Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tomaatti on terveellistä myös kypsennettynä. Tiedätkö miksi?

Teksti:
Krista Korpela-Kosonen
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 30.6.2022
|
Muokattu: 5.7.2022
Tomaatin terveysvaikutukset ovat suurimmillaan, kun syöt tomaatteja sekä tuoreena että kypsennettynä. Kypsennetyn tomaatin supervoima on lykopeeni, jota saa esimerkiksi tomaattikastikkeesta ja jopa ketsupista. Tuoreita, mehukkaita tomaatteja kannattaa popsia etenkin C-vitamiinin takia.

Miksi tomaattia kannattaa syödä?

Kasviksia, hedelmiä ja marjoja olisi hyvä syödä ainakin 5–6 kourallista päivittäin. Tomaatilla – muiden kasvisten rinnalla – tavoite on helppo saavuttaa, koska se sopii moneen: salaatteihin, leipiin ja lukuisiin kylmiin ja kuumiin ruokiin. Mielenkiintoa lisäävät erilaiset lajikkeet. Perinteisen pyöreän, punaisen tomaatin lisäksi saatavilla on sesongista riippuen kirsikkatomaatteja, helmi- ja miniluumutomaatteja, pihvitomaatteja sekä keltaisia ja oransseja tomaatteja.

Keskikokoisesta tomaatista saa noin kaksi grammaa ravintokuitua, joka edistää suoliston hyvinvointia. Riittävästä ja monipuolisesta kuidun saannista on hyötyä myös verensokerin ja veren kolesterolipitoisuuden hallinnassa.

Mikä on tomaatin tärkein vitamiini?

Kun tomaattia popsii sellaisenaan, siitä saa erityisesti C-vitamiinia. Syömällä yhden keskikokoisen tomaatin nautit lähes neljäsosan päivän C-vitamiineista.

Elimistö tarvitsee C-vitamiinia esimerkiksi suojaamaan soluja vaurioilta ja edistämään immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Toisin sanoen C-vitamiini lisää vastustuskykyä. Se edistää myös raudan imeytymistä ravinnosta.

Mitä muita vitamiineja ja kivennäisaineita tomaatti sisältää?

Tomaatista saa jonkin verran B-ryhmän vitamiineja, esimerkiksi B9-vitamiinia eli folaattia. Elimistö tarvitsee folaattia muun muassa verisolujen tuottamiseen ja immuunijärjestelmän normaalin toiminnan edistämiseen. Suurin osa suomalaisista kaipaisi ruokavalioonsa lisää folaattia.

Kivennäisaineista tomaatti sisältää erityisesti kaliumia, jota tarvitaan hermoston ja lihasten normaaliin toimintaan. Kalium on tärkeää myös verenpaineen säätelyn kannalta. Se toimii vastavaikuttajana verenpainetta nostavalle natriumille, jota on esimerkiksi suolassa.

Mitä on tomaatin lykopeeni ja mihin sitä tarvitaan?

Lykopeeni on tomaatin todellinen supervoima. Se on sukua porkkanasta tutulle beetakaroteenille. Toisin kuin beetakaroteeni, lykopeeni ei toimi A-vitamiinin esiasteena, mutta sillä on silti monia terveyshyötyjä. Lykopeenin on todettu olevan hyväksi sydämelle ja pienentävän riskiä sairastua syöpään. Lykopeenin on havaittu pienentävän etenkin eturauhassyövän riskiä.

Miten tomaatin kypsentäminen vaikuttaa sen ravintoarvoon ja terveyshyötyihin?

Lykopeeni imeytyy elimistöön parhaiten kypsennetyistä tomaateista. Ruoan ei kuitenkaan tarvitse olla syödessä kuumaa, joten myös ketsuppi ja tomaattimehu ovat hyviä lykopeenin lähteitä. Kun haluat rasvaliukoisesta lykopeenista täyden hyödyn, lisää tomaattikeittoon ja -kastikkeeseen hieman rypsiöljyä.

C-vitamiini ja folaatti sen sijaan ovat herkkiä kuumennuskäsittelyille, joten tomaatteja kannattaa syödä myös sellaisenaan, ilman kypsentämistä.

Sopiiko tomaatti myös herkkävatsaisen ruokavalioon?

Herkästä vatsasta ja ärtyvästä suolesta kärsivät ihmiset voivat yleensä syödä tuoreita tomaatteja ongelmitta. Tomaatit eivät sisällä runsaita määriä FODMAP-hiilihydraatteja, jotka aiheuttavat kaasunmuodostusta suolistossa ja herkkävatsaiselle helposti oireita. Ketsupissa, aurinkokuivatuissa tomaateissa ja muissa tomaattivalmisteissa FODMAP-hiilihydraatteja on runsaammin, joten niitä herkkävatsaisen kannattaa käyttää vain pieniä määriä kerrallaan. FODMAP-hiilihydraattien sietokyky on kuitenkin yksilöllistä, eikä kaikkien herkkävatsaisten tarvitse vältellä samoja ruokia.

Jos omiin vatsaoireisiin kuuluu närästystä, tomaattien syöntiä voi olla hyödyllistä rajoittaa, mutta tässäkin vaikuttavat ihmisten väliset yksilölliset erot.

Lue lisää tomaateista ja kokkaa herkullisia tomaattiruokia!