Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Elämä

Aika päivittää pyöräilyvarusteet? Katso parhaat vinkit

Millainen takki sopii pyöräilyyn? Mitä tarvitaan huoltoon, millaisia kypäriä on nyt myynnissä? Katso vinkit pyöräilyvarusteiden valintaan!

Mies pyöräilee metsässä kypärä päässä, aurinko paistaa puiden välistä.
Mies pyöräilee metsässä kypärä päässä, aurinko paistaa puiden välistä.
Teksti: Emmi Maaranen
Kuvat: Getty Images, Prisma
5.4.2025 | Päivitetty 8.4.2025

Kun pyörän ottaa esiin varastosta talven säilytyksen jälkeen, on aika huoltaa pyörä ja tarkistaa varusteiden kunto. Onko kumeissa ilmaa? Toimiiko pyörä niin kuin pitääkin? Ennen kuin pyörällä lähtee liikkeelle, kannattaa tehdä pieni testiajo vaikkapa pihalla.

Nyrkkisääntö on, että jos pyörästä kuuluu ajaessa erikoisia ääniä, se kannattaa viedä huoltoon. Myös pyörän valojen toiminta on hyvä tarkastaa.

Kevättarkastuksen yhteydessä pyörän voi myös pestä, sillä kukapa ei mieluummin ajaisi puhtaalla pyörällä? Pesuun sopii joko pyörille tarkoitettu pesuneste tai laimennettu astianpesuaine.

Kaksi pyöränpumppua ja pullo pyöränpesunestettä.

Valitse pyöräilyvaatteet hyvin

Jos pyöräilee pidempiä matkoja, kannattaa panostaa kunnollisiin vaatteisiin. Pyöräilyshortseissa on yleensä pehmike haarassa, mikä vähentää hankausta.

Pyöräilykäsineet puolestaan parantavat pitoa tangosta, vaikka kädet olisivat hikiset.

Takeissa olennaista on pituus – pyöräillessä kannattaa suosia lyhyttä mallia. Paidoissa moni suosii kirkkaita värejä, jolloin pyöräilijä erottuu liikenteessä.

Pyöräilyhanskat, pyöräilyshortsit, pyöräilytakki ja pyöräilypaita.

Kypärä päässä baanalle

Liikenteeseen ei pidä lähteä ilman pyöräilykypärää. Liikenneturvan mukaan pyöräilykypärä kannattaa vaihtaa 3–5 vuoden välein. On hyvä muistaa, että onnettomuudessa mukana ollut kypärä tulee vaihtaa. Kypärä pitää uusia myös silloin, jos kypärässä on halkeamia.

Keväällä 2025 pyöräilykypärän ei tarvitse olla tylsä, vaan päähän voi valita esimerkiksi pastellisen värisen kypärän.

Kolme pyöräilykypärää: mintunvihreä, vaaleanpunainen ja keltainen.

Valitse turvallinen lukko

Pyöriä varastetaan paljon, joten pyörän kunnollinen lukitseminen on tärkeää. Jos haluat pelata varman päälle, lukitse pyörä paitsi sen omalla lukolla, myös irtolukolla, jonka voi kiinnittää esimerkiksi tolppaan. Kaikista hankalimmin murrettavana lukkona pidetään U-lukkoa. Sen tunnistaa U-kirjaimen muodosta.

Kaksi pyöränlukkoa.

Älä unohda veden tankkaamista

Harrastipa sitten työmatkapyöräilyä tai vapaa-ajan pyöräilyä, mukana kannattaa pitää aina vettä. Yleensä pelkkä helposti saatavilla oleva pullo riittää, mutta retkipyöräilijä tai pitkän matkan pyöräilijä voi hoitaa nesteytyksen myös selkään laitettavalla juomapussilla.

Juomavälineitä polkupyöräilijälle: juomapulloteline, juomapullo ja selkään laitettava pussi, jossa on letku.

Lapset kyytiin Kööpenhaminan tyyliin

Oletko ihastellut, miten lapsia kyyditään pyörillä Kööpenhaminassa tai Amsterdamissa? Trendi on jalkautunut myös Suomeen. Lasta voi vetää perässä siihen tarkoitetussa kärryssä tai kuljettaa laatikkopyörällä. Siinä lapsi istuu pyörän edessä olevassa laatikossa.

Kaksi lasten pyöräkärryä.

Aiheet