Digijärkkärit tarjoavat käyttäjälleen mahdollisuuden ottaa laadukkaita kuvia haastavissakin olosuhteissa. Koska kamerat ovat varsin automaattisia, niiden käyttö on helppoa aloittelijallekin.
Videokuvamahdollisuudet
Useissa järjestelmäkameroissa on videokamera, jolla voi tallentaa Full HD -kuvaa. Niinpä kotivideoita voi katsoa vaikka teräväpiirtotelevisiosta erinomaisella kuvanlaadulla. Kalliimmissa malleissa voi äänittää videota myös huipputarkalla 4K-kuvalaadulla.
Wifi
Joissain digikameroissa on mukana myös wifi-yhteys, jonka avulla voi helposti ladata Facebookin ja Instagramin kaltaisiin sosiaalisiin medioihin parempilaatuisia kuvia kuin älypuhelimella on mahdollista ottaa.
Kamera ja järjestelmä
Järjestelmäkamera on täydellinen kamerajärjestelmä, joka muuntuu ja kehittyy valokuvaajan tarpeiden mukaan. Valtaosa markkinoiden järjestelmäkameroista tuottaa hyvää kuvanlaatua tavalliselle valokuvaajalle peruskohteiden valokuvauksessa. Vasta erityistarpeet, kuten liikkuvan kohteen kuvaaminen tai vaikeissa olosuhteissa kuvaaminen, ja ammattilaisuus luovat tarpeen huippukameran hankintaan.
Järjestelmäkameroiden hinnat ovat tavallisen kuluttajan ulottuvilla. Hyvän kameran saa reilusti alle tuhannella eurolla, mutta ammattilaitteiden hinnat nousevat korkealle.
Digijärjestelmäkameran perusominaisuudet
Lisäominaisuudet
teräväpiirto- vai täysteräväpiirto
kääntyvä näyttö
ulkoinen mikrofoniliitäntä
kasvava sarjakuvausnopeus
rungon rakenne
säältä suojaus
älykkäämpi ja siten vaativampi automatiikka.
Puoliautomaattitoiminnon avulla kuvaustyylin voi määrittää itse. Kamera varmistaa kuvan onnistumisen tekemällä loput säädöt automaattisesti oikein.
Objektiivit
Objektiivien ja lisäosien avulla kameraa on mahdollisuus kehittää ja laajentaa omien kuvaustarpeiden mukaan. Kameran mukana tulee tavallisesti perusobjektiivi, jonka rinnalle voi hankkia lisäobjektiivin, kun tietää, minkälaisia kohteita haluaa kuvata.
Perusobjektiivi: Löytyy laajakulmaisuutta ja suhteellisen riittoisa zoomi. Polttoväli esim. 18–55 mm.
Laajakulmaobjektiivi: Parhaimmillaan luovassa maisemakuvauksessa ja ahtaissa sisätiloissa. Polttoväli esim. 10–22 mm.
"Muotokuvaobjektiivi": Valovoimainen ja kauniisti kohteen taustasta erottava objektiivi, jolla saa ammattimaisia muotokuvia ja potretteja. Polttoväli esim. 50 mm, hyvä valovoima esim. F1.8.
Telezoom-objektiivi: Soveltuu erityisesti luontokuvaukseen ja urheilukuvaukseen, jossa kohde on kaukana ja mahdollisesti liikkeessä. Polttoväli laaja, esim. 55–250 mm.
Makro-objektiivi: Lähelle tarkentava objektiivi, joka soveltuu erityisesti lähikohteiden, kasvillisuuden ja hyönteisten kuvaamiseen. Hyvä valovoima esim. F2.8.