Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Digikamera – ostajan opas

Teksti:
Anna-Maria Wasenius ja Yhteishyvän toimitus.
Asiantuntija:
tuotepäällikkö Jussi Poikolainen, Canon (järjestelmäkamera-osuus) ja valokuvausharrastaja, toimittaja Olli Rinne (Sopivan kameran valinta -osuus)
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.10.2018
|
Muokattu: 28.10.2022
Joka kodin tarvikkeeksi vakiintuneelta digitaalikameralta halutaan nyt ominaisuuksia ja monipuolisia käyttötapoja. Yhä useampi kotivalokuvaaja siirtyy kompaktikamerasta digitaaliseen järjestelmäkameraan.

Digitaalisella kompakti- ja järjestelmäkameralla on monia ominaisuuksia, jotka filmikameralta puuttuvat. Useimmat kamerat tallentavat myös video-otoksia teräväpiirtona tai jopa 4K-kuvalaadulla.

Digikamera on osa kodin viihde-elektroniikan kokonaisuutta. Yhdessä tulostimen, tietokoneen ja television kanssa digikameran kuvat ja videot saadaan monipuoliseen käyttöön. Kuvat ovat heti nähtävillä, niitä on helppo muokata kuvankäsittelyohjelmilla ja niitä voi säilyttää jopa tuhansittain kovalevyllä, dvd:llä tai muistikortilla.

Digijärjestelmäkameroiden automatiikan avulla valokuvausharrastukseen pääsee mukaan ilman, että tuntee valokuvauksen lainalaisuuksia.

Digikameran ominaisuudet

Pikselit riittävät

Kaikissa kameroissa on tätä nykyä riittävästi pikseleitä tavalliseen käyttöön. Megapikseli tarkoittaa miljoonaa pistettä. Kymmenen megapikselin kameran kuva koostuu kymmenestä miljoonasta pisteestä. Mitä enemmän pisteitä, sitä suuremmaksi kuvan voi tulostaa.

Automatiikka apuna

Digikamera tunnistaa jopa itse kohteensa ja säätää asetukset automaattisesti sopiviksi. Otokset ovat entistä värikylläisempiä, tarkempia ja moniulotteisempia.

Laajakulma auttaa sisällä kuvaavaa, ja tehokas optinen zoomi tekee maisemakuvista vaikuttavampia. Useilla digitaalikameroilla voi tarkentaa niin lähelle, että tulitikkulaatikon kokoinen esine täyttää koko kuva-alan.

Kamera erikoisolosuhteisiin

Jotkut kamerat pitävät vettä sekä kestävät iskuja ja pakkasta, mikä palvelee vaikkapa talviurheilun ystäviä. Markkinoilla on myös vedenalaiseen kuvaamiseen soveltuvia edullisia kameroita.

Digijärjestelmäkamerat

Digijärkkärit tarjoavat käyttäjälleen mahdollisuuden ottaa laadukkaita kuvia haastavissakin olosuhteissa. Koska kamerat ovat varsin automaattisia, niiden käyttö on helppoa aloittelijallekin.

Videokuvamahdollisuudet

Useissa järjestelmäkameroissa on videokamera, jolla voi tallentaa Full HD -kuvaa. Niinpä kotivideoita voi katsoa vaikka teräväpiirtotelevisiosta erinomaisella kuvanlaadulla. Kalliimmissa malleissa voi äänittää videota myös huipputarkalla 4K-kuvalaadulla.

Wifi

Joissain digikameroissa on mukana myös wifi-yhteys, jonka avulla voi helposti ladata Facebookin ja Instagramin kaltaisiin sosiaalisiin medioihin parempilaatuisia kuvia kuin älypuhelimella on mahdollista ottaa.

Kamera ja järjestelmä

Järjestelmäkamera on täydellinen kamerajärjestelmä, joka muuntuu ja kehittyy valokuvaajan tarpeiden mukaan. Valtaosa markkinoiden järjestelmäkameroista tuottaa hyvää kuvanlaatua tavalliselle valokuvaajalle peruskohteiden valokuvauksessa. Vasta erityistarpeet, kuten liikkuvan kohteen kuvaaminen tai vaikeissa olosuhteissa kuvaaminen, ja ammattilaisuus luovat tarpeen huippukameran hankintaan.

Järjestelmäkameroiden hinnat ovat tavallisen kuluttajan ulottuvilla. Hyvän kameran saa reilusti alle tuhannella eurolla, mutta ammattilaitteiden hinnat nousevat korkealle.

Digijärjestelmäkameran perusominaisuudet

  • teräväpiirtovideo
  • älykäs automatiikka
  • opastavat valikot suomen kielellä
  • sisäänrakennettu salama.

Lisäominaisuudet

  • teräväpiirto- vai täysteräväpiirto
  • kääntyvä näyttö
  • ulkoinen mikrofoniliitäntä
  • kasvava sarjakuvausnopeus
  • rungon rakenne
  • säältä suojaus
  • älykkäämpi ja siten vaativampi automatiikka.

Puoliautomaattitoiminnon avulla kuvaustyylin voi määrittää itse. Kamera varmistaa kuvan onnistumisen tekemällä loput säädöt automaattisesti oikein.

Objektiivit

Objektiivien ja lisäosien avulla kameraa on mahdollisuus kehittää ja laajentaa omien kuvaustarpeiden mukaan. Kameran mukana tulee tavallisesti perusobjektiivi, jonka rinnalle voi hankkia lisäobjektiivin, kun tietää, minkälaisia kohteita haluaa kuvata.

  • Perusobjektiivi: Löytyy laajakulmaisuutta ja suhteellisen riittoisa zoomi. Polttoväli esim. 18–55 mm.
  • Laajakulmaobjektiivi: Parhaimmillaan luovassa maisemakuvauksessa ja ahtaissa sisätiloissa. Polttoväli esim. 10–22 mm.
  • "Muotokuvaobjektiivi": Valovoimainen ja kauniisti kohteen taustasta erottava objektiivi, jolla saa ammattimaisia muotokuvia ja potretteja. Polttoväli esim. 50 mm, hyvä valovoima esim. F1.8. 
  • Telezoom-objektiivi:  Soveltuu erityisesti luontokuvaukseen ja urheilukuvaukseen, jossa kohde on kaukana ja mahdollisesti liikkeessä. Polttoväli laaja, esim. 55–250 mm.
  • Makro-objektiivi: Lähelle tarkentava objektiivi, joka soveltuu erityisesti lähikohteiden, kasvillisuuden ja hyönteisten kuvaamiseen. Hyvä valovoima esim. F2.8.

Sopivan kameran valinta

Käytännössä kaikissa myytävissä digikameroissa on riittävän hyvä kuvanlaatu normaalille kuluttajalle – laadukas kymppikuva tulostuu kameralla kuin kameralla. Digikamerat ovat pitkälle automaattisia, mutta ne eivät silti ota kuvaa ihmisen puolesta.

Kamera onkin niitä laitteita, joiden käyttöohje kannattaa lukea. Kameran käyttöä kannattaa harjoitella kotona rauhassa. Näin oikeassa kuvaustilanteessa kuvaaminen on jo tuttua, hauskaa ja luontevaa. Kameraa hankkiessa kannattaa miettiä ainakin seuraavia asioita:

  1. Miltä kamera tuntuu kädessä? Kameran pitäisi tuntua omiin käsiin sopivalta. Löytävätkö sormenpääsi kameran napit hyvin? Pystytkö vaivatta painelemaan niitä?
  2. Osaatko käyttää kameraa? Onko kameran käyttöjärjestelmä sinulle looginen niin, että pystyt hakemaan toimintoja myös ilman ohjekirjaa? Kokeile ainakin kuvan ottamista, kuvien selaamista, kuvien poistamista ja zoomausta.
  3. Mitä ominaisuuksia tarvitset? Jos digikameran ominaisuuslistalla on paljon toimintoja, joita et ymmärrä, tarvitse tai et halua opetella käyttämään, sinun ei ehkä kannata maksaa niistä. Valitse esimerkiksi saman valmistajan yksinkertaisempi ja edullisempi kameramalli.
  4. Montako megapikseliä? Tätä nykyä kameroissa on yli 10 megapikseliä ja kuvat voi tulostaa julistekokoisina. Pikselit riittävät hyvin tavalliseen valokuvaukseen.
  5. Mitä lisälaitteita tarvitset? Käytössä tarvitset muistikortin. Muistikortit ovat edullisia ja niiden kapasiteetti on suuri. Myös vara-akut on hyvä hankkia. Hauskat telineet helpottavat itselaukaisimen käyttöä.
  6. Kestääkö kamera käytössäsi? Tuntuuko kamera riittävän kestävältä, tarvitsetko ehkä vedenkestävän tai iskunkestävän mallin? Kääntele ja tunnustele kameraa. Liikkuvat osat, kuten optiikka, ovat herkin osa kameraa.
  7. Käytänkö tätä kameraa? Kameran sopivuus käyttäjälleen on tärkeä asia, jotta kuvien ottaminen on luontevaa ja yksinkertaista. Helppokäyttöisyys on tärkeä ominaisuus silloin, kun kameran moniin toimintoihin ei jaksa perehtyä.

Hyvä tietää! Termit tutuiksi

  • Polttoväli. Kertoo, miten suuressa tai pienessä kulmassa objektiivi näkee edessä olevan näkymän. Mitä pienempi luku, sitä suurempi kulma. Laajakulmaobjektiivin polttoväli voi olla 10 mm ja telezoom-objektiivin jopa 250 mm.
  • Valovoimaisuus. Objektiivin valovoimaisuus korreloi objektiivin aukon kokoon (F-luku). Mitä pienempi lukuarvo, sitä suurempi aukko ja valovoimaisempi objektiivi. Mitä valovoimaisempi objektiivi, sitä paremmin kuvat onnistuvat hämärissä olosuhteissa.
  • Syväterävyys. Objektiivin lyhyt syväterävyysalue mahdollistaa esimerkiksi pienen lähellä olevan kohteen kuvaamisen terävänä ja häipyvästä taustasta selvästi erottuvana. Syväterävyys liittyy valovoimaisuuteen ja aukon kokoon. Mitä pienempi aukkoarvo, sitä valovoimaisempi objektiivi ja paremmat syväterävyysominaisuudet.
  • Kennot. Digikamerassa valo ohjataan objektiivin läpi kuvakennolle. Eri värisävyt erotellaan kuvakennolla olevien suotimien avulla, ja kamera tallentaa muodostetun kuvan muistikortille. Kennon ominaisuudet vaikuttavat kuvan tarkkuuteen. Mitä suurempia kuvakennon solut ovat fyysiseltä kooltaan, sitä parempia kuvia saadaan.