Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tomaatti on kesäkokin luottoaines: 14 + 2 herkullista reseptiä tuoreista tomaateista

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 30.6.2022
|
Muokattu: 2.5.2023
Mitä yhteistä on nopealla lounaspastalla, rantabaarin klassikkosalaatilla ja raikkaalla ahvenkeitolla? Kaikissa maistuu tuore tomaatti. Kokosimme tukun kesäisiä reseptejä, joiden pääraaka-aineena on punaposkinen tomaatti.

Suomalaisten suosikit: parhaat salaatit etelän aurinkorannoilta

Rantalomilta tutut raikkaat, mutta silti ruokaisat lounassalaatit ovat parasta kesäruokaa. Kreikkalaiseen salaattiin voit laittaa juuri niin paljon tomaattia kuin haluat. Capresen nimellä tunnettu simppeli tomaatti-mozzarellasalaatti maistuu vaikka tuoreen leivän kanssa. Eteläranskalainen nizzansalaatti saa suomalaisessa versiossa pinnalleen rapeaksi paistettuja muikkuja. Bulgarialainen shopska-salaatti muistuttaa kreikkalaista fetasalaattia pikkuisen toisenlaisilla mausteilla.

Nopeasti pannulla: kesäruoka valmistuu pikana lautaselle

Kesällä ei haudutella täyteläisiä tomaattikastikkeita, vaan pyöräytetään pastalle nopea kastike tuoreista tomaateista, yrteistä, rypsiöljystä ja mausteista. Paista pannulla raakamakkaraa, lisää ruokaan pieniä lihapyöryköitä tai nauti tomaatit sellaisenaan pastan kanssa. Tuoretomaattikastikkeesta on helppo varioida erilaisia pasta-annoksia. Pastaakin nopeampi kesälounas on munakas, jonka kruunaat tuoreilla tomaateilla ja täytät paistetulla halloumijuustolla.

Helpotusta helteeseen: kylmä tomaattikeitto ja marinoidut tomaatit

Kun lämpötila hipoo kolmeakymmentä astetta, keho kaipaa viilennystä. Silloin maistuvat kylmät suolaiset ruoat. Marinoidut tomaatit fetajuuston kera pitävät huolta nestetasapainosta. Napostele niitä vaikka paistetun kalan lisukkeena, lisää vihreään salaattiin tai herkuttele sellaisinaan leivän kanssa. Espanjalainen salmorejo-keitto on sukua toiselle kylmälle tomaattikeitolle eli gazpacholle. Maukas salmorejo tehdään ilman hellaa, grilliä tai uunia – se on siis todellinen hellepäivän helpotus!

Tervetuloa kesävieraat! Tomaatilla kruunattua tarjottavaa viikonlopuksi

Jos sää sallii uunin lämmittämisen, tee kesäiseksi suolapalaksi tomaatilla päällystettyjä bruschetta-leipiä. Tai paista juustoinen tomaattipiiras, jossa on helppo keksipohja. Piirakan voit leipoa vaikka jo edellisenä päivänä ja tarjota kylmänä. Kesävieraille maistuu varmasti myös maukas ahvenkeitto, jossa on tuoretta tomaattia ja fenkolia. Pikkuvieraat ilahtuvat puolestaan tortilloista, jotka täytetään kanalla ja makeilla kirsikkatomaateilla.

Kun ulkona ropisee kesäsade, tehdään tomaattiruoka uunissa

Suomen kesässä voi tottakai sadekin yllättää. Myös vilpoisen kesäpäivän ruoissa maistuu tomaatti. Laita uuni kuumenemaan ja tee helppo vuokaruoka. Gnocchivuokaan tai kesäiseen kalavuokaan ladot kaikki ainekset yhdellä kertaa – uuni hoitaa loput.

Muista myös grilliruokien tomaattiset lisukkeet!

Tomaatti ja grillaus kuuluvat yhteen. Grillaa tomaatteja salaattiin tai nauti grilliruoat tuoretomaattisalsan tai mausteisen tomaattichutneyn kanssa.

Lisää ruokaideoita kesään löydät täältä:

Tunnetko tomaatin terveysvaikutukset?