Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Rakuuna on takuuvarma pari kanalle, kalalle ja kananmunille – klassikkoyrtti on myös monen kastikkeen ja maustevoin tärkein maustaja

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 21.7.2021
|
Muokattu: 15.8.2022
Ruukullinen tuoretta rakuunaa jääkaapissa on todellinen ässä hihassa monenlaiseen maustamiseen. Toimivia makupareja rakuunalle ovat erityisesti kana, kala, kananmunat, porkkana, sienet ja parsa. Kokeile lisätä rakuunaa munakkaaseen, sosekeittoon tai kasvislasagneen.

Ranskalaisen keittiön rakastama rakuuna on maustamisen moniottelija. Rakuunaa käytetään usein huolella tehtyjen liemien ja kastikkeiden mausteena, mutta yhtä lailla sitä voi lisätä rennosti muiden yrttien rinnalle vaikkapa uuniruokiin ja patoihin.

On olemassa kahdenlaista rakuunaa: miedompaa venäläistä ja voimakkaampaa ranskalaista rakuunaa. Käyttökohteet ovat molemmille samat. Myynnissä olevat yrttiruukut ovat yleensä venäläistä rakuunaa, jonka maku on juuri sopivan lempeä häivähdyksellä anista. Jos olet lakritsifani, rakuuna saattaa olla uusi suosikkimausteesi!

Rakuunasta käytetään mausteeksi pitkät, hoikat ja taipuisat lehdet. Yrttiruukku säilyy parhaiten viileässä, vaikkapa jääkaapin ovessa. Suojuspussia ei kannata heittää pois, sillä se ehkäisee yrttien kuivumista.

Rakuuna ruoanlaitossa

Hienoarominen rakuuna on ranskalaisen keittiön suosikki. Sen tyylikäs maku kuuluu fines herbes- ja bouquet garni -yrttikimppuihin, joita käytetään liemipohjien maustamiseen. Rakuunan maun voi tunnistaa useissa suosituissa kastikkeissa kuten tartar- tai béarnaisekastikeessa.

Täyteläisen makuinen rakuuna sopii mausteeksi monenlaisiin kasvis-, muna-, liha- ja kalaruokiin ja on omiaan porkkanaa sisältävissä ruokalajeissa. Hienonna pieni kourallinen lehtiä ja kokeile yhdistää maku kasvissosekeittoon, sienikastikkeeseen tai kanavuokaan.

Ylijäänyt tuore rakuuna kannattaa upottaa maustevoihin. Pakastetusta voitangosta on kätevä leikata siivu ja lisätä yrttistä makua ruokiin ja kastikkeisiin tai vaikkapa mehevien pihvien päälle!

Kaksi herkullista reseptiä rakuunasta: paahdettu kukkakaalikeitto ja kesäkurpitsacannelonit

Pehmeät kasvisten maut piristyvät, kun ne saavat rinnalleen tujauksen vihreää yrttisyyttä. Surauta upean värinen mausteöljy tuoreesta rakuunasta ja lusikoi sitä samettisen kukkakaalikeiton pinnalle. Kesäkurpitsacannelonien sienitäytteeseen rakuuna tuo vivahteikkaan maun, joka pöyristyy mukavasti uunissa hautuessaan.

Oi ihanat yrtit! Katso lisää vinkkejä ja reseptejä yrttien käyttöön