Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Haaveleitko omakotitalosta ja pihasta?

Näin suomalaiset haluaisivat asua – tunnistatko itsesi?

Teksti:
Sirkku Saariaho
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 6.7.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Suurin osa suomalaisista haluaa omistaa asuntonsa joko kokonaan tai osittain. Parasta vielä olisi, kun saisi asua omassa rauhassa veden äärellä, omakotitalossa kaupungin keskustassa.

Suomalaisten koti- ja asumisunelmia kyseltiin keväällä 2018 S-pankin tutkimuksessa. Tulokset eivät olleet yhtään hullummat. Lähes neljännes suomalaisista asuu jo unelmakodissaan. Isolla joukolla, 39 prosentilla, unelma on vain pienen remontin päässä.

Tutkijat ja kaupunkisuunnittelijat puhuvat nyt kaupungistumisesta ja kasvukeskuksista, mutta omakotitalo on yhä suomalaisen unelma-asunto. Vain urbaanit suurkaupunkilaiset eivät innostu omakoti-asumisesta.

Lähes neljännes suomalaisista asuu jo unelmakodissaan.

Omakotiasukkaat ovat myös tyytyväisimpiä asumiseensa, joskin hekin kaipaavat kotiinsa pientä remonttia, selviää Kantar TNS:n toteuttamasta tutkimuksesta.

Murroksen edessä?

Pitkän linjan pankkilainen, S-Pankin lainojen kehityspäällikkö Päivi Huttunen, on saanut seurata läheltä, miten suomalaiset kotiunelmat ovat ajan myötä muuttuneet.

"Tutkimuksessa himpun verran yllätti, että vajaat 60 prosenttia nostaa yhä omakotitalon ykköseksi. Käytännössä näkyy, kuinka kerrostaloasumisen arvostus ja status on noussut", Huttunen sanoo.

Yllätti, että vajaat 60 prosenttia nostaa yhä omakotitalon ykköseksi.

Hän huomauttaa, että omakotitalo on Suomessa pitkään ollut unelma ja tavoite, mutta ei välttämättä ole sitä enää nuoremmille sukupolville. Omakotiasuminen vaatii paljon aikaa ja erilaisia taitoja. Kun työelämä on kiireistä ja liikkuvaa, vapaa-aikana halutaan usein keskittyä muihin asioihin kuin talon tai puutarhan hoitoon.

"Uskonkin, että meillä on käynnistynyt murros asumisessa. Unelma-asuminen on jatkossa laadukasta kerros- tai rivitaloasumista."

Yhä useampi lapsiperhe asuu kerrostalossa.

Huttusen havaintoa tukevat Tilastokeskuksen numerot. Sen mukaan varsinkin pääkaupunkiseudulla yhä useampi lapsiperhe asuu kerrostalossa. Sama ilmiö näkyy myös muutamissa isoissa kaupungeissa, mutta muuten lapsiperheet suosivat oma-kotiasumista.

Kerrostalon suosiota selittää myös yksinasuminen lisääntyminen. Keskimäärin kolme viidestä yksin asuvasta asuu kerrostaloissa.

Uusi koti remontilla

Unelmakotiin päästään nykyään monesti ilman asunnonvaihtoa. Kodin pintaremontti, uudistus ja päivitys 2010-luvulle riittää usein tekemään kodista uudenveroisen. Lasten muutto omilleen antaa vanhemmille jopa lisää tilaa kotiin.

Lisätilaa haluaa noin viidennes.

Lisätilaa kotiinsa haluaakin tutkimuksen mukaan noin viidennes. Pintaremontti, uusi kylpyhuone tai keittiö sekä paremmat säilytystilat ovat seuraavina toivelistalla.

Huttusen mukaan remontti ei välttämättä kasvata asumiskuluja, mikäli esimerkiksi laina-aikaa hiukan justeerataan. Kun asuminen ja sen rahoitus valitaan elämäntilanteen ja arvojen mukaa, rahaa jää myös kodista ja elämästä nauttimiseen.

Minun asumisunelmani

"Asuisin isommassa, vanhassa kerrostalossa, joka on sisustettu pelkästään antiikilla. Oma kumppani ja lemmikit." Nainen, 30-34-vuotta

"Ranskan maaseudulla puolison kanssa. Oma viinitila." Mies, 30-34-vuotta

"Puolison kanssa puistomaisella alueella jugendtalossa Helsingin kantakaupungissa." Nainen, 35-39-vuotta

"Perheen kanssa pienessä omakotitalossa kaupungin tuntumassa, meren tai järven läheisyydessä." Mies, 25-39-vuotta

"Nykyinen asunto toimii hyvin, mutta kaipaisi apu-keittiön uusimisen. Meillä on hyvät naapurit ja vaimon kanssa menee mukavasti. Lenkkipolut ovat lähellä." Mies, 70-74-vuotta

Suomalaiset asuvat

44 % Kerrostalossa

40 % Omakoti- tai erillistalossa

14% Rivitalossa

Oma vai vuokra?

57 % Omistusasunnossa

31 % Vuokra-asunnossa

2 % Asumisoikeus-asunnossa

Lisää aiheesta