Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

THL:n tutkimus: Vain joka seitsemäs mies syö tarpeeksi kasviksia – eivätkä naisetkaan voi hurrata

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 10.1.2019
|
Muokattu: 1.4.2022
THL:n FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan ravitsemussuositukset täyttyvät kasvisten, hedelmien ja marjojen osalta vain 14 prosentilla miehistä ja 22 prosentilla naisista.

Päivän aikana tulisi syödä 500 grammaa kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Määrä voi kuulostaa ensi alkuun suurelta, mutta mukaan lasketaan kaikki syödyt kasvikset: joko sellaisenaan, osana ruokalajeja tai kypsennettynä. Tästä huolimatta vain harva täyttää suositukset.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkimuksesta käy ilmi, että naiset käyttävät raaka- aineiden pääryhmistä kasviksia, palkokasveja ja pähkinöitä sekä hedelmiä ja marjoja enemmän kuin miehet. Miehet taas syövät enemmän perunaa kuin naiset.

>> Tutkimuksen tulokset ovat nähtävillä THL:n verkkosivuilla.

Punaista lihaa suomalaiset sen sijaan syövät yli tarpeen. Suositusten mukaan punaista lihaa ja lihavalmisteita (esimerkiksi leikkeleet, makkarat, nakit) tulisi käyttää viikossa enintään 500 grammaa. Miehistä peräti 79 prosenttia ylittää tämän suosituksen. Naisten kohdalla luku on 26 prosenttia.

Ylipäätään 35 prosenttia suomalaisista saa ruokavaliostaan liikaa rasvaa, mutta hiilihydraattien ja kuidun saanti on riittämätöntä yli 70 prosentilla aikuisista.

”On aika kohdistaa huomio erityisesti elintarvikevalintoihin ruokavalion hiilihydraatin, rasvan ja proteiinin laadun korjaamiseksi”, erikoistutkija Niina Kaartinen linjaa THL:n tiedotteessa.

Poimi tästä herkulliset kasvisruokareseptit: