Kermainen madekeitto
60 min

Nappaa talteen!
Täyteläisen kermainen madekeitto sopii talviseen herkutteluun. Lämmin ja ruokaisa kalakeitto on helppo valmistaa isommallekin porukalle. Tarjoa tuoreen ja rapean leivän kanssa. Made on sesonkikala, jota saadaan jäätilanteen mukaan joulukuusta maaliskuuhun.
| 600 g | madefileetä (nahatonta) |
| 6 kpl | perunaa |
| 4 kpl | porkkanaa |
| 10 cm | purjoa |
| 2 rkl | voita tai rypsiöljyä |
| 1 1/2 l | vettä |
| 1 kpl | kala-annosfondi |
| 3 kpl | laakerinlehteä |
| 5 kpl | maustepippuria |
| 2 dl | (1 prk) kuohukermaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1 dl | (½ ruukkua) tilliä hienonnettuna |
- 1.
Pese, kuori ja pilko perunat sekä porkkanat. Halkaise, huuhtele ja hienonna purjo.
- 2.
Mittaa rasva kattilaan (vetoisuus 5 l), lisää purjo ja kuullota miedolla lämmöllä. Lisää kattilaan vesi, kala-annosfondi, laakerinlehdet, maustepippurit ja perunat. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia ja lisää sitten porkkanat. Keitä vielä noin 5 minuuttia, kunnes kasvikset ovat melkein kypsiä, mutta kuitenkin napakoita.
- 3.
Lisää kuohukerma ja kuumenna. Paloittele made ja lisää se keittoon. Kuumenna muutama minuutti, kunnes kala on kypsää. Mausta suolalla ja lisää joukkoon tilli.
Kermainen madekeitto
Täyteläisen kermainen madekeitto sopii talviseen herkutteluun. Lämmin ja ruokaisa kalakeitto on helppo valmistaa isommallekin porukalle. Tarjoa tuoreen ja rapean leivän kanssa. Made on sesonkikala, jota saadaan jäätilanteen mukaan joulukuusta maaliskuuhun.
Ainekset (6 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 600 g | madefileetä (nahatonta) |
| 6 kpl | perunaa |
| 4 kpl | porkkanaa |
| 10 cm | purjoa |
| 2 rkl | voita tai rypsiöljyä |
| 1 1/2 l | vettä |
| 1 kpl | kala-annosfondi |
| 3 kpl | laakerinlehteä |
| 5 kpl | maustepippuria |
| 2 dl | (1 prk) kuohukermaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1 dl | (½ ruukkua) tilliä hienonnettuna |
Valmistus
- 1
Pese, kuori ja pilko perunat sekä porkkanat. Halkaise, huuhtele ja hienonna purjo.
Määrä Ainesosa 6 kpl perunaa 4 kpl porkkanaa 10 cm purjoa - 2
Mittaa rasva kattilaan (vetoisuus 5 l), lisää purjo ja kuullota miedolla lämmöllä. Lisää kattilaan vesi, kala-annosfondi, laakerinlehdet, maustepippurit ja perunat. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia ja lisää sitten porkkanat. Keitä vielä noin 5 minuuttia, kunnes kasvikset ovat melkein kypsiä, mutta kuitenkin napakoita.
Määrä Ainesosa 2 rkl voita tai rypsiöljyä 1 1/2 l vettä 1 kpl kala-annosfondi 3 kpl laakerinlehteä 5 kpl maustepippuria - 3
Lisää kuohukerma ja kuumenna. Paloittele made ja lisää se keittoon. Kuumenna muutama minuutti, kunnes kala on kypsää. Mausta suolalla ja lisää joukkoon tilli.
Määrä Ainesosa 2 dl (1 prk) kuohukermaa 1/2 tl suolaa 1 dl (½ ruukkua) tilliä hienonnettuna
Vinkki: Keittoon sopivat saaristolaisleivästä tehdyt krutongit. Paahda öljyllä, suolalla ja pippurilla maustettuja leipäkuutioita 200 asteessa, kunnes ne ovat rapeita. Keittoon voi käyttää muitakin kaloja.
Ravintosisältö
276
Energiaa kcal
1154
Energiaa kj
16,8 g
Rasvaa
10,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
12,5 g
Hiilihydraatteja
2,8 g
Sokereita
1,5 g
Kuituja
18,0 g
Proteiinia
1,6 g
Suolaa
276
Energiaa kcal
1154
Energiaa kj
16,8 g
Rasvaa
10,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
12,5 g
Hiilihydraatteja
2,8 g
Sokereita
1,5 g
Kuituja
18,0 g
Proteiinia
1,6 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 10 cm purjoa, 3 kpl laakerinlehteä, 1 dl (½ ruukkua) tilliä hienonnettuna.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























