Helpot ja herkulliset leivät onnistuvat koululaiseltakin: ota vinkit talteen
Kun kouluruoka on tauolla, monessa perheessä pohditaan: mitä ruoaksi kesälomailevalle lapselle? Täytetyt leivät on hyvä ratkaisu.


Ruokaisa leipä käy lounaasta tai vaikkapa kesäleirieväästä – vaihtelua tuovat erilaiset leivänpäälliset. Leivän kanssa voi syödä vaikka raejuustoa, rahkaa tai jogurttia sekä porkkanan, omenan, tomaattisiivuja tai paprikatikkuja.
Helpot täytettävät leivät
Lapsi voi tehdä helppoja leipätäytteitä itse tai koota leivän jääkaappiin etukäteen valmistelluista täytteistä.
Proteiinia leipäaterialle tuo kikherneistä tai kalasäilykkeestä tehty tahna tai keitetyt kananmunat. Varaa täytteeksi lisäksi salaattia, tomaattiviipaleita ja avokadoa. Leivänpaahtimella saa leivästä lämpimän ja rapean.
Lounasleipä mikrossa tai pannulla
Jos paistinpannun tai mikron ja veitsen käyttö on lapselle tuttua, pitaleipä on oiva lounas. Sen voi täyttää esimerkiksi kypsällä kanalla, tomaatilla ja sipulilla. Kokeile myös kasviproteiinitäytettä helppojen pikkeliporkkanoiden ja kurkun kera. Pitan kastikkeena toimii majoneesi tai nokare turkkilaista jogurttia.
Täytteitä voi tehdä myös valmiiksi jääkaappiin, jolloin lapsi saa lämmittää niistä sopivan annoksen. Sama täyte maistuu toisena päivänä pitaleivän ja toisena paahtoleipätoastin välissä.
Erityisesti perheen nuoriso saattaisi innostua valmistamaan pannulla juustoleipiä. Ne ovat herkullisia sellaisenaankin, mutta helppona kasvistäytteenä toimii tulista makua tuova kaalisalaatti, kimchi.
Lämpimät leivät uunissa tai airfryerissa
Muista kesälounaita pohtiessasi myös klassiset lämpimät leivät. Jos perheen nuori on ihastunut käyttämään airfryeria, leivät onnistuvat uunin sijaan näppärästi silläkin. Tässä muutama vinkki täytteisiin: tonnikala ja juusto, pesto, tomaatit ja mozzarella tai kinkku ja ananas.