Monet isovanhemmat pohtivat, miten voisivat säästää rahaa oman jälkikasvun hyödyksi. Jotta saaja hyötyy varoista mahdollisimman paljon, kannattaa eri vaihtoehtoja punnita ennen lahjoituksen tekoa. Katso S-Pankin kehityspäällikkö Anna Kurteliuksen vinkit eri vaihtoehdoista.
Sijoitus- ja säästövakuutukset
Anna Kurtelius neuvoo vanhempia ja isovanhempia tutustumaan sijoitus- ja säästövakuutusten tarjoamiin ratkaisuihin. Niissä muun muassa vakuutuskorvaus on lähiomaiselle verovapaata tuloa aina 35 000 euroon saakka. Vakuutuskuoren sisällä sijoituskohteita on mahdollista vaihtaa helposti ja maksutta niin usein kun haluaa.
"Tämä on hyvä vaihtoehto, kun haluaa sijoittaa hieman enemmän, sillä satojentuhansien säästöt ovat myös verottajan intressissä", Kurtelius toteaa.
Säästöratkaisusta sovitaan lapsen vanhempien kanssa, sillä sijoitus- tai säästövakuutuksen avaa alaikäisen nimiin aina lapsen edunvalvoja. Kun lapsi on vakuutuksenottaja, myös muut voivat maksaa vakuutusmaksuja. Silloin kummit, isovanhemmat ja muut läheiset voivat lahjaverosäännösten rajoissa maksaa vakuutukseen haluamansa summan.
Edunvalvoja voi vaihtoehtoisesti ottaa vakuutuksen omiin nimiinsä ja nimetä lapsen edunsaajaksi jolloin hän päättää itse, milloin säästösumma maksetaan lapselle.
Tilisäästöt ja lahjoitukset
Isovanhemmat voivat siirtää rahaa suoraan lapsen omalle tilille verkkopankin kautta. Tilisäästäminen on Kurteliuksen mukaan tuttua ja turvallista, mutta tuotto ei nykyisessä korkotilanteessa ole päätä huimaava.
Isovanhempien on mahdollista siirtää varoja myös lahjoituksin. Lapselle, tämän puolisolle sekä jokaiselle lapsenlapselle voi lahjoittaa kerrallaan 3 999 euroa, sillä verottoman lahjan euromääräinen yläraja on 4 000 euroa.
Esimerkiksi nelihenkiselle perheelle on lupa lahjoittaa yhteensä 15 996 euroa ilman lahjaveroa. Lahjoituskierroksen voi toistaa kolmen vuoden välein.
Lapselle, tämän puolisolle sekä jokaiselle lapsenlapselle voi lahjoittaa kerrallaan 3 999 euroa, sillä verottoman lahjan euromääräinen yläraja on 4 000 euroa.