Tämä juhlapöydän kaunokainen syntyy alle tunnissa. Hurmaa jouluvieraat tofukinkun vienosti kylmäsavuisella maulla, johon hienoja sävyjä tuovat myös valkosipuli, timjami ja chili. Sinappisella korppujauhokuorrutuksella peitelty kasviskinkku maistuu sekä lämpimänä että kylmänä – myös perinteisen joulukinkun ystäville.

Kokkaa juhlan pääruoat kasviksista! Näillä 7 upealla kasvisruoalla ihastutat tänä vuonna joulupöydässä
Joulupöydän kruunu: lempeästi savuinen tofupaisti
Juhlava pataruoka: tummien makujen juurespata
Nosta pöydän keskipisteeksi kaunis pata täynnä täyteläisiä makuja. Kuullotetut juurekset ja sipulit, rapeaksi paistetut härkäpapusuikaleet ja tomaattinen punaviiniliemi saavat mausteikseen timjamia ja laakerinlehtiä, jotka syventävät entisestään tumman kasvispadan makua. Anna juhlapadalle loppusilaus sitruunaisella persiljaöljyllä ja tarjoa se joululaatikoiden tai perunamuusin kanssa.
Joululaatikko vuoassa: pähkinäinen porkkanamureke
Pyöräytä joulupateen paikalle herkullinen kasvismureke, jossa juhlivat porkkanalaatikon mainiot maut siirapista muskottipähkinään. Lisää mureketaikinaan myös ruokaisia punaiia linssejä ja pehmeän makuisia cashewpähkinöitä. Kullankeltainen kasvismureke saa rubiininpunaisen koristelun, kun ripotat päälle granaattiomenasiemeniä.
Lisuke tai pääruoka: hedelmäinen punakaalisalaatti
Kokoa kauden kaunein salaatti punakaalista, pinaatista ja talvisesongin mehukkaista hedelmistä. Pilko makeat klementiinit ja koputtele raikkaat granaattiomenan siemenet rapeaan salaattiin. Tee salaatille kastike, joka vie kielen. Sahramilla maustettu, makeansuolainen sinappikastike on tässä salaatissa kuin piste i:n päälle.
Kaksi klassikkoa: härkiskäristys ja sellerisose
Kun haluat valmistaa juhlavan kasvisruoan nopeasti, tee helppo kasviskäristys härkäpapusuikaleista. Kanelilla ja maustepippurilla maustettu käristys sopii hienosti joulupöydän kasvisruoaksi. Sen hieno seuralainen on kaurakermalla pehmennetty, vegaaninen selleripyree, jossa tuntuu omenan raikas puraisu.
Tuttu juttu uusiksi: lämmin uunirosolli
Nosta perinteinen joulusalaatti pääruokien rinnalle – tai jopa itse pääruoaksi. Paahda rosollista tutut juurekset kuutioina uunissa, mausta kevyesti ja rikasta lämmin rosolli rapeilla omena- ja maustekurkkukuutioilla. Herkuttele paahdettu rosolli kaurafraichesta tehdyn punajuurikastikkeen kanssa.
Muhkea joulupallo: juustolla täytetty lanttu
Hauduta juhlan keskipisteeksi kokonainen lanttu. Kaiverra juureksen keskelle kolo ja täytä se parmesaanilla. Päällystä lanttu maustevoilla ja kääri koko komeus paksulti folioon. Lanttu saa muhia uunissa pari kolme tuntia. Makean, juustoisen lantun seuraan sopii hedelmäinen karpalokastike.