Possusouvlaki ja pitaleivät

arvosana4/5

(1)arvio
4 Annosta

Useita tunteja (josta 60 min aktiivista)

Kreikkalaiseen grillijuhlaan kuuluvat mehevät lihavartaat, raikas tsatsiki ja pehmeät pitaleivät, jotka ovat parhaimmillaan itse leivottuina. Anna lihan maustua yrttimarinadissa riittävän pitkään – vaikka koko yön.

Ainekset (4 annosta)

MääräAinesosa
500 g(1 pkt) porsaan sisäfileetä
2 kplpunasipulia
1 kplpaprika
1 tlsuolaa
1 kplsitruuna

Marinadi

3 kplvalkosipulinkynttä
1/2 dlrypsiöljyä
2 rklsoijakastiketta (gluteenitonta)
1 tloreganoa
1 tlrosmariinia
1/2 tlrouhittua mustapippuria

Pitaleivät

2 1/2 dlvettä
11 g(1 ps) kuivahiivaa
1 tlsuolaa
2 rklrypsiöljyä
5 1/2 dldurumvehnäjauhoja

Tsatsiki

250 g(½) kurkkua
3 dlturkkilaista jogurttia
1/2 kplruukkua minttua
1 rkljuoksevaa hunajaa
1/4 tlrouhittua mustapippuria
3/4 tlsuolaa
2 kplvalkosipulinkynttä

Lisäksi

varrastikkuja

Valmistus

  1. 1

    Poista fileen pinnalta kalvot. Kuutioi liha noin 3 x 3 cm:n kokoisiksi paloiksi.

    MääräAinesosa
    500 g(1 pkt) porsaan sisäfileetä
  2. 2

    Valmista marinadi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Sekoita valkosipuli, öljy, soijakastike ja mausteet.

    MääräAinesosa
    3 kplvalkosipulinkynttä
    1/2 dlrypsiöljyä
    2 rklsoijakastiketta (gluteenitonta)
    1 tloreganoa
    1/2 tlrouhittua mustapippuria
    1 tlrosmariinia
  3. 3

    Laita possupalat muovipussiin ja kaada päälle marinadi. Solmi pussi ja pusertele lihapaloja niin, että marinadi peittää palat. Anna lihan maustua jääkaapissa vähintään 3 tuntia tai yön yli. Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen grillaamista.

  4. 4

    Valmista pitaleivät. Kuumenna vesi 42-asteiseksi eli reilusti kättä lämpöisemmäksi. Sekoita hiiva, suola ja öljy veteen. Lisää jauhot ja alusta taikina kimmoisaksi. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

    MääräAinesosa
    11 g(1 ps) kuivahiivaa
    2 rklrypsiöljyä
    2 1/2 dlvettä
    1 tlsuolaa
    5 1/2 dldurumvehnäjauhoja
  5. 5

    Jaa taikina 8 osaan. Pyörittele palat pulliksi. Kauli pullat ohuiksi pitaleiviksi (ø 13 cm). Kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin ½ tuntia.

  6. 6

    Kuumenna uuni 225 asteeseen. Paista pitaleipiä uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.

  7. 7

    Jos käytät puisia varrastikkuja, laita ne veteen likoamaan.

    MääräAinesosa
    varrastikkuja
  8. 8

    Valmista tsatsiki. Pese kurkku ja raasta se raastimen karkealla terällä. Painele raasteesta nestettä pois siivilässä. Hienonna minttu. Sekoita kurkkuraaste, jogurtti, minttu, hunaja ja mausteet. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet joukkoon. Anna tsatsikin maustua jääkaapissa ½ tuntia.

    MääräAinesosa
    250 g(½) kurkkua
    1/2 kplruukkua minttua
    1 rkljuoksevaa hunajaa
    2 kplvalkosipulinkynttä
    3 dlturkkilaista jogurttia
    3/4 tlsuolaa
    1/4 tlrouhittua mustapippuria
  9. 9

    Kuori sipulit ja leikkaa neljään lohkoon. Leikkaa paprikat parin sentin levyisiksi viipaleiksi. Valuta lihapalat marinadista ja pujota liha vartaisiin vuorotellen sipulilohkojen ja paprikaviipaleiden kanssa.

    MääräAinesosa
    2 kplpunasipulia
    1 kplpaprika
  10. 10

    Grillaa vartaita noin 15 minuuttia korkealla lämmöllä välillä käännellen. Purista sitruunan mehu. Mausta kypsät vartaat suolalla ja pirskota päälle sitruunamehua.

    MääräAinesosa
    1 tlsuolaa
    1 kplsitruuna
  11. 11

    Irrota lihapalat vartaista. Halkaise pitaleivät. Täytä leivät vartaista irrotetuilla lihapaloilla sekä paprika- ja sipulipaloilla. Valuta leivän sisään tsatsikia. Voit tarjota pitaleivät myös halkaisematta sellaisinaan vartaiden ja tsatsikin kanssa.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.5 kpl ruukkua minttua.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Taina Salovaara
Kuvausjärjestelyt:
Henna Siponen
Kuvat:
Panu Pälviä
1.5.2019
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä