Kasvisrisotto
45 min

Nappaa talteen!
Kasvisrisotto maistuu sellaisenaan tai vaikka paistetun kalan tai kanan lisukkeena. Naurissose antaa risotolle mehevän maun, jota kesäkurpitsa ja sipuli täydentävät. Kannattaa kokeilla!
| Juuressose | |
|---|---|
| 500 g | nauriita |
| 6 dl | vettä |
| 1/2 tl | suolaa |
| Risotto | |
| 6 dl | vettä |
| 1 kpl | kasvisliemikuutio |
| 300 g | (1 kpl) kesäkurpitsaa |
| 200 g | (1 kpl) paprikaa |
| 1 kpl | punasipuli |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 2 rkl | oliiviöljyä |
| 2 1/2 dl | risottoriisiä |
| (1 dl nauriiden keitinvettä) | |
| 20 g | parmesaanijuustoa raastettuna |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
| (0.5 tl suolaa) | |
- 1.
Kuori ja paloittele nauriit. Keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi, noin 20 minuuttia. Aloita sillä aikaa risoton valmistaminen.
- 2.
Kuumenna vesi kattilassa ja liuota kasvisliemikuutio veteen. Pidä kasvisliemi kuumana.
- 3.
Pese ja kuutioi kesäkurpitsat. Pese paprika, poista siitä kanta ja siemenet. Kuutioi paprika. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita hetki. Lisää riisi ja sekoita, kunnes riisi on läpikuultavaa.
- 4.
Kokeile nauriiden kypsyyttä välillä esimerkiksi cocktailtikulla tai terävällä veitsenkärjellä. Kun ne ovat pehmeitä, ota desi keitinvettä talteen ja valuta nauriit. Soseuta nauriit sauvasekoittimella.
- 5.
Lisää kuullotettujen riisien joukkoon desi kasvislientä ja sekoittele riisejä. Lisää seuraava desi kasvislientä, kun edellinen on imeytynyt riiseihin. Kun olet lisännyt 4 desiä kasvislientä, lisää risottoon naurissose sekä desi nauriiden keitinvettä ja kasviskuutiot. Jatka kasvisliemen lisäämistä, kunnes riisi on kypsää. Risotto saa jäädä löysäksi. Tarkista riisin kypsyyttä ahkerasti maistamalla.
- 6.
Sekoita lopuksi parmesaaniraaste ja mustapippuri risottoon. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa risotto heti.
Kasvisrisotto
Kasvisrisotto maistuu sellaisenaan tai vaikka paistetun kalan tai kanan lisukkeena. Naurissose antaa risotolle mehevän maun, jota kesäkurpitsa ja sipuli täydentävät. Kannattaa kokeilla!
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Juuressose | |
| 500 g | nauriita |
| 6 dl | vettä |
| 1/2 tl | suolaa |
Risotto | |
| 6 dl | vettä |
| 1 kpl | kasvisliemikuutio |
| 300 g | (1 kpl) kesäkurpitsaa |
| 200 g | (1 kpl) paprikaa |
| 1 kpl | punasipuli |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 2 rkl | oliiviöljyä |
| 2 1/2 dl | risottoriisiä |
| (1 dl nauriiden keitinvettä) | |
| 20 g | parmesaanijuustoa raastettuna |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
| (0.5 tl suolaa) | |
Valmistus
- 1
Kuori ja paloittele nauriit. Keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi, noin 20 minuuttia. Aloita sillä aikaa risoton valmistaminen.
Määrä Ainesosa 500 g nauriita 6 dl vettä 1/2 tl suolaa - 2
Kuumenna vesi kattilassa ja liuota kasvisliemikuutio veteen. Pidä kasvisliemi kuumana.
Määrä Ainesosa 6 dl vettä 1 kpl kasvisliemikuutio - 3
Pese ja kuutioi kesäkurpitsat. Pese paprika, poista siitä kanta ja siemenet. Kuutioi paprika. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita hetki. Lisää riisi ja sekoita, kunnes riisi on läpikuultavaa.
Määrä Ainesosa 300 g (1 kpl) kesäkurpitsaa 200 g (1 kpl) paprikaa 1 kpl punasipuli 2 kpl valkosipulinkynttä 2 rkl oliiviöljyä 2 1/2 dl risottoriisiä - 4
Kokeile nauriiden kypsyyttä välillä esimerkiksi cocktailtikulla tai terävällä veitsenkärjellä. Kun ne ovat pehmeitä, ota desi keitinvettä talteen ja valuta nauriit. Soseuta nauriit sauvasekoittimella.
- 5
Lisää kuullotettujen riisien joukkoon desi kasvislientä ja sekoittele riisejä. Lisää seuraava desi kasvislientä, kun edellinen on imeytynyt riiseihin. Kun olet lisännyt 4 desiä kasvislientä, lisää risottoon naurissose sekä desi nauriiden keitinvettä ja kasviskuutiot. Jatka kasvisliemen lisäämistä, kunnes riisi on kypsää. Risotto saa jäädä löysäksi. Tarkista riisin kypsyyttä ahkerasti maistamalla.
- 6
Sekoita lopuksi parmesaaniraaste ja mustapippuri risottoon. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa risotto heti.
Määrä Ainesosa 20 g parmesaanijuustoa raastettuna 1/4 tl mustapippuria rouhittuna (0.5 tl suolaa)
Ravintosisältö
334
Energiaa kcal
1397
Energiaa kj
9,8 g
Rasvaa
2,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
51,3 g
Hiilihydraatteja
10,3 g
Sokereita
5,3 g
Kuituja
7,5 g
Proteiinia
1,3 g
Suolaa
334
Energiaa kcal
1397
Energiaa kj
9,8 g
Rasvaa
2,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
51,3 g
Hiilihydraatteja
10,3 g
Sokereita
5,3 g
Kuituja
7,5 g
Proteiinia
1,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.5 tl suolaa, (1 dl nauriiden keitinvettä), (0.5 tl suolaa).
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























