Arkiruoka
Tee tutut ruoat 50/50-tyylillä – Helppo tapa syödä terveellisemmin
Miten syödä terveellisemmin, sitä pohtii moni. Varsinkin jos on tottunut syömään usein lihaa, kokkailu 50/50-tyyliin voi olla hyvä tapa muuttaa omaa ruokavaliota terveellisemmäksi.


Lihan osuuden vähentäminen ja kasviperäisten tuotteiden lisääminen on hyväksi itselle ja ympäristölle. Tiedämme tämän, mutta silti moni suomalaisista syö liikaa punaista lihaa ja liian vähän kasviksia. Arjessa tarttuu helposti ruokiin ja raaka-aineisiin, jotka ovat tuttuja lapsuudesta asti. Mutta mitäpä jos kokeilisi tätä: vaihda puolet ruoan lihasta kasviksiin ja kasviproteiineihin ja totuttele uusiin raaka-aineisiin ja makuihin askel kerrallaan.
Ravitsemuksen lisäksi hyvä kannustin sesonkikasvisten, papujen ja palkokasvien lisäämiseen on hinta. Ne ovat edullisia vaihtoehtoja lihalle, ja ruokaa valmistuu kerralla enemmän. Testaa näitä lihaa ja kasviksia yhdistäviä helppoja ruokia.
Jauheliha + punaiset linssit = jauheliha-linssikeitto
Linssit tuovat tuttuun jauhelihakeittoon ruokaisuutta ja hyviä ravintoaineita, kuten proteiinia ja kuituja. Punaiset säilykelinssit ovat helppokäyttöisiä: ne lisätään kypsennetyn jauhelihan joukkoon liemineen ja haudutetaan hetki. Tässä keitossa on käytetty kanan jauhelihaa, joka on kevyempää kuin naudanliha, ja keittopohja on maukkaan tomaattinen.
Kana + valkoiset pavut = kana-papupata
Ranskalaisen keittiön klassikon, cassouletin, pikaversiossa kana- ja chorizoleikkeet saavat rinnalleen valkoisia papuja. Ne ovat hyvä kuidun ja proteiinin lähde ja tuovat ruokaan herkullista täyteläisyyttä. Tölkkipavut lisätään pataan haudutuksen loppuvaiheessa.
Jauheliha + kidneypavut = chili con carne
Jos olet mausteisen chili con carnen ystävä, seuraava vinkki on varmasti tuttu. Meksikolaisesta keittiöstä tutussa ruoassa yhdistetään yleensä jauhelihaa ja kidneypapuja. Kidneypavut ovat maultaan mietoja, rakenteeltaan herkullisen pehmeitä ja helppokäyttöisiä.
Kinkku + vihreät pavut = minestronekeitto
Seuraava ruoka 50/50-kokkailuun lainataan italialaisesta keittiöstä. Minestronen voi tehdä monella tavalla, mutta yleensä keitossa on ainakin runsaasti kasviksia sekä papuja ja pastaa, joskus myös lihaa. Tässä versiossa lihana on palvikinkkua, johon yhdistetään vihreitä papuja, pastaa ja keräkaalia.
Lohi + juurekset = makaronilaatikko
Makaronilaatikko on monen lempiruoka, ja sille voi tehdä monenlaisia kasvistuunauksia. Lohi-makaronilaatikkoon saa helposti lisää makua ja ravintoaineita, kun vuokaan laittaa pari pakastepussillista suikalejuureksia.
Jauheliha + kasvikset = bolognese
Spagetti bolognese kuuluu myös monen arkiruokalistalle. Kokeile seuraavan kerran lisätä mukaan reilusti kirsikkatomaatteja ja paprikaa. Herkullisen, täyteläisen maun jippo on kasvisten paahtaminen uunissa.