Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tee tutuksi: mitä eroa on mustalla, vihreällä ja valkoisella teellä?

Teksti:
Katri Schröder
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 26.1.2015
|
Muokattu: 15.1.2024
Teelaaduissa ja niiden valmistuksessa on runsaasti eroja. Hyvän teen valmistuksen salaisuus on raikas vesi ja oikea haudutusaika.

Teepensas kasvaa parhaiten tropiikissa. Suurimmat teen tuottajamaat ovat Kiina, Intia, Sri Lanka, Japani, Venäjä ja Kenia. Samasta pensaasta saadaan erilaisia laatuja, pääasiassa vihreää ja mustaa teetä.

Tee sisältää piristävää teiiniä eli kofeiinia, rauhoittavia teaniinia ja meteaniinia sekä kitkerää makua antavia tanniineja. Teen laatuun vaikuttaa mmuun muassa lehtien ikä. Nuoret nuput ja lehdet ovat arvostetuimpia. Eri lajikkeet jaetaan poiminta-ajankohdan ja käsittelytapojen mukaan.

Teelehtien käsittely

Poiminnan jälkeen teelehdet esikuivatetaan eli nuudutetaan, jonka jälkeen nahkeat lehdet rullataan, jolloin niiden solukko rikkoutuu ja lehtien sisältämät solunesteet, öljyt ja entsyymit vapautuvat. Teelehtiä hapetetaan muutaman tunnin ajan kosteassa tilassa, jolloin syntyy erilaisia makuja sekä väri muuttuu tummemmaksi. Hapetuksen jälkeen lehdet kuivatetaan ja lajitellaan. Vihreätä ja valkoista teetä ei hapeteta.

Musta tee

Musta tee sisältää teelaaduista eniten kofeiinia, hieman alle puolet kahvin sisältämästä määrästä. Kiinalaiset kutsuvat mustaa teetä punaiseksi. Tunnetuin musta teelaatu on Earl Grey, jonka maustamiseen käytetään bergamottiöljyä.

Tunnetuin musta teelaatu on Earl Grey.

Vihreä tee

Vihreän teen lehdet höyrytetään tai paahdetaan heti poimimisen jälkeen. Nopean kuivauksen ansiosta väri pysyy vihreänä. Tämä prosessi antaa teelle raikkaan ja miedon ruohomaisen maun. Vihreätä teetä pidetään terveysjuomana.

Vihreätä teetä pidetään terveysjuomana.

Valkoinen tee

Valkoinen tee on teelaaduista vähiten käsitelty. Siihen käytetään nukkapintaisia, hopeanhohtoisia lehtisilmuja. Ne poimitaan keväisin, jolloin sato on pienempi kuin muiden laatujen. Valkoisen teen maku on hennon hienostunut. Se sisältää teelaaduista vähiten kofeiinia ja teaniinia. Valkoinen tee on kalleimpia teelaatuja.

Teen hauduttaminen

Hyvä tee valmistetaan raikkaasta, vastakeitetystä vedestä. Eri teelaadut haudutetaan hieman eri tavoin. Noudata pakkauksen ohjeita.

Täyteläisen makuista mustaa teetä saadaan hauduttamalla teelehdet 95-asteisessa vedessä noin kolme minuuttia. Vihreää teetä haudutetaan muutama minuutti 60–80-asteisessa vedessä ja valkoista teetä noin 6 minuuttia 70-asteisessa vedessä.

Pussiteetä haudutetaan lyhemmän aikaa kuin irtoteetä, koska pussissa lehdet ovat pienempiä. Jos haluat vahvempaa teetä, lisää teelehtien määrää, älä haudutusaikaa. Liian pitkä haudutus kitkeröittää teen.

Teen ravintoarvot

Tee sisältää runsaasti antioksidantteja, B- ja C-vitamiineja sekä erilaisia mineraaleja. Juoma ei sisällä ilman lisukkeita nautittuna lähes lainkaan energiaa.

Teen säilytys

Kuivat teelehdet imevät herkästi itseensä vieraita hajuja ja makuja. Säilytä tee ilmatiiviissä astiassa valolta, lämmöltä ja kosteudelta suojattuna. Vihreä tee ei säily yhtä kauan kuin musta tee.

Lue lisää teestä

Katso teereseptejä

Lisää aiheesta