Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Possusouvlaki ja pitaleivät

timer-iconUseita tunteja  (josta 60 min aktiivista)
Fork and knife
4 Annosta
Fork and knife
4 Annosta
Kreikkalaiseen grillijuhlaan kuuluvat mehevät lihavartaat, raikas tsatsiki ja pehmeät pitaleivät, jotka ovat parhaimmillaan itse leivottuina. Anna lihan maustua yrttimarinadissa riittävän pitkään – vaikka koko yön.

Ainekset

500 g
(1 pkt) porsaan sisäfileetä
2 kpl
punasipulia
1 kpl
paprika
1 tl
suolaa
1 kpl
sitruuna

Marinadi

3 kpl
valkosipulinkynttä
1/2 dl
rypsiöljyä
2 rkl
soijakastiketta (gluteenitonta)
1 tl
oreganoa
1 tl
rosmariinia
1/2 tl
rouhittua mustapippuria

Pitaleivät

2 1/2 dl
vettä
11 g
(1 ps) kuivahiivaa
1 tl
suolaa
2 rkl
rypsiöljyä
5 1/2 dl
durumvehnäjauhoja

Tsatsiki

250 g
(½) kurkkua
3 dl
turkkilaista jogurttia
1/2 kpl
ruukkua minttua
1 rkl
juoksevaa hunajaa
1/4 tl
rouhittua mustapippuria
3/4 tl
suolaa
2 kpl
valkosipulinkynttä

Lisäksi

varrastikkuja

Reseptin ainekset S-kaupat-verkkokaupasta

Valmistus

1

Poista fileen pinnalta kalvot. Kuutioi liha noin 3 x 3 cm:n kokoisiksi paloiksi.

500 g
(1 pkt) porsaan sisäfileetä
2

Valmista marinadi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Sekoita valkosipuli, öljy, soijakastike ja mausteet.

3 kpl
valkosipulinkynttä
1/2 dl
rypsiöljyä
2 rkl
soijakastiketta (gluteenitonta)
1 tl
oreganoa
1/2 tl
rouhittua mustapippuria
1 tl
rosmariinia
3

Laita possupalat muovipussiin ja kaada päälle marinadi. Solmi pussi ja pusertele lihapaloja niin, että marinadi peittää palat. Anna lihan maustua jääkaapissa vähintään 3 tuntia tai yön yli. Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen grillaamista.

4

Valmista pitaleivät. Kuumenna vesi 42-asteiseksi eli reilusti kättä lämpöisemmäksi. Sekoita hiiva, suola ja öljy veteen. Lisää jauhot ja alusta taikina kimmoisaksi. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

11 g
(1 ps) kuivahiivaa
2 rkl
rypsiöljyä
2 1/2 dl
vettä
1 tl
suolaa
5 1/2 dl
durumvehnäjauhoja
5

Jaa taikina 8 osaan. Pyörittele palat pulliksi. Kauli pullat ohuiksi pitaleiviksi (ø 13 cm). Kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin ½ tuntia.

6

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Paista pitaleipiä uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.

7

Jos käytät puisia varrastikkuja, laita ne veteen likoamaan.

varrastikkuja
8

Valmista tsatsiki. Pese kurkku ja raasta se raastimen karkealla terällä. Painele raasteesta nestettä pois siivilässä. Hienonna minttu. Sekoita kurkkuraaste, jogurtti, minttu, hunaja ja mausteet. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet joukkoon. Anna tsatsikin maustua jääkaapissa ½ tuntia.

250 g
(½) kurkkua
1/2 kpl
ruukkua minttua
1 rkl
juoksevaa hunajaa
2 kpl
valkosipulinkynttä
3 dl
turkkilaista jogurttia
3/4 tl
suolaa
1/4 tl
rouhittua mustapippuria
9

Kuori sipulit ja leikkaa neljään lohkoon. Leikkaa paprikat parin sentin levyisiksi viipaleiksi. Valuta lihapalat marinadista ja pujota liha vartaisiin vuorotellen sipulilohkojen ja paprikaviipaleiden kanssa.

2 kpl
punasipulia
1 kpl
paprika
10

Grillaa vartaita noin 15 minuuttia korkealla lämmöllä välillä käännellen. Purista sitruunan mehu. Mausta kypsät vartaat suolalla ja pirskota päälle sitruunamehua.

1 tl
suolaa
1 kpl
sitruuna
11

Irrota lihapalat vartaista. Halkaise pitaleivät. Täytä leivät vartaista irrotetuilla lihapaloilla sekä paprika- ja sipulipaloilla. Valuta leivän sisään tsatsikia. Voit tarjota pitaleivät myös halkaisematta sellaisinaan vartaiden ja tsatsikin kanssa.

Miltä maistui?(1 arviota)
Resepti:
Taina Salovaara
Kuvausjärjestelyt:
Henna Siponen
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 1.5.2019
|
Muokattu: 14.3.2025

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Annos

100g

815

3411

33,8 g

8,8 g

74,5 g

12,0 g

14,5 g

44,3 g

1,7 g

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

0,5 kpl ruukkua minttua.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli