Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Saunaremontin suunnittelu

Teksti:
Hasse Härkönen
Asiantuntija:
lehtori Harri Markkula, ammattikorkeakoulu Metropolia
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 18.9.2013
|
Muokattu: 31.8.2020
Saunaremontin tekeminen onnistuu pitkälti omatoimisesti, mutta edellyttää hyvää suunnittelua ja huolellisuutta. Tärkeää on varmistaa saunan veden- ja kosteudeneristys sekä ilmanvaihto.

Saunaremontin suunnittelu kannattaa aloittaa miettimällä, mitä saunaltaan haluaa. Onko sauna vain puhdistautumispaikka vai ennen kaikkea rentoutumiseen ja nautiskeluun tarkoitettu tila? Millaista tunnelmaa saunaan kaipaa? Kuinka paljon remontti voi maksaa? Kun tavoite ja remonttiin varattu rahamäärä ovat selvillä, kunnostuksen suunnittelu on helpompaa.

Saunan remontin voi suunnitella itse, jos oma osaaminen riittää, mutta rakennusmääräyksiä tulee joka tapauksessa noudattaa. Vaativimmat työvaiheet, kuten lattian eristäminen ja kaadot, on kuitenkin järkevää jättää ammattilaisen tehtäväksi.

Vaihtoehtona on turvautua arkkitehdin, sisustusarkkitehdin tai muun rakennusammattilaisen apuun. He tuntevat rakenteet, niitä koskevat vaatimukset ja eri materiaalit sekä osaavat hahmottaa käytettävissä olevan tilan tarjoamat mahdollisuudet.

Saunan perinpohjaiseen remontointiin mahdollisesti tarvittavat luvat voivat vaihdella kunnittain, joten lupa-asiat kannattaa selvittää hyvissä ajoin ennen remontoinnin aloittamista. Esimerkiksi Helsingissä kiinteistön märkätilan kuten saunan peruskorjaus ei edellytä rakennuslupaa. Jos saunaa haluaa laajentaa aikaisemman "kuivan" huonetilan, esimerkiksi vaatehuoneen kohdalle, rakennuslupa tarvitaan.

Asunto-osakeyhtiössä saunan laajasta remontoinnista tulee ilmoittaa etukäteen kirjallisesti taloyhtiölle. Taloyhtiö hyväksyy remontin ja myös valvoo sen toteuttamista. Jos on epävarma ilmoitusvelvollisuuden tarpeellisuudesta, asiaa kannattaa kysyä oman taloyhtiön isännöitsijältä tai hallitukselta.

Saunan rakenteiden vaatimukset

Remonttia suunniteltaessa on otettava huomioon saunan rakenteiden perusvaatimukset:

  • vedeneristys
  • lämpöeristys
  • ilmanvaihto.

Rakennusmääräysten mukaisesti tehtävä lattian vedeneristys kannattaa jättää ammattilaisten tehtäväksi. Lattiassa pitää olla sopiva kallistus eli kaato, jotta vesi valuu pesuhuoneessa olevaan viemäriin. Viemäri voi olla myös löylyhuoneessa. Yksi mahdollisuus on johtaa vesi löylyhuoneen lattiassa olevasta aukosta putkea pitkin varsinaiseen pesuhuoneessa olevaan viemäriin.

Lämmöneristys toteutetaan eristevillan tai muun eristeen avulla. Saunan katon eristäminen on energiatehokkuuden kannalta erityisen tärkeää, joten kattoon kannattaa suunnitella ja asentaa kaksinkertainen eristys.

Saunan seiniin ja kattoon pitää lämpöeristyksen sisäpuolelle rakentaa höyrynsulku, josta käytetään joissain ohjeissa myös termiä kosteussulku. Sulku pitää löylyn heittämisestä syntyvän kosteuden saunan sisäpuolella ja estää kosteuden pääsyn seinärakenteisiin.

Puupaneloinnin valinta

Saunan tunnelman kannalta näkyvissä oleva panelointi on olennaisen tärkeä. Paneloinnissa käytettävän puun tulee olla vähäoksaista, vähäpihkaista ja huokoista. Kotimaisista puulajeista vähäoksainen kuusi sopii saunan kaikkiin pintoihin. Muita paljon käytettyjä puulajeja ovat haapa ja leppä.

Paneelien pinta voi olla höylättyä tai höyläämätöntä, mutta yleensä käytetään höylättyä puuta.  Peruspaneloinnin lisäksi voi harkita erikoisempia vaihtoehtoja. Saunan panelointiin voi käyttää esimerkiksi limittäin asennettua särmäämätöntä lautaa, jolloin sauna saa hieman eräkämpän tunnelmaa.

Lauteiden muoto ja suunnittelu

Saunan koko ja muoto vaikuttavat lauteiden määrään ja sijoitteluun. Yleensä lauteet tehdään suorakaiteen muotoisiksi, mutta vaihtoehtoja on paljon. Jos esimerkiksi kiuas on keskellä saunaa, lauteet voivat kiertää sitä kaarena.

Lauteet tulee suunnitella niin, että niiden istuin- ja jalkatasot ovat irrotettavia. Se helpottaa saunan siivoamista, kun lauteet saa nostettua pois tieltä. Irrotettavat osat kannattaa tehdä sen kokoisiksi, että ne jaksaa siirtää yksin. Istuintasot voidaan myös saranoida kääntyviksi, jolloin ne saa taitettua pois tieltä.

Nyrkkisääntönä kannattaa muistaa, että mitä enemmän kiukaassa on kiviä ja mitä matalampi sen lämpötila on, sitä pehmeämmät ovat löylyt.

Kaapelointi kiukaalle ja valoille

Sähköllä toimiva kiuas ja saunan valot tarvitsevat virtaa, ja virta kulkee sähköjohtoja pitkin. Johdot voivat kulkea joko paneelien päällä pintavetona tai piilossa paneelien takana. Johtojen piilottaminen paneelien taakse on saunassa helppoa, koska paneloinnin takana on tyhjää tilaa tuuletusraon ansiosta.

Valaistus vaikuttaa paljon saunan tunnelmaan, joten valon suunta ja voimakkuus kannattaa miettiä tarkkaan. Liian voimakas ja kylmä valo pilaa saunaan perinteisesti liittyvää hämäryyttä. Lauteiden alta tuleva valo luo saunaan sopivan hämyistä tunnelmaa.

Viime aikoina muotia ovat olleet saunaan kattoon upotetut led-, valokuitu- ja halogeenivalot. Ledien vaatimaa muuntajaa ja himmennintä ei voi asentaa kosteisiin tiloihin, mikä tulee ottaa huomioon saunan suunnittelussa. Valojen upotus tarkoittaa reikien tekemistä paneeleihin.

Lähteet:

Harvian saunanrakennusohjeet

RT-ohjekortit

Saunaremontoijan muistilista

  • Kuinka laaja remontti aiotaan tehdä? Tarvitaanko remonttiin rakennuslupa, entä ilmoitus taloyhtiölle?
  • Lämmön- ja vedeneristys sekä höyrynsulku ovat tärkeitä. Saunan pitää käytön jälkeen päästä kuivumaan.
  • Miten saunan ilmanvaihto on järjestetty?
  • Kuinka suuren kiukaan sauna tarvitsee, jotta löylyt ovat sopivat?
  • Mitä materiaaleja saunaan halutaan?
  • Millainen valaistus saunaan tulee?
  • Mitä voi tehdä itse, mihin tarvitaan ammattilaisen apua?

Kotimaisista puulajeista vähäoksainen kuusi sopii saunan kaikkiin pintoihin. Muita paljon käytettyjä puulajeja ovat haapa ja leppä.