Kun Rami Numminen, 36, ja hänen puolisonsa Sanna Kuusio-Numminen, 30, tapasivat viisi vuotta sitten, Ramin tytär Jenina oli seitsemän, Sannan poika Samu viisi ja tytär Enni kolme vuotta. Aikuisten seurustelu ajoittui aluksi lähinnä niille vuoroviikoille, joiden aikana lapset asuivat toisen biologisen vanhempansa luona. Saman katon alle koko porukka muutti aikuisten seurusteltua noin vuoden ajan.
"Jeninalle muutto yhteiseen kotiin tuntui olevan kaikkein raskainta. Hän koki, että joutui luopumaan jossain määrin minusta ja minulta saamastaan huomiosta. Sannan lapset olivat jo tottuneet olemaan kaksin ja jakamaan sekä äitinsä huomion että muitakin asioita", Rami Numminen muistelee.
Tilanne oli uusi myös Ramille, ja hänestä tuntuikin ihmeelliseltä, kun lapsia olikin nyt kolme yhden sijaan. Uudesta elämänvaiheesta keskusteltiin paljon yhdessä myös lasten kanssa.
"Uusi tilanne näkyi tyttäressäni kiukutteluna. Tämä loppui onneksi lyhyeen, vaikka ensin hänen oli vaikea antaa omia lelujaan pienemmille leikkiin. Tilanteen nopea rauhoittuminen oli paljolti kiinni meistä vanhemmista", Numminen miettii.
Lapsen ikä vaikuttaa
Mitä pienempiä lapset ovat, sitä helpommin he tottuvat uusiin tilanteisiin. Lasten ikä vaikuttaa paljon myös siihen, minkälainen uusvanhemman roolista muodostuu.
"Murrosikäiselle puolivanhempi merkitsee lähinnä yhtä aikuista lisää arjen elämään. Pienet lapset sen sijaan tarvitsevat vielä konkreettista hoivaa ja huolenpitoa", Väestöliiton perheverkon perheneuvonnan koordinaattori Minna Oulasmaa sanoo.
Uusi vanhempi voi kertoa lapselle, ettei ole viemässä tämän oman, muualla asuvan vanhemman paikkaa. Lisäksi uusperheessä tulisi suhtautua asiallisesti myös siihen biologiseen vanhempaan, joka ei ole mukana perheen yhteisessä elämässä.
"Lapsella tulee olla lupa kertoa molemmissa kodeissaan kummankin paikan arjesta. Avoimuus, selkeys ja aikuisten välinen yhteistyö ovat merkittäviä asioita uusperheen elämän onnistumisessa", Oulasmaa korostaa.