Salamisipsi-punakaalipiirakka
Noin 1,5 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Täytä rukiinen piirakkapohja punakaalilla ja smetanalla. Viimeistele rapeiksi paahdetuilla salamiviipaleilla ja tarjoa illanistujaisissa tai vaikkapa pikkujouluissa glögin kanssa.
| 2 dl | vehnäjauhoja |
| 1 dl | ruisjauhoja |
| 3/4 tl | suolaa |
| 1/2 dl | rypsiöljyä |
| 1 dl | vettä |
| Täyte | |
|---|---|
| 1 kpl | sipuli |
| 350 g | punakaalia |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 1 dl | vettä |
| 1/2 dl | balsamicoa |
| 1 rkl | siirappia |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | rouhittua mustapippuria |
| 2 rkl | timjaminlehtiä |
| 120 g | (1 prk) smetanaa |
| 50 g | (15 kpl) salamiviipaleita |
- 1.
Sekoita jauhot ja suola kulhossa. Lisää öljy ja vesi. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin.
- 2.
Kuori sipuli. Suikaloi sipuli ja kaali. Kuullota suikaleita pannulla öljyssä sekoitellen noin 5 minuuttia. Lisää vesi, balsamico, siirappi, suola, pippuri ja 1 rkl timjaminlehtiä. Hauduta noin 20 minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa.
- 3.
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikina leivinpaperin päällä noin 30 x 30 cm:n levyksi. Levitä puolet smetanasta pohjalle niin, että pari senttiä reunoista jää paljaaksi. Levitä kaaliseos smetanan päälle. Taita reunat täytteen päälle.
- 4.
Paista piirakkaa uunissa 25 minuuttia. Lisää salamiviipaleet piirakan viereen pellille. Paista vielä 8–10 minuuttia. Siirrä rapeiksi paahtuneet salamisipsit piirakan päälle ja viimeistele lopulla timjamilla. Tarjoa loppu smetana piirakan kanssa.
Salamisipsi-punakaalipiirakka
Täytä rukiinen piirakkapohja punakaalilla ja smetanalla. Viimeistele rapeiksi paahdetuilla salamiviipaleilla ja tarjoa illanistujaisissa tai vaikkapa pikkujouluissa glögin kanssa.
Ainekset (6 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 2 dl | vehnäjauhoja |
| 1 dl | ruisjauhoja |
| 3/4 tl | suolaa |
| 1/2 dl | rypsiöljyä |
| 1 dl | vettä |
Täyte | |
| 1 kpl | sipuli |
| 350 g | punakaalia |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 1 dl | vettä |
| 1/2 dl | balsamicoa |
| 1 rkl | siirappia |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | rouhittua mustapippuria |
| 2 rkl | timjaminlehtiä |
| 120 g | (1 prk) smetanaa |
| 50 g | (15 kpl) salamiviipaleita |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Sekoita jauhot ja suola kulhossa. Lisää öljy ja vesi. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin.
Määrä Ainesosa 1 dl ruisjauhoja 2 dl vehnäjauhoja 3/4 tl suolaa 1/2 dl rypsiöljyä 1 dl vettä - 2
Kuori sipuli. Suikaloi sipuli ja kaali. Kuullota suikaleita pannulla öljyssä sekoitellen noin 5 minuuttia. Lisää vesi, balsamico, siirappi, suola, pippuri ja 1 rkl timjaminlehtiä. Hauduta noin 20 minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa.
Määrä Ainesosa 1 kpl sipuli 350 g punakaalia 1 rkl rypsiöljyä 1 dl vettä 1/2 dl balsamicoa 1 rkl siirappia 1/2 tl suolaa 2 rkl timjaminlehtiä 1/2 tl rouhittua mustapippuria - 3
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikina leivinpaperin päällä noin 30 x 30 cm:n levyksi. Levitä puolet smetanasta pohjalle niin, että pari senttiä reunoista jää paljaaksi. Levitä kaaliseos smetanan päälle. Taita reunat täytteen päälle.
Määrä Ainesosa 120 g (1 prk) smetanaa - 4
Paista piirakkaa uunissa 25 minuuttia. Lisää salamiviipaleet piirakan viereen pellille. Paista vielä 8–10 minuuttia. Siirrä rapeiksi paahtuneet salamisipsit piirakan päälle ja viimeistele lopulla timjamilla. Tarjoa loppu smetana piirakan kanssa.
Määrä Ainesosa 50 g (15 kpl) salamiviipaleita 2 rkl timjaminlehtiä
Ravintosisältö
329
Energiaa kcal
1378
Energiaa kj
20,5 g
Rasvaa
6,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
27,2 g
Hiilihydraatteja
5,8 g
Sokereita
3,7 g
Kuituja
6,8 g
Proteiinia
1,6 g
Suolaa
329
Energiaa kcal
1378
Energiaa kj
20,5 g
Rasvaa
6,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
27,2 g
Hiilihydraatteja
5,8 g
Sokereita
3,7 g
Kuituja
6,8 g
Proteiinia
1,6 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























