Nyt herkutellaan astetta kevyemmin – kokosimme seitsemän ohjetta, joilla taltutat makeanhimon

Herkkuhammasta kolottaa, mutta tekisi mieli syödä hieman terveellisemmin? Kokeile trendikästä raejuustokakkua tai rahkatoasteja, omenahyvettä tai virkistävää mustikkajogurttisoodaa!

Vaniljainen raejuustokakku
Vaniljainen raejuustokakku
Teksti: Sonja Kallio
Kuvat: Reetta Pasanen
4.8.2025 | Päivitetty 4.8.2025

Proteiinipitoinen juustokakku

Tässä tulee paistetun juustokakun sisarus, joka tehdään raejuustosta! Proteiinirikas ja vähärasvainen raejuusto sopii hienosti myös leivontaan. Vaniljainen raejuustokakku maustetaan sitruunalla ja ainekset soseutetaan tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella. Kakku kannattaa jäähdyttää kunnolla ja nautiskella vasta seuraavana päivänä tuoreiden marjojen ja vaahterasiirappin kanssa.

Makeat voileivät

Oiva välipala syntyy, kun levität paahtoleipäviipaleille rahkatäytettä ja upotat pinnalle tuoreita vadelmia! Rahkatoastit ovat rahkapullien nopeampi ja terveellisempi vaihtoehto. Pullamaista makua saat lisäämällä täytteeseen ripauksen kardemummaa. Kokeile kaurapaahtoleivän tilalla esimerkiksi graham- tai moniviljaleipää.

Klassikkopaistos

Omena-kaurapaistos on jälkiruokien suosikki, joka ihastuttaa helppoudellaan. Keveämpi paistos syntyy makeuttamalla herkku hunajalla, korvaamalla osa kauramurun rasvasta omenasoseella ja viimeistelemällä annos jäätelön sijaan vaniljaisella jogurtilla. Omenainen hyve sopii nautittavaksi jälkiruoan lisäksi vaikka viikonlopun aamupalana!

Lettuja vai pannukakkua?

Letuista ja pannareista saa helposti tuunattua hieman kevyempiä kiinnittämällä huomiota jauhovalintoihin ja makeutukseen.

Yksinkertaiset ja nopeat banaaniletut makeutetaan kypsällä banaanilla ja maustetaan kanelilla. Perinteisten vehnäjauhojen tilalla letuissa käytetään kaurahiutaleita ja paistamiseen sopii miedonmakuinen kasviöljy.

Jos et jaksa seistä hellan edessä paistamassa lettuja, anna uunin hoitaa homma! Vastustamattoman herkullinen pannukakku on valmis uuniin alle vartissa, sillä isoin työ on omenoiden viipaloinnissa. Asettele omenaviipaleet grahamjauhoilla rikastetun taikinan päälle ja ripottele pinnalle kaneli-sokeriseosta.

Jogurttinen juoma

Poreileva jogurttinen juoma on versio hauskasta jäätelösoodasta. Kohmeisista mustikoista ja vaniljajogurtista surautetaan juoma, johon sekoitetaan sitruunan makuista virvoitusjuomaa. Voit valita virvoitusjuomasta sokerittoman tai sokerillisen vaihtoehdon makusi mukaan. Koristele pirtelö kermavaahdolla ja suloisilla minivaahtokarkeilla. Mustikkajogurttisooda sopii sekä arjen herkutteluun että juhlaan!

Kotitekoisia makeisia

Pähkinäiset porkkanapallot ovat raakaruokaa parhaimmillaan ja ne sopivat herkutteluun, energiaa tuovaksi nopeaksi välipalaksi tai vaikkapa ruokalahjaksi ystävälle! Ravintorikkaat pikkumakeiset valmistetaan porkkanoista, pähkinöistä ja kuivatuista hedelmistä. Valmiit makeiset pyöritellään kookoshiutaleissa. Voit myös dipata pallot sulatettuun tummaan suklaaseen. Korkean kaakaopitoisuuden omaavassa tummassa suklaassa on nimittäin paljon antioksidantteja ja flavonoideja, jotka ovat terveydelle hyödyllisiä!