakko, mutta koska vaihtelu virkistää, perunan kumppaniksi valitaan nyt rosmariini. Metsäisen makuinen rosmariini syventää uunissa valmistettujen perunaruokien makua. Se sopii mausteeksi myös perunasalaattiin, etenkin jos siinä on paahtopaistia, sekä muihin lihaa ja perunaa yhdistäviin annoksiin. Myös välimerellinen oregano viehättää pottua. Revi oreganon lehtiä perunapizzalle tai vihreään salaattiin, jossa on mukana kylmää keitettyä perunaa.

Punajuuri yhdistetään helposti rosmariiniin, ja tokihan nuo kaksi tummaa makua sopivatkin yhteen. Varsinkin talvisissa pata- ja uuniruoissa yhdistelmä toimii täydellisesti. Kun punajuuri tulee tarjolle kylmänä, marinoituna tai salaatissa, naita se basilikan kanssa. Samoin silloin, kun kolmantena on hapokas vuohenjuusto. Punajuuri ja basilika viihtyvät hyvin yhdessä myös pasta-annoksessa, jonka kastikkeena on punajuuripestoa.

Palsternakka luottaa lehtipersiljaan. Kaksi hillittyä ja hienostunutta makua ovat kaikissa tilanteissa sulassa sovussa. Hienonna lehtipersiljaa uunissa paahdetuille palsternakkapaloille tai palsternakkasoseelle. Lehtipersilja toki myös monien muiden juuresten luottomauste. Etenkin kermaiset juuresvuoat saavat hienonnetusta lehtipersiljasta viimeisen tyylikkään silauksen.

Neljä tapaa käyttää yrttejä juuresruoissa

1. Uuta makuöljyyn

Monikäyttöisiä yrttiöljyjä on helppo tehdä itse. Yhdistä hienonnettu yrtti rypsi- tai oliiviöljyn kanssa ja anna maustua jääkaapissa. Kaada yrttiöljyä kastikkeeksi, käytä paahdettujen juuresten maustamiseen tai lorauta juuressosekeiton pinnalle.

2. Sekoita rouheeksi

Lisää hienonnettuja yrttejä erilaisiin mausteseoksiin. Kokeile esimerkiksi italialaista gremolataa, jossa lehtipersilja, valkosipuli ja sitruunankuoriraaste muodostavat suloisen liiton. Yhdistä yrtit paahdettujen, rouhittujen pähkinöiden kanssa. Rosmariini-pähkinärouheseos sopii esimerkiksi juures- tai perunagratiinin makulisäksi.

3. Soseuta dippiin

Tee sauvasekoittimella yrteistä, sitruunamehusta ja valkosipulista pestomainen tahna. Sekoita se sitten paksun maustamattoman jogurtin tai kasvipohjaisen valmisteen kanssa, niin saat monikäyttöisen dipin juureksille, tahnan herkkuleiville tai kastikkeen juhlapöydän kalalle.

4. Ripottele suolana

Suolaa, suolaa, enemmän yrttisuolaa! Suolan käyttö vähenee kuin huomaamatta, kun korvaat osan suolasta yrteillä. Mittaa siis karkea suola ja yrtit tehosekoittimeen, rouhi tasaiseksi ja ripottele ruokiin suolan tapaan.

Käytä kotimaisia juureksia myös näin

Katso lisää juuresreseptejä