Kääretorttu ja leivät uudella tavalla! Nyt tehdään japanilaisittain
Taltuta matkakuume kotikeittiössä ja lähde makumatkalle Japaniin! Kokeile kääretorttua, unelmanpehmeää maitoleipää ja muita suussasulavia herkkuja.


Valloita vihreällä teellä
Matcha on hienoksi jauhettua vihreää teetä, joka valmistetaan teepensaan lehdistä. Matchaa käytetään perinteisesti japanilaisessa teeseremoniassa, mutta nykyään sitä hyödynnetään laajasti myös leivonnassa, jälkiruoissa ja juomissa sen maun ja kirkkaanvihreän värin takia. Runsaasti antioksidantteja sisältävän matchan maku on maanläheinen, hieman umaminen ja aavistuksen ruohoinen.
Perinteinen kääretorttu saa uuden ilmeen, kun taikinaan sekoitetaan matchajauhetta. Vihreän teen pariksi sopivat erinomaisesti raikkaat vadelmat ja valkosuklainen, makea täyte. Hienostuneen maun lisäksi torttu säväyttää kirkkailla väreillään!
Pumpulinpehmeää leipää
Hurmaavan pehmeä leipä on japanilainen klassikko. Maitoleipä on helppo valmistaa, mutta se vaatii hieman aikaa ja kärsivällisyyttä. Kuohkean ja kostean rakenteen salaisuutena on Tangzhong-esitaikina eli vehnäjauhoista ja vedestä keitetty löysä tahna, joka lisätään leipätaikinaan. Keittämisen ansioista jauhojen tärkkelys geeliytyy ja sitoo enemmän kosteutta, jolloin leivästä tulee erityisen mehevää. Viimeistele uunituore leipä voitelemalla pinta valkosipuli-yrttivoilla. Halutessasi voit jättää yrttivoin pois ja tarjoilla leivän sellaisenaan tai vaikkapa hillon kanssa.
Rapea herkkueväs
Katsu sando on japanilainen täytetty leipä, jossa yhdistyvät rapeaksi leivitetty ja paistettu kanafilee, pehmeä leipä ja aavistuksen hedelmäinen tonkatsu-kastike. Lisäksi väliin sopii raikas kaali. Leipä onnistuu myös leivitetystä possunleikkeestä. Yksinkertainen, mutta herkullinen Katsu sando -leipä on suosittu eväs ja kahviloiden klassikko Japanissa.
Suolaisten lettujen kasvisversio
Japanilaisten vastine täytetyille letuille tai pannukakulle ovat okonomiyakit eli muhkeat kaaliletut. Suolaiseen, soijalla maustettuun lettutaikinaan käännellään raastettua kaalia ja kevätsipulia. Rapeat kasvisletut viimeistellään tulisella majoneesilla ja seesaminsiemenillä. Okonomiyakeja on myös helppoa tuunata, sillä niihin voi upottaa lähes mitä tahansa kasviksia. Kokeile punakaalia, porkkanaa tai kotimaisittain palsternakkaa!
Katuruoan kunkku
Yaktori-vartaat ovat kuuluisaa grillattua katuruokaa, ja ne onnistuvat helposti myös kotona. Keitä broilerin pariksi makean suolainen tare-kastike. Sujauta broilerin paistileikkeet ja lohkotut kevätsipulit vartaisiin ja sivele pinnalle kastiketta. Erityisesti hiiligrillistä saatava savuisuus sopii meheviin vartaisiin täydellisesti. Grillin puuttuessa vartaat on helppo kypsentää uunissa.








