Madekeitto | Keitot | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Madekeitto

Madekeitto

timer-icon30 min  (josta 30 min aktiivista)
Fork and knife
4 Annosta
Fork and knife
4 Annosta
Valkoviini on tämän sesonkiherkun liemen salaisuus. Kirkas madekeitto on helppo valmistaa kokonaisesta kalasta, kun erottelet ruodot vasta kypsennyksen jälkeen.

Ainekset

1 kpl
( n. 1 kg) made (nyljetty ja perattu)

liemi

1 kpl
sipuli
1 rkl
voita
1 l
vettä
2 dl
valkoviiniä 5,5 %
4 kpl
laakerinlehteä
10 kpl
maustepippuria
3/4 tl
suolaa

keitto

1 kpl
sipuli
3 kpl
porkkanaa
500 g
(5–7 kpl) perunoita (kiinteitä)
2 kpl
varsisellerin vartta
1 rkl
voita
1 kpl
kala-annosfondi
1/2 kpl
ruukkua tilliä
2 rkl
sitruunanmehua
1/2 tl
mustapippuria rouhittuna

Reseptin ainekset S-ryhmän kaupoista

Valmistus

1

Kuori ja hienonna liemen sipuli. Kuullota voissa kattilassa. Lisää vesi, valkoviini, laakerinlehdet, maustepippurit ja suola. Kuumenna kiehuvaksi.

1 kpl
sipuli
1 rkl
voita
1 l
vettä
2 dl
valkoviiniä 5,5 %
4 kpl
laakerinlehteä
10 kpl
maustepippuria
3/4 tl
suolaa
2

Huuhtele kala ja varmista, että kidukset on poistettu. Leikkaa kala ruotoineen ja päineen muutamaan osaan. Nosta kalapalat kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori vaahto pois. Hauduta kala kypsäksi miedolla lämmöllä kannen alla 10−15 minuuttia. Nosta kala vadille ja siivilöi liemi talteen. Poimi laakerinlehdet liemen joukkoon.

1 kpl
( n. 1 kg) made (nyljetty ja perattu)
3

Kuori ja hienonna keiton sipuli. Pese, kuori ja paloittele porkkanat sekä perunat. Huuhtele ja hienonna selleri.

1 kpl
sipuli
3 kpl
porkkanaa
500 g
(5–7 kpl) perunoita (kiinteitä)
2 kpl
varsisellerin vartta
4

Kuullota sipuli, porkkanat ja selleri voissa kattilassa. Lisää liemi, kala-annosfondi ja perunat. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä. Perkaa käsittelylämpöiseksi jäähtynyt kala ruodottomaksi sormin ja leikkaa suupaloiksi. Hienonna tilli.

1 kpl
kala-annosfondi
1/2 kpl
ruukkua tilliä
5

Lisää kala keittoon. Viimeistele sitruunanmehulla, pippurilla ja tillillä.

2 rkl
sitruunanmehua
1/2 tl
mustapippuria rouhittuna
Resepti:
Henriikka, S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 16.11.2020
Muokattu: 23.11.2020

Ravintosisältö

Ravintosisältö

Huom! Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Yksi annos

Koko resepti

1151

275

7,3 g

4,0 g

23,8 g

7,3 g

2,3 g

22,0 g

2,7 g

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

4 kpl laakerinlehteä,

10 kpl maustepippuria,

2 kpl varsisellerin vartta,

0,5 kpl ruukkua tilliä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli