Possusouvlaki ja pitaleivät
Useita tunteja (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Kreikkalaiseen grillijuhlaan kuuluvat mehevät lihavartaat, raikas tsatsiki ja pehmeät pitaleivät, jotka ovat parhaimmillaan itse leivottuina. Anna lihan maustua yrttimarinadissa riittävän pitkään – vaikka koko yön.
| 500 g | (1 pkt) porsaan sisäfileetä |
| 2 kpl | punasipulia |
| 1 kpl | paprika |
| 1 tl | suolaa |
| 1 kpl | sitruuna |
| Marinadi | |
|---|---|
| 3 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1/2 dl | rypsiöljyä |
| 2 rkl | soijakastiketta (gluteenitonta) |
| 1 tl | oreganoa |
| 1 tl | rosmariinia |
| 1/2 tl | rouhittua mustapippuria |
| Pitaleivät | |
| 2 1/2 dl | vettä |
| 11 g | (1 ps) kuivahiivaa |
| 1 tl | suolaa |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
| 5 1/2 dl | durumvehnäjauhoja |
| Tsatsiki | |
| 250 g | (½) kurkkua |
| 3 dl | turkkilaista jogurttia |
| 1/2 kpl | ruukkua minttua |
| 1 rkl | juoksevaa hunajaa |
| 1/4 tl | rouhittua mustapippuria |
| 3/4 tl | suolaa |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| Lisäksi | |
| varrastikkuja | |
- 1.
Poista fileen pinnalta kalvot. Kuutioi liha noin 3 x 3 cm:n kokoisiksi paloiksi.
- 2.
Valmista marinadi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Sekoita valkosipuli, öljy, soijakastike ja mausteet.
- 3.
Laita possupalat muovipussiin ja kaada päälle marinadi. Solmi pussi ja pusertele lihapaloja niin, että marinadi peittää palat. Anna lihan maustua jääkaapissa vähintään 3 tuntia tai yön yli. Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen grillaamista.
- 4.
Valmista pitaleivät. Kuumenna vesi 42-asteiseksi eli reilusti kättä lämpöisemmäksi. Sekoita hiiva, suola ja öljy veteen. Lisää jauhot ja alusta taikina kimmoisaksi. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
- 5.
Jaa taikina 8 osaan. Pyörittele palat pulliksi. Kauli pullat ohuiksi pitaleiviksi (ø 13 cm). Kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin ½ tuntia.
- 6.
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Paista pitaleipiä uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.
- 7.
Jos käytät puisia varrastikkuja, laita ne veteen likoamaan.
- 8.
Valmista tsatsiki. Pese kurkku ja raasta se raastimen karkealla terällä. Painele raasteesta nestettä pois siivilässä. Hienonna minttu. Sekoita kurkkuraaste, jogurtti, minttu, hunaja ja mausteet. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet joukkoon. Anna tsatsikin maustua jääkaapissa ½ tuntia.
- 9.
Kuori sipulit ja leikkaa neljään lohkoon. Leikkaa paprikat parin sentin levyisiksi viipaleiksi. Valuta lihapalat marinadista ja pujota liha vartaisiin vuorotellen sipulilohkojen ja paprikaviipaleiden kanssa.
- 10.
Grillaa vartaita noin 15 minuuttia korkealla lämmöllä välillä käännellen. Purista sitruunan mehu. Mausta kypsät vartaat suolalla ja pirskota päälle sitruunamehua.
- 11.
Irrota lihapalat vartaista. Halkaise pitaleivät. Täytä leivät vartaista irrotetuilla lihapaloilla sekä paprika- ja sipulipaloilla. Valuta leivän sisään tsatsikia. Voit tarjota pitaleivät myös halkaisematta sellaisinaan vartaiden ja tsatsikin kanssa.
Possusouvlaki ja pitaleivät
arvosana4/5
Useita tunteja (josta 60 min aktiivista)
Kreikkalaiseen grillijuhlaan kuuluvat mehevät lihavartaat, raikas tsatsiki ja pehmeät pitaleivät, jotka ovat parhaimmillaan itse leivottuina. Anna lihan maustua yrttimarinadissa riittävän pitkään – vaikka koko yön.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 500 g | (1 pkt) porsaan sisäfileetä |
| 2 kpl | punasipulia |
| 1 kpl | paprika |
| 1 tl | suolaa |
| 1 kpl | sitruuna |
Marinadi | |
| 3 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1/2 dl | rypsiöljyä |
| 2 rkl | soijakastiketta (gluteenitonta) |
| 1 tl | oreganoa |
| 1 tl | rosmariinia |
| 1/2 tl | rouhittua mustapippuria |
Pitaleivät | |
| 2 1/2 dl | vettä |
| 11 g | (1 ps) kuivahiivaa |
| 1 tl | suolaa |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
| 5 1/2 dl | durumvehnäjauhoja |
Tsatsiki | |
| 250 g | (½) kurkkua |
| 3 dl | turkkilaista jogurttia |
| 1/2 kpl | ruukkua minttua |
| 1 rkl | juoksevaa hunajaa |
| 1/4 tl | rouhittua mustapippuria |
| 3/4 tl | suolaa |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
Lisäksi | |
| varrastikkuja | |
Valmistus
- 1
Poista fileen pinnalta kalvot. Kuutioi liha noin 3 x 3 cm:n kokoisiksi paloiksi.
Määrä Ainesosa 500 g (1 pkt) porsaan sisäfileetä - 2
Valmista marinadi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Sekoita valkosipuli, öljy, soijakastike ja mausteet.
Määrä Ainesosa 3 kpl valkosipulinkynttä 1/2 dl rypsiöljyä 2 rkl soijakastiketta (gluteenitonta) 1 tl oreganoa 1/2 tl rouhittua mustapippuria 1 tl rosmariinia - 3
Laita possupalat muovipussiin ja kaada päälle marinadi. Solmi pussi ja pusertele lihapaloja niin, että marinadi peittää palat. Anna lihan maustua jääkaapissa vähintään 3 tuntia tai yön yli. Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen grillaamista.
- 4
Valmista pitaleivät. Kuumenna vesi 42-asteiseksi eli reilusti kättä lämpöisemmäksi. Sekoita hiiva, suola ja öljy veteen. Lisää jauhot ja alusta taikina kimmoisaksi. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
Määrä Ainesosa 11 g (1 ps) kuivahiivaa 2 rkl rypsiöljyä 2 1/2 dl vettä 1 tl suolaa 5 1/2 dl durumvehnäjauhoja - 5
Jaa taikina 8 osaan. Pyörittele palat pulliksi. Kauli pullat ohuiksi pitaleiviksi (ø 13 cm). Kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin ½ tuntia.
- 6
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Paista pitaleipiä uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.
- 7
Jos käytät puisia varrastikkuja, laita ne veteen likoamaan.
Määrä Ainesosa varrastikkuja - 8
Valmista tsatsiki. Pese kurkku ja raasta se raastimen karkealla terällä. Painele raasteesta nestettä pois siivilässä. Hienonna minttu. Sekoita kurkkuraaste, jogurtti, minttu, hunaja ja mausteet. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet joukkoon. Anna tsatsikin maustua jääkaapissa ½ tuntia.
Määrä Ainesosa 250 g (½) kurkkua 1/2 kpl ruukkua minttua 1 rkl juoksevaa hunajaa 2 kpl valkosipulinkynttä 3 dl turkkilaista jogurttia 3/4 tl suolaa 1/4 tl rouhittua mustapippuria - 9
Kuori sipulit ja leikkaa neljään lohkoon. Leikkaa paprikat parin sentin levyisiksi viipaleiksi. Valuta lihapalat marinadista ja pujota liha vartaisiin vuorotellen sipulilohkojen ja paprikaviipaleiden kanssa.
Määrä Ainesosa 2 kpl punasipulia 1 kpl paprika - 10
Grillaa vartaita noin 15 minuuttia korkealla lämmöllä välillä käännellen. Purista sitruunan mehu. Mausta kypsät vartaat suolalla ja pirskota päälle sitruunamehua.
Määrä Ainesosa 1 tl suolaa 1 kpl sitruuna - 11
Irrota lihapalat vartaista. Halkaise pitaleivät. Täytä leivät vartaista irrotetuilla lihapaloilla sekä paprika- ja sipulipaloilla. Valuta leivän sisään tsatsikia. Voit tarjota pitaleivät myös halkaisematta sellaisinaan vartaiden ja tsatsikin kanssa.
Ravintosisältö
815
Energiaa kcal
3411
Energiaa kj
33,8 g
Rasvaa
8,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
74,5 g
Hiilihydraatteja
12,0 g
Sokereita
14,5 g
Kuituja
44,3 g
Proteiinia
1,7 g
Suolaa
815
Energiaa kcal
3411
Energiaa kj
33,8 g
Rasvaa
8,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
74,5 g
Hiilihydraatteja
12,0 g
Sokereita
14,5 g
Kuituja
44,3 g
Proteiinia
1,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.5 kpl ruukkua minttua.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























