Madekeitto

arvosana4/5

(1)arvio
4 Annosta

30 min (josta 30 min aktiivista)

Valkoviini on tämän sesonkiherkun liemen salaisuus. Kirkas madekeitto on helppo valmistaa kokonaisesta kalasta, kun erottelet ruodot vasta kypsennyksen jälkeen.

Ainekset (4 annosta)

MääräAinesosa
1 kg(1 kpl) made (nyljetty ja perattu)

LIEMI

1 kplsipuli
1 rklvoita
1 lvettä
2 dlvalkoviiniä 5,5 %
4 kpllaakerinlehteä
10 kplmaustepippuria
3/4 tlsuolaa

KEITTO

1 kplsipuli
3 kplporkkanaa
500 g(5–7 kpl) perunoita (kiinteitä)
2 kplvarsisellerin vartta
1 rklvoita
1 kplkala-annosfondi
1/2 kplruukku tilliä
2 rklsitruunanmehua
1/2 tlmustapippuria rouhittuna

Valmistus

  1. 1

    Kuori ja hienonna liemen sipuli. Kuullota voissa kattilassa. Lisää vesi, valkoviini, laakerinlehdet, maustepippurit ja suola. Kuumenna kiehuvaksi.

    MääräAinesosa
    1 kplsipuli
    1 rklvoita
    1 lvettä
    2 dlvalkoviiniä 5,5 %
    4 kpllaakerinlehteä
    10 kplmaustepippuria
    3/4 tlsuolaa
  2. 2

    Huuhtele kala ja varmista, että kidukset on poistettu. Leikkaa kala ruotoineen ja päineen muutamaan osaan. Nosta kalapalat kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori vaahto pois. Hauduta kala kypsäksi miedolla lämmöllä kannen alla 10−15 minuuttia. Nosta kala vadille ja siivilöi liemi talteen. Poimi laakerinlehdet liemen joukkoon.

    MääräAinesosa
    1 kg(1 kpl) made (nyljetty ja perattu)
  3. 3

    Kuori ja hienonna keiton sipuli. Pese, kuori ja paloittele porkkanat sekä perunat. Huuhtele ja hienonna selleri.

    MääräAinesosa
    1 kplsipuli
    3 kplporkkanaa
    500 g(5–7 kpl) perunoita (kiinteitä)
    2 kplvarsisellerin vartta
  4. 4

    Kuullota sipuli, porkkanat ja selleri voissa kattilassa. Lisää liemi, kala-annosfondi ja perunat. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä. Perkaa käsittelylämpöiseksi jäähtynyt kala ruodottomaksi sormin ja leikkaa suupaloiksi. Hienonna tilli.

    MääräAinesosa
    1 kplkala-annosfondi
    1/2 kplruukku tilliä
  5. 5

    Lisää kala keittoon. Viimeistele sitruunanmehulla, pippurilla ja tillillä.

    MääräAinesosa
    2 rklsitruunanmehua
    1/2 tlmustapippuria rouhittuna

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 4 kpl laakerinlehteä, 10 kpl maustepippuria.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Henriikka, S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Piia Arnould
16.11.2020
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä