Poronkäristys
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Perinteinen poronkäsitys onnistuu parhaiten, kun ruskistat käristyslihan pienissä erissä ja haudutat ruokaa pitkään. Voit tehdä käristyksen poron lisäksi myös muusta käristyslihasta. Tarjoa herkullinen riistakäristys perunamuusin kanssa.
| 170 g | (1 pkt) pekonia |
| 1 rkl | margariinia tai rypsiöljyä |
| 400 g | poronkäristystä |
| 3/4 tl | suolaa |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 4 dl | olutta |
| (timjamia) |
- 1.
Leikkaa pekoni suikaleiksi ja paahda sitä kattilassa, kunnes rasva irtoaa. Lisää tarvittaessa margariinia tai öljyä.
- 2.
Lisää kohmeiset poronkäristyslevyt yksitellen pekonin joukkoon. Lisää seuraava levy vasta, kun edellinen on ruskistunut, niin liha ei kiehu omassa nesteessään vaan ruskistuu kauniisti.
- 3.
Mausta lihat suolalla ja pippurilla. Lisää olutta (tai vettä) sen verran, että lihat lähes peittyvät. Anna hautua hiljaa kiehuen noin tunti. Jos nestettä uhkaa haihtua liikaa, lisää vettä tai olutta pienissä erissä.
- 4.
Mausta valmis käristys halutessasi timjamilla. Tarjoa perunamuusin ja puolukoiden kanssa.
Poronkäristys
arvosana4/5
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)
Perinteinen poronkäsitys onnistuu parhaiten, kun ruskistat käristyslihan pienissä erissä ja haudutat ruokaa pitkään. Voit tehdä käristyksen poron lisäksi myös muusta käristyslihasta. Tarjoa herkullinen riistakäristys perunamuusin kanssa.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 170 g | (1 pkt) pekonia |
| 1 rkl | margariinia tai rypsiöljyä |
| 400 g | poronkäristystä |
| 3/4 tl | suolaa |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 4 dl | olutta |
| (timjamia) |
Valmistus
- 1
Leikkaa pekoni suikaleiksi ja paahda sitä kattilassa, kunnes rasva irtoaa. Lisää tarvittaessa margariinia tai öljyä.
Määrä Ainesosa 170 g (1 pkt) pekonia 1 rkl margariinia tai rypsiöljyä - 2
Lisää kohmeiset poronkäristyslevyt yksitellen pekonin joukkoon. Lisää seuraava levy vasta, kun edellinen on ruskistunut, niin liha ei kiehu omassa nesteessään vaan ruskistuu kauniisti.
Määrä Ainesosa 400 g poronkäristystä - 3
Mausta lihat suolalla ja pippurilla. Lisää olutta (tai vettä) sen verran, että lihat lähes peittyvät. Anna hautua hiljaa kiehuen noin tunti. Jos nestettä uhkaa haihtua liikaa, lisää vettä tai olutta pienissä erissä.
Määrä Ainesosa 3/4 tl suolaa 1/4 tl mustapippuria rouhittuna 4 dl olutta - 4
Mausta valmis käristys halutessasi timjamilla. Tarjoa perunamuusin ja puolukoiden kanssa.
Määrä Ainesosa (timjamia)
Voit korvata oluen kokonaan tai osin vedellä.
Ravintosisältö
316
Energiaa kcal
1325
Energiaa kj
18,3 g
Rasvaa
7,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
4,0 g
Hiilihydraatteja
4,0 g
Sokereita
—
Kuituja
28,0 g
Proteiinia
2,5 g
Suolaa
316
Energiaa kcal
1325
Energiaa kj
18,3 g
Rasvaa
7,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
4,0 g
Hiilihydraatteja
4,0 g
Sokereita
—
Kuituja
28,0 g
Proteiinia
2,5 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 rkl margariinia tai rypsiöljyä, (timjamia).
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























