Keskustan Herkun väki odottaa tavallistakin kiireisempää joulua. Juuri valmistunut uudistus tuo paljon kiinnostuneita katsomaan, mitä erityistä Herkussa on jouluksi.
Ja onhan siellä. Komeat Stilton-kiekot saapuivat Englannista juustotiskille marraskuun lopulla. Stilton on monelle joulun aito sinihomejuusto, jonka seuraksi tarvitaan vain vähän viikunahilloa tai lasillinen portviiniä.
Juuston voi myös antaa lahjaksi.
”Piparien päälle suosittelisin pehmeämpää Saint Agur –sinihomejuusto, joka levittyy helposti. Tai valkohomejuustoista Brebirousse D'Argental –lampaanmaitojuustoa”, Tea Kaskeala sanoo.
Rohkeasti uutuuksia kokeilemaan
Kokeilunhaluisille Kaskeala ehdottaa muutamaa juustotulokasta.
”Amerikkalainen Bellavitano Gold on pitkään kypsytetty, hedelmäinen juusto. Se minun suosikkejani.”
Näyttävä juusto jälkiruuan jälkeen on Occelli con Frutta e Grappa di Moscato –juustoa. Kiekon pinta on täynnä kuivattuja hedelmiä, ja juustossa on hento Moscato-grapan maku.
”Samoin aina varma valinta on ranskalainen Langres-valkohomejuusto ja samppanja”, Kaskeala lupaa.
Makeita hedelmiä juuston ja viinin seuraksi
Hyvien juustojen kumppaniksi riittävät hedelmät ja hillot.
”Valitse hillo, josta itse pidät ja joka on riittävän makea. Omenat ja viinirypäleet sopivat hyvin juuston seuraan, jos et tarjoile viiniä. Usein juuston ja viinin seuraan käyvät paremmin makeat hedelmät kuten päärynät, viikunat ja sharonit.”
Valitse hillo, josta itse pidät ja joka on riittävän makea.
Juuston voi myös antaa lahjaksi. Silloin varmin valinta on kypsytetty juusto kuten Bellavitano Gold tai Mustaleima. ”Liian vahvaa tai kovin tuoksuvaa juustoa ei kannata antaa lahjaksi.”