Romanesco-gratiini
60 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Romanesco-gratiini on kukkakaaligratiinin tavoin helppo valmistaa. Voit käyttää ruokaan vahtelevasti kaikkia kukkivia kaalilajeja. Gratiinissa maistuvat täyteläinen juustokastike ja pekoni. Tarjoa sellaisenaan tai esimerkiksi raikkaan salaatin kanssa.
| 1 kpl | (800 g) romanesco-kaali |
| 1/2 tl | suolaa |
| 170 g | (1 pkt) pekonia |
| JUUSTOKASTIKE | |
|---|---|
| 2 rkl | voita tai öljyä |
| 3 rkl | vehnäjauhoja |
| 4 dl | kevytmaitoa |
| 100 g | (2 dl) mozzarellajuustoraastetta |
| 1/4 tl | valkopippuria |
| PINNALLE | |
| 100 g | (2 dl) mozzarellajuustoraastetta |
- 1.
Huuhtele kaali ja leikkaa paloiksi. Keitä noin 3 minuuttia suolalla maustetussa vedessä.
- 2.
Paista pekoni ja leikkaa paloiksi.
- 3.
Sulata juustokastikkeen rasva pinnoitetussa kattilassa ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää maito samalla koko ajan sekoittaen. Kuumenna sekoitellen noin 5 minuuttia, kunnes seos paksuuntuu. Lisää kattilaan juustoraaste ja valkopippuri.
- 4.
Pane kaalit ja pekonit vuokaan (25 x 20 cm). Kaada päälle juustokastike. Lisää pinnalle juustoraastetta. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes gratiini on saanut hieman väriä.
Romanesco-gratiini on kukkakaaligratiinin tavoin helppo valmistaa. Voit käyttää ruokaan vahtelevasti kaikkia kukkivia kaalilajeja. Gratiinissa maistuvat täyteläinen juustokastike ja pekoni. Tarjoa sellaisenaan tai esimerkiksi raikkaan salaatin kanssa.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kpl | (800 g) romanesco-kaali |
| 1/2 tl | suolaa |
| 170 g | (1 pkt) pekonia |
JUUSTOKASTIKE | |
| 2 rkl | voita tai öljyä |
| 3 rkl | vehnäjauhoja |
| 4 dl | kevytmaitoa |
| 100 g | (2 dl) mozzarellajuustoraastetta |
| 1/4 tl | valkopippuria |
PINNALLE | |
| 100 g | (2 dl) mozzarellajuustoraastetta |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Huuhtele kaali ja leikkaa paloiksi. Keitä noin 3 minuuttia suolalla maustetussa vedessä.
Määrä Ainesosa 1 kpl (800 g) romanesco-kaali 1/2 tl suolaa - 2
Paista pekoni ja leikkaa paloiksi.
Määrä Ainesosa 170 g (1 pkt) pekonia - 3
Sulata juustokastikkeen rasva pinnoitetussa kattilassa ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää maito samalla koko ajan sekoittaen. Kuumenna sekoitellen noin 5 minuuttia, kunnes seos paksuuntuu. Lisää kattilaan juustoraaste ja valkopippuri.
Määrä Ainesosa 1/4 tl valkopippuria 100 g (2 dl) mozzarellajuustoraastetta 4 dl kevytmaitoa 3 rkl vehnäjauhoja 2 rkl voita tai öljyä - 4
Pane kaalit ja pekonit vuokaan (25 x 20 cm). Kaada päälle juustokastike. Lisää pinnalle juustoraastetta. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes gratiini on saanut hieman väriä.
Määrä Ainesosa 100 g (2 dl) mozzarellajuustoraastetta
Vinkki: Kokeile lisätä ¼ tl muskottia juustokastikkeeseen.
Ravintosisältö
463
Energiaa kcal
1941
Energiaa kj
34,0 g
Rasvaa
16,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
12,5 g
Hiilihydraatteja
6,8 g
Sokereita
2,5 g
Kuituja
25,0 g
Proteiinia
2,7 g
Suolaa
463
Energiaa kcal
1941
Energiaa kj
34,0 g
Rasvaa
16,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
12,5 g
Hiilihydraatteja
6,8 g
Sokereita
2,5 g
Kuituja
25,0 g
Proteiinia
2,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























