Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

C-vitamiini, kuitu, kalsium... – 5 syytä syödä appelsiineja ja veriappelsiineja juuri nyt

Teksti:
Niina Mälkiä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 17.1.2020
|
Muokattu: 18.12.2020
Appelsiini ja veriappelsiini ovat hedelmäkorin supersankareita. Makua ja mehua pursuavat hedelmät ovat parhaillaan sydäntalvella ja niiden popsimista puoltaa monta muutakin hyvää asiaa: c-vitamiini, kuitu, kalsium ja antioksidantit.

1. Rutkasti C-vitamiinia

Päivän C-vitamiinit saat jo kahdesta appelsiinista – paitsi jos popsit makean Tarocco-veriappelsiinin. Niitä riittää yksi.

Taroccon C-vitamiinipitoisuus on korkeampi kuin minkään muun sitrushedelmän. Myös muut veri- ja puoliveriappelsiinit sisältävät rutkasti C-vitamiinia, jota elimistö tarvitsee esimerkiksi raudan imeytymiseen ja kollageenin muodostumiseen. Kollageeni on tärkeä esimerkiksi haavojen paranemiselle.

Appelsiineja saa syödä niin paljon kuin jaksaa, sillä yliannostuksen vaaraa ei ole. Ylimääräinen C-vitamiini poistuu elimistöstä luonnollista reittiä.

2. Kuituja lohkoista

Appelsiinitäysmehuissa voi olla yhtä paljon C-vitamiinia kuin itse appelsiinissa, mutta kun syöt hedelmän lohkoina, saat enemmän myös vatsaystävällisiä kuituja.

3. Lisää kalsiumia

Appelsiini saattaa myös olla maitoa karttavan suosikkihedelmä, sillä se sisältää yllättävän paljon kalsiumia. Yhdessä isossa appelsiinissa on lähes saman verran kalsiumia kuin desissä maitoa.

4. Hyvää tekevä punainen

Veriappelsiinit erotellaan puoli-, täys- ja tummaveriappelsiineiksi. Puoliveriappelsiinissa hedelmäliha on kokonaan tai osittain punaista mutta mehu keltaista. Tummimpien veriappelsiinien malto on lähes mustanpuhuvan violettia. Väri tulee appelsiinien sisältämästä lykopeenista ja antosyaanista. Ne ovat myös vahvoja antioksidantteja, jotka tutkimusten mukaan saattavat suojata sydän- ja verisuonisairauksilta sekä ehkäistä tulehdusta.

5. Monipuolinen maku

Veriappelsiinin makeus toimii leivonnassa ja happamuus ruoanlaitossa. Purista tai lohko veriappelsiinia kala-, liha- tai broileriruokaan. Risotot ja pastat suorastaan rakastavat veriappelsiinia. Tuttu appelsiini puolestaan sujahtaa luontevasti hedelmäsalaattiin, mehuksi tai viipaleina uunilohen päälle.

Tiesitkö?

  • Appelsiini on Suomen neljänneksi syödyin hedelmä. Sen edelle kiilaavat banaani, omena ja mandariini.
  • S-ryhmän satokausiappelsiinit tulevat Espanjasta, Egyptistä ja Italiasta. Vuoden 2019 tammi–huhtikuussa Suomeen tuotiin noin 18 miljoonaa kiloa appelsiineja.
  • Suomessa kuluu vuodessa 30 miljoonaa kiloa appelsiineja. Sata vuotta sitten tätä harvinaista herkkua tuotiin maahan noin 30 000 kiloa eli 0,1 prosenttia nykyisestä määrästä.

Lähde: Tilastokeskus, Tulli ja SOK

Talvi on sitrusten aikaa!