Edullinen ruoka
Säästövinkki: Näin saat paljon proteiinia pikkurahalla
Ruoan proteiinit edullisesti? Tee nämä muutokset ostotavoissasi ja säästä rahaa ravintoarvoista tinkimättä.


Arkiruoan pisin penni pulitetaan yleensä proteiineista, kuten lihasta, kalasta, kanasta ja juustoista. Jos ruokakuluissa haluaa säästää kuukausittain merkittävän summan, kannattaa ajatus jos toinenkin uhrata kysymykselle, kuinka ruokavalion proteiinit saisi hankittua halvemmalla.
Nyrkkisäännöksi voi ottaa rahasumman, jonka kotona laitetun ruoan proteiini saa kiloa kohden maksaa. Esimerkiksi kymmenen euron kilohinta on jo merkittävää säästöä tuova tavoite – pienillä ruokalistan muutoksilla ja hyvällä suunnittelulla silti aivan mahdollinen.
Alle kympin kilohintaluokassa yksi proteiinipitoinen tuoteryhmä on ylivoimainen voittaja: palkokasvit. Isoimman säästön proteiiniostoksilla saavuttaakin vaihtamalla pari ateriaa viikossa papu-, kikherne- ja linssipohjaisiin ruokiin.
Kartonkitetroissa ja tölkeissä myytävien palkokasvien kilohinta alkaa noin kolmesta eurosta. Kalleimmatkin luksusluomupavut irtoavat noin kymmenellä eurolla kilo, samoin kasvikunnan kaviaariksi tituleeratut mustat belugalinssit luomulaatuisena.
Alle kympin kilohintaluokassa yksi proteiinipitoinen tuoteryhmä on ylivoimainen voittaja: palkokasvit.
Kypsät palkokasvit ovat siivilässä huuhdeltuina ja valutettuina käyttövalmiita proteiinipommeja. Niiden valikoima on runsas, ja kokeilunhaluiselle riittää testattavaa valkopavuista kidney-, pinto- ja mustapapuihin sekä erilaisiin papusekoituksiin.
Kokeile erilaisia papu-kasviskeittoja, papu-juurespatoja perunoiden kera ja vaikkapa intialaistyylisiä currykastikkeita linsseillä tai kikherneillä. Pavuista ja kasviksista saa riittoisia täytteitä myös texmex-iltojen tortilloihin, enchiladoihin, burritoihin ja tacoihin. Ravitsemussuositukset eivät turhaan suosittele palkokasvien syömistä: ne pitävät nälän poissa pitkään.
Kasvisruokapäivinä edullista lisäproteiinia saa kananmunista ja raejuustosta, jotka maksavat reilusti alle kympin kilo. Linssikeiton päällä raejuusto on edullinen proteiininlähde, ja keitetty kananmuna tukevoittaa kaurapuuroaamiaisen. Brunssipäivän munakkaaseenkin sopivat pavut ja kasvikset, hinnaltaan kalliimman kinkun ja juuston tilalle.
Tuntuvaa säästöä piilee myös liha- ja kalapäivissä.
Entäpä leivänpäälliset? Jos juustoja ja leikkeleitä kuluu runsaasti, ruokalaskukin on herkästi suuri. Pohdi, voisiko hintavia päällisiä korvata yhtenä tai kahtena päivänä viikossa itse tehdyillä kikherne-, papu- tai kasvistahnoilla. Ne säilyvät jääkaapissa kannellisessa rasiassa hyvänä useita päiviä.
Tuntuvaa säästöä piilee myös liha- ja kalapäivissä. Kanan jauheliha on usein vähintään pari euroa edullisempaa kiloa kohden kuin naudan jauheliha. Luullinen broileri eli koipireidet, koipipalat ja siivet ovat vielä jauhelihaakin edullisempaa syötävää. Paista luullisia lihoja uunissa kerralla suurempi määrä, riivi lihat talteen ja käytä eri aterioissa. Myös monet broilerin fileesuikalepakkaukset mahtuvat alle kympin kilohintaan.
Kalapäivinä kympin kilohinnasta saattaa joutua joustamaan, mutta sen voi tehdä hyvällä omallatunnolla, kun rahaa säästyy reilusti muista proteiiniostoksista. Osta edullista ja herkullista kalakeittoa varten pienempi pala tuoretta kalaa. Täydennä se pakastealtaan valmiilla kalakuutiopakkauksella, jonka kilohinta jää 11–12 euroon.