Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Verhot sisustuksessa

Asiantuntija:
sisustussuunnittelijat Mervi Karell ja Pia Suihko
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 4.9.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Verhojen valintaa ja sijoittelua ohjaavat huoneiston sisustus ja tilan koko. Verhoilla voi vaikuttaa myös mielikuviin tilan mittasuhteista.

Verhojen tyylin, värimaailman ja materiaalien valintaan vaikuttavat esimerkiksi rakennuksen arkkitehtuuri, asunnon muu sisustus kuten seinien väri, valon säätelyn ja näkösuojan tarve, huoneen koko sekä se, mitä verhojen halutaan viestivän kodin asukkaista.

Tilan tuntua verhoilla

Verhojen avulla voidaan muokata mielikuvia asunnon mittasuhteista ja tilan koosta. Vaakaraidat luovat mielikuvan matalasta ja leveästä huoneesta. Pystyraidoituksella on päinvastainen vaikutus.

Matalalle sijoitetuilla leveillä verhoilla luodaan mielikuva todellista matalammasta huonekorkeudesta. Kapeilla ja pitkillä katon rajaan ripustetuilla verhoilla luodaan puolestaan mielikuva korkeammasta huoneesta.

Pitkät sivuverhot sopivat monien eri aikakausien ikkunoihin. Suorat sivuverhot lyhennetään usein lattianrajaan, mutta ylipitkät verhot voi myös asetella kauniisti lattialle.

Suoriin verhoihin kannattaa usein valita ryhdikäs verhokangasmateriaali. Vuorittamalla saa verhoihin vielä lisää ryhtiä ja arvokkuutta. Vuori myös suojaa herkkiä materiaaleja kuten silkkiä. Jos verhot on tarkoitus vetää ikkunan eteen, vuorikangas voi olla irrotettava pimennyskangas.

Eripituisilla, -mallisilla, ja -kuvioisilla verhoilla huoneen mittasuhteet saa näyttämään erilaisilta.

Verhokuosi korostaa tai häivyttää

Laskos- tai rullaverhoissa rohkeatkin värit käyvät, kunhan ne eivät riitele sisustuksen tai ikkunanpuitteiden sävyn kanssa. Verhot voidaan myös valita ikkunasta avautuvan maiseman mukaan. Verhokankaassa voi olla joko maisemaa mukaileva tai maiseman vastapainona toimiva kuosi.

Esimerkiksi kaupunkinäkymää voi pehmentää puistomaisella verhokankaalla tai korostaa verhokuosilla, jossa on graafinen kaupunkimaisema.

Seinän peittävässä verhossa on miellemaisema, joka luo hauskan kontrastin kaupunkinäkymään.

Verhojen ripustusratkaisut

Erilaiset ripustusjärjestelmät helpottavat verhojen asennusta. Seinämateriaalin kestävyys on hyvä tarkistaa aina, jos seinään asennetaan verhotanko tai vaijeri.

Uusien omakotitalojen ikkunaratkaisut ovat usein haaste verhojen suunnittelijalle. Laaja ikkunapinta-ala voidaan jakaa osiin esimerkiksi halutun levyisillä paneeliverhoilla, joita voi myös olla erivärisinä kahdessa tasossa. Jos verhot on tarkoitus pitää paikallaan, luonnonvalon säätelyä voi helpottaa sälekaihtimien avulla.

Pyöreään ikkunaan voi asentaa vanteeseen viritetyn valoverhon, jonka asentoa voi vaihtaa.

Verhojen lyhennys silitettävällä liimanauhalla

Suorat verhot on helppo lyhentää haluttuun mittaan valmisverhojen mukana tulevalla silitettävällä liima- tai tarranauhalla eli silitysnauhalla.

  • Verhojen yläreunasta mitataan alareunaan haluttu pituus ja alareunaan tehdään taitos halutun pituuden kohdalle. Pituus mitataan molemmista päädyistä, jotta taitteesta tulee suora.
  • Silitysnauha asetetaan taitteen yläreunaan kankaiden väliin. Jos kangasta lyhennetään paljon, ylimääräinen verhopituus kannattaa leikata pois ja jättää vain noin 10 cm levyinen kaistale kangasta verhon sisäpuolelle.
  • Verho silitetään keskilämmöllä tai kuumimmalla verhokankaan sallimalla lämpötilalla reunasta reunaan silitysnauhan kohdalta taitteen päältä.