Hanhen rintafilee, yrttijuurekset ja omenakastike
Useita tunteja (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Tee juhlava ateria hanhen rintafileestä ja yrteillä maustetuista kauden juureksista. Matalassa uuninlämmössä rintafileestä tulee herkullisen mehukasta ja pehmeää. Viimeistele ruoka kokojyväsinapilla ryyditetyllä omenakastikkeella.
| 2 kpl | (noin à 450 g) hanhen rintafileetä (kotimainen, pakaste) |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| Yrttijuurekset | |
|---|---|
| 500 g | keltajuuria |
| 2 kpl | porkkanaa |
| 1 kpl | palsternakka |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 1 rkl | juoksevaa hunajaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 1/4 | ruukkua timjamia |
| Omenakastike | |
| 1 kpl | omena (esim. honey crunch) |
| 1 rkl | timjamia hienonnettuna |
| 1/2 dl | hanhenrasvaa (paistosta) |
| 2 dl | vettä |
| 150 g | (1 prk) ranskankermaa 18 % |
| 1 rkl | kokojyväsinappia |
| 1/2 tl | suolaa |
- 1.
Sulata hanhen rintafileitä pakkauksessaan jääkaapissa noin vuorokausi tai kylmään veteen upotettuna muutama tunti. Ota fileet huoneenlämpöön tunti ennen kypsennystä.
- 2.
Pese ja kuori keltajuuret, porkkanat ja palsternakka. Halkaise keltajuuret ja palsternakka. Leikkaa juureksista vajaan 1 cm:n viipaleita. Kuori ja lohko sipuli. Levitä juurekset leivinpaperille uunipellille. Mausta öljyllä, hunajalla, suolalla ja pippurilla. Asettele timjaminoksa kullekin keltajuuri- ja palsternakkaviipaleelle ja käännä yrttipuoli leivinpaperia vasten, etteivät yrtit pala uunissa. Jätä pellille tilaa hanhen rintafileille.
- 3.
Pyyhi rintafileet talouspaperilla. Leikkaa fileiden nahkapuolelle tiheitä ohuita ristiviiltoja. Laita fileet kylmälle paistinpannulle nahkapuoli alaspäin. Paista melko korkealla lämmöllä, jotta ylimääräinen rasva sulaa pois ja pinta ruskistuu. Käännä ja paista toinenkin puoli kauniin ruskeaksi. Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Säästä sulanut rasva.
- 4.
Siirrä fileet pellille juuresten viereen. Työnnä paistolämpömittari toisen fileen paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 100-asteisessa uunissa 30–50 minuuttia, kunnes sisälämpö on 55–60 astetta. 55-asteisena liha on vielä melko punaista, kuitenkin jo herkullisen pehmeää. 60-asteisena kypsempää, vielä edelleen mehevää. Jos haluat valmistaa lihan edellä mainitun perinteisen tavan sijaan täysin kypsäksi (Ruokaviraston suositus siipikarjan lihalle), jatka tällöin kypsennystä vähintään 75 asteen sisälämpötilaan. Ota fileet uunista ja anna vetäytyä folion alla lämpimässä paikassa juuresten loppukypsennyksen ajan. Nosta uunin lämpötila 225 asteeseen ja paista juureksia vielä 15–20 minuuttia.
- 5.
Huuhtele ja kuori omena. Poista siemenkota ja leikkaa omena pieniksi kuutioiksi. Hienonna timjami. Kuumenna rintafileiden paistorasva pienessä teräskattilassa. Lisää omenat ja timjami. Kuullota hetki käännellen. Lisää vesi ja suola ja keitä noin 10 minuuttia, kunnes omenat pehmenevät. Soseuta varovasti sauvasekoittimella. Siivilöi kastike ja kaada takaisin kattilaan. Lisää ranskankerma ja sinappi, kuumenna sekoittaen. Älä keitä.
- 6.
Leikkaa rintafileet poikkisyin ohuiksi viipaleiksi. Tarjoa juuresten ja kastikkeen kanssa. Koristele yrtillä.
Hanhen rintafilee, yrttijuurekset ja omenakastike
arvosana5/5
Useita tunteja (josta 45 min aktiivista)
Tee juhlava ateria hanhen rintafileestä ja yrteillä maustetuista kauden juureksista. Matalassa uuninlämmössä rintafileestä tulee herkullisen mehukasta ja pehmeää. Viimeistele ruoka kokojyväsinapilla ryyditetyllä omenakastikkeella.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 2 kpl | (noin à 450 g) hanhen rintafileetä (kotimainen, pakaste) |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
Yrttijuurekset | |
| 500 g | keltajuuria |
| 2 kpl | porkkanaa |
| 1 kpl | palsternakka |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 1 rkl | juoksevaa hunajaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 1/4 | ruukkua timjamia |
Omenakastike | |
| 1 kpl | omena (esim. honey crunch) |
| 1 rkl | timjamia hienonnettuna |
| 1/2 dl | hanhenrasvaa (paistosta) |
| 2 dl | vettä |
| 150 g | (1 prk) ranskankermaa 18 % |
| 1 rkl | kokojyväsinappia |
| 1/2 tl | suolaa |
Valmistus (Uuni 100°C)
- 1
Sulata hanhen rintafileitä pakkauksessaan jääkaapissa noin vuorokausi tai kylmään veteen upotettuna muutama tunti. Ota fileet huoneenlämpöön tunti ennen kypsennystä.
Määrä Ainesosa 2 kpl (noin à 450 g) hanhen rintafileetä (kotimainen, pakaste) - 2
Pese ja kuori keltajuuret, porkkanat ja palsternakka. Halkaise keltajuuret ja palsternakka. Leikkaa juureksista vajaan 1 cm:n viipaleita. Kuori ja lohko sipuli. Levitä juurekset leivinpaperille uunipellille. Mausta öljyllä, hunajalla, suolalla ja pippurilla. Asettele timjaminoksa kullekin keltajuuri- ja palsternakkaviipaleelle ja käännä yrttipuoli leivinpaperia vasten, etteivät yrtit pala uunissa. Jätä pellille tilaa hanhen rintafileille.
Määrä Ainesosa 500 g keltajuuria 2 kpl porkkanaa 1 kpl palsternakka 1 kpl sipuli 1 rkl rypsiöljyä 1 rkl juoksevaa hunajaa 1/2 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria rouhittuna 1/4 ruukkua timjamia - 3
Pyyhi rintafileet talouspaperilla. Leikkaa fileiden nahkapuolelle tiheitä ohuita ristiviiltoja. Laita fileet kylmälle paistinpannulle nahkapuoli alaspäin. Paista melko korkealla lämmöllä, jotta ylimääräinen rasva sulaa pois ja pinta ruskistuu. Käännä ja paista toinenkin puoli kauniin ruskeaksi. Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Säästä sulanut rasva.
Määrä Ainesosa 1/2 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria rouhittuna - 4
Siirrä fileet pellille juuresten viereen. Työnnä paistolämpömittari toisen fileen paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 100-asteisessa uunissa 30–50 minuuttia, kunnes sisälämpö on 55–60 astetta. 55-asteisena liha on vielä melko punaista, kuitenkin jo herkullisen pehmeää. 60-asteisena kypsempää, vielä edelleen mehevää. Jos haluat valmistaa lihan edellä mainitun perinteisen tavan sijaan täysin kypsäksi (Ruokaviraston suositus siipikarjan lihalle), jatka tällöin kypsennystä vähintään 75 asteen sisälämpötilaan. Ota fileet uunista ja anna vetäytyä folion alla lämpimässä paikassa juuresten loppukypsennyksen ajan. Nosta uunin lämpötila 225 asteeseen ja paista juureksia vielä 15–20 minuuttia.
- 5
Huuhtele ja kuori omena. Poista siemenkota ja leikkaa omena pieniksi kuutioiksi. Hienonna timjami. Kuumenna rintafileiden paistorasva pienessä teräskattilassa. Lisää omenat ja timjami. Kuullota hetki käännellen. Lisää vesi ja suola ja keitä noin 10 minuuttia, kunnes omenat pehmenevät. Soseuta varovasti sauvasekoittimella. Siivilöi kastike ja kaada takaisin kattilaan. Lisää ranskankerma ja sinappi, kuumenna sekoittaen. Älä keitä.
Määrä Ainesosa 1 kpl omena (esim. honey crunch) 1 rkl timjamia hienonnettuna 1/2 dl hanhenrasvaa (paistosta) 2 dl vettä 1/2 tl suolaa 150 g (1 prk) ranskankermaa 18 % 1 rkl kokojyväsinappia - 6
Leikkaa rintafileet poikkisyin ohuiksi viipaleiksi. Tarjoa juuresten ja kastikkeen kanssa. Koristele yrtillä.
Vinkki! Käytä yrttinä timjamin sijaan salviaa. Lisää yksi salvianlehti jokaiselle keltajuuri- ja palsternakkaviipaleelle ja lisää omenakastikkeeseen 2 rkl hienonnettua salviaa.
Ravintosisältö
352
Energiaa kcal
1475
Energiaa kj
17,3 g
Rasvaa
6,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
22,0 g
Hiilihydraatteja
19,8 g
Sokereita
5,8 g
Kuituja
24,3 g
Proteiinia
2,9 g
Suolaa
352
Energiaa kcal
1475
Energiaa kj
17,3 g
Rasvaa
6,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
22,0 g
Hiilihydraatteja
19,8 g
Sokereita
5,8 g
Kuituja
24,3 g
Proteiinia
2,9 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.5 tl mustapippuria rouhittuna, 0.5 tl mustapippuria rouhittuna, ruukkua timjamia, 1 rkl timjamia hienonnettuna, 0.5 dl hanhenrasvaa (paistosta).
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























