Madekeitto
30 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Valkoviini on tämän sesonkiherkun liemen salaisuus. Kirkas madekeitto on helppo valmistaa kokonaisesta kalasta, kun erottelet ruodot vasta kypsennyksen jälkeen.
| 1 kg | (1 kpl) made (nyljetty ja perattu) |
| LIEMI | |
|---|---|
| 1 kpl | sipuli |
| 1 rkl | voita |
| 1 l | vettä |
| 2 dl | valkoviiniä 5,5 % |
| 4 kpl | laakerinlehteä |
| 10 kpl | maustepippuria |
| 3/4 tl | suolaa |
| KEITTO | |
| 1 kpl | sipuli |
| 3 kpl | porkkanaa |
| 500 g | (5–7 kpl) perunoita (kiinteitä) |
| 2 kpl | varsisellerin vartta |
| 1 rkl | voita |
| 1 kpl | kala-annosfondi |
| 1/2 kpl | ruukku tilliä |
| 2 rkl | sitruunanmehua |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
- 1.
Kuori ja hienonna liemen sipuli. Kuullota voissa kattilassa. Lisää vesi, valkoviini, laakerinlehdet, maustepippurit ja suola. Kuumenna kiehuvaksi.
- 2.
Huuhtele kala ja varmista, että kidukset on poistettu. Leikkaa kala ruotoineen ja päineen muutamaan osaan. Nosta kalapalat kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori vaahto pois. Hauduta kala kypsäksi miedolla lämmöllä kannen alla 10−15 minuuttia. Nosta kala vadille ja siivilöi liemi talteen. Poimi laakerinlehdet liemen joukkoon.
- 3.
Kuori ja hienonna keiton sipuli. Pese, kuori ja paloittele porkkanat sekä perunat. Huuhtele ja hienonna selleri.
- 4.
Kuullota sipuli, porkkanat ja selleri voissa kattilassa. Lisää liemi, kala-annosfondi ja perunat. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä. Perkaa käsittelylämpöiseksi jäähtynyt kala ruodottomaksi sormin ja leikkaa suupaloiksi. Hienonna tilli.
- 5.
Lisää kala keittoon. Viimeistele sitruunanmehulla, pippurilla ja tillillä.
Valkoviini on tämän sesonkiherkun liemen salaisuus. Kirkas madekeitto on helppo valmistaa kokonaisesta kalasta, kun erottelet ruodot vasta kypsennyksen jälkeen.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kg | (1 kpl) made (nyljetty ja perattu) |
LIEMI | |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 rkl | voita |
| 1 l | vettä |
| 2 dl | valkoviiniä 5,5 % |
| 4 kpl | laakerinlehteä |
| 10 kpl | maustepippuria |
| 3/4 tl | suolaa |
KEITTO | |
| 1 kpl | sipuli |
| 3 kpl | porkkanaa |
| 500 g | (5–7 kpl) perunoita (kiinteitä) |
| 2 kpl | varsisellerin vartta |
| 1 rkl | voita |
| 1 kpl | kala-annosfondi |
| 1/2 kpl | ruukku tilliä |
| 2 rkl | sitruunanmehua |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
Valmistus
- 1
Kuori ja hienonna liemen sipuli. Kuullota voissa kattilassa. Lisää vesi, valkoviini, laakerinlehdet, maustepippurit ja suola. Kuumenna kiehuvaksi.
Määrä Ainesosa 1 kpl sipuli 1 rkl voita 1 l vettä 2 dl valkoviiniä 5,5 % 4 kpl laakerinlehteä 10 kpl maustepippuria 3/4 tl suolaa - 2
Huuhtele kala ja varmista, että kidukset on poistettu. Leikkaa kala ruotoineen ja päineen muutamaan osaan. Nosta kalapalat kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori vaahto pois. Hauduta kala kypsäksi miedolla lämmöllä kannen alla 10−15 minuuttia. Nosta kala vadille ja siivilöi liemi talteen. Poimi laakerinlehdet liemen joukkoon.
Määrä Ainesosa 1 kg (1 kpl) made (nyljetty ja perattu) - 3
Kuori ja hienonna keiton sipuli. Pese, kuori ja paloittele porkkanat sekä perunat. Huuhtele ja hienonna selleri.
Määrä Ainesosa 1 kpl sipuli 3 kpl porkkanaa 500 g (5–7 kpl) perunoita (kiinteitä) 2 kpl varsisellerin vartta - 4
Kuullota sipuli, porkkanat ja selleri voissa kattilassa. Lisää liemi, kala-annosfondi ja perunat. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä. Perkaa käsittelylämpöiseksi jäähtynyt kala ruodottomaksi sormin ja leikkaa suupaloiksi. Hienonna tilli.
Määrä Ainesosa 1 kpl kala-annosfondi 1/2 kpl ruukku tilliä - 5
Lisää kala keittoon. Viimeistele sitruunanmehulla, pippurilla ja tillillä.
Määrä Ainesosa 2 rkl sitruunanmehua 1/2 tl mustapippuria rouhittuna
Ravintosisältö
390
Energiaa kcal
1636
Energiaa kj
8,5 g
Rasvaa
4,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
26,5 g
Hiilihydraatteja
9,5 g
Sokereita
4,0 g
Kuituja
44,3 g
Proteiinia
3,4 g
Suolaa
390
Energiaa kcal
1636
Energiaa kj
8,5 g
Rasvaa
4,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
26,5 g
Hiilihydraatteja
9,5 g
Sokereita
4,0 g
Kuituja
44,3 g
Proteiinia
3,4 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 4 kpl laakerinlehteä, 10 kpl maustepippuria.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























